 
					 
            Chlapská roláda
2 hod.
10 - 12 porcií
Popis
 Pavlovej roláda je pre mojich dvoch bratov – Juraja a Rasťa. Keďže sú to poriadni chlapi, je tam riadna porcia čokolády a v černicovom rozvare je pridaný rum, aby ich pri večernom pozeraní futbalu trošku zahrialo.
  
Ingrediencie
Roláda
  
- 180 g bielkov
    
 
- 200 g kryštálového cukru
    
 
- 2 PL kakaa
 
- 1 ČL octu
- 1 ČL kukuričného škrobu
Černicový rozvar
- 400 g mrazených černíc
 
- 150 g kryštálového cukru
 
- šťava z 1/2 citróna
 
- 2 - 3 PL rumu
    
 
Čokoládový krém
- 180 g mascarpone
 
- 450 g smotany 40 %
 
- 195 g čokolády 54,5 %
 
Na dozdobenie
- 100 g čerstvých černíc
- zlatý prach
Postup
- 
    Čokoládový krémAko prvú urobíme smotanu s čokoládou, aby stihla stuhnúť – v hrnci zohrejeme smotanu, ktorú tesne pred bodom varu vypneme a zalejeme ňou čokoládu. Necháme minútku odstáť a rozmiešame. Do vychladnutej smotany pridáme mascarpone a miešame na menších otáčkach ručným mixérom do stuhnutia, zakryjeme fóliou a dáme do chladničky/mrazničky poriadne stuhnúť. 
- 
    Roláda
 Do mixéra dáme bielky, rozšľaháme a keď sa začne tvoriť pena, postupne prisypávame cukor. Necháme miešať na tuhý sneh na maximálnych otáčkach. Ku koncu pridáme kakao, škrob a ocot a ešte premiešame. Dáme na veľký plech vystlaný papierom na pečenie, posypeme vrch kakaom a pečieme na 150 °C (teplovzduch) cca 20 min. Upečené cesto vyberieme a prevrátime na papier na pečenie, strhneme papier na pečenie a necháme vychladnúť. 
- 
    Černicový rozvar
 Do hrnca dáme zohriať černice s cukrom a citrónovou šťavou a povaríme cca 10 minút. Potom rozmixujeme tyčovým mixérom, prepasírujeme cez sitko a dáme na väčšiu panvicu na 2 krát prevariť do hustejšieho džemu. Do uvareného džemu prilejeme rum, premiešame a necháme vychladnúť. 
- 
    Na záver
 Na vychladnutú Pavlovej roládu natrieme krém, rozlejeme džem, poukladáme čerstvé černice, zrolujeme a dozdobíme krémom, džemom a černicami nafarbenými zlatým prachom. 
Roláda
  
- 180 g bielkov
    
 
- 200 g kryštálového cukru
    
 
- 2 PL kakaa
 
- 1 ČL octu
- 1 ČL kukuričného škrobu
Černicový rozvar
- 400 g mrazených černíc
 
- 150 g kryštálového cukru
 
- šťava z 1/2 citróna
 
- 2 - 3 PL rumu
    
 
Čokoládový krém
- 180 g mascarpone
 
- 450 g smotany 40 %
 
- 195 g čokolády 54,5 %
 
Na dozdobenie
- 100 g čerstvých černíc
- zlatý prach
- 
    Čokoládový krémAko prvú urobíme smotanu s čokoládou, aby stihla stuhnúť – v hrnci zohrejeme smotanu, ktorú tesne pred bodom varu vypneme a zalejeme ňou čokoládu. Necháme minútku odstáť a rozmiešame. Do vychladnutej smotany pridáme mascarpone a miešame na menších otáčkach ručným mixérom do stuhnutia, zakryjeme fóliou a dáme do chladničky/mrazničky poriadne stuhnúť. 
- 
    Roláda
 Do mixéra dáme bielky, rozšľaháme a keď sa začne tvoriť pena, postupne prisypávame cukor. Necháme miešať na tuhý sneh na maximálnych otáčkach. Ku koncu pridáme kakao, škrob a ocot a ešte premiešame. Dáme na veľký plech vystlaný papierom na pečenie, posypeme vrch kakaom a pečieme na 150 °C (teplovzduch) cca 20 min. Upečené cesto vyberieme a prevrátime na papier na pečenie, strhneme papier na pečenie a necháme vychladnúť. 
- 
    Černicový rozvar
 Do hrnca dáme zohriať černice s cukrom a citrónovou šťavou a povaríme cca 10 minút. Potom rozmixujeme tyčovým mixérom, prepasírujeme cez sitko a dáme na väčšiu panvicu na 2 krát prevariť do hustejšieho džemu. Do uvareného džemu prilejeme rum, premiešame a necháme vychladnúť. 
- 
    Na záver
 Na vychladnutú Pavlovej roládu natrieme krém, rozlejeme džem, poukladáme čerstvé černice, zrolujeme a dozdobíme krémom, džemom a černicami nafarbenými zlatým prachom. 
 
                                 
				
			 
					 
					 
					


