 
					 
            Bublanina od babičky
1,5 hod.
15 porcií
Popis
 Mám to živo pred očami, akoby to bolo včera... Pamätám si obzvlášť na časy, keď som bola malá - ako som sa rozbehla po tých dlhých kobercových behúňoch, pomaly preskočila prah dverí do kuchyne, ktorý bol ešte vtedy pre mňa privysoký, a v tom okamihu ma opojila prenádherná sladká vôňa babičkinho koláča, položeného, ako vždy, v kuchyni na stole. Samozrejme, všetci dobre vieme, že nikdy tie koláče nami upečené nebudú také, ako ich s láskou pre nás robievali práve naše babky, staré mamy. V tomto kole som sa rozhodla, že si tak trochu zaspomínam a predstavím vám jeden koláčik, ktorý babička, nám vnúčatám, zvykla robievať z ovocia, aké akurát padlo zo stromu. Tentokrát sú to slivky... 
  
Ingrediencie
Plech plný lásky
- 280 g polohrubej múky
    
 
- 240 g kryštáloveho cukru
- 4 žĺtky    
 
- 6 g kypriaceho prášku
 
- 3 g sódy bikarbóny
- 1 štipka soli
 
- 1,6 dcl oleja
 
- 1,2 dcl vody
 
- 1 väčší citrón (použijeme len kôru)
- 15 g kakaa
- 20 g vanilkového cukru
- hrsť mletého maku
- 2 KL kardamómu
- 10 stredne veľkých sliviek 
 
Posýpka
- 70 g masla
 
- 50 g detskej krupice
 
- 50 g práškového cukru
 
- 20 g celého nepomletého maku
- 3 g mletej škorice
Postup
- 
    CestoŽĺtky vymiešame s cukrom. Postupne primiešavame olej zmiešaný s vodou, následne vysypeme všetky suché suroviny, okrem maku. Medzitým vymažeme plech maslom a vysypeme krupicou. Vymiešame sneh z bielkov a opatrne ich stierkou zapracujeme do cesta. Menšiu 1/3 z cesta odložíme bokom, ostatné vylejeme na vymastený plech. Nastrúhame naň kôru z citróna. Do zvyšnej časti primiešame mak mletý a snažíme sa rovnomerne vyliať na už vyliate 2/3 cesta. Na vrch naukladáme nie úplne rozpolené slivky. Celé posypeme posýpkou, ktorú sme si ručne vymiesili. Dáme piecť do vopred vyhriatej trúby na 180 °C, na 20 - 30 minút. 
Plech plný lásky
- 280 g polohrubej múky
    
 
- 240 g kryštáloveho cukru
- 4 žĺtky    
 
- 6 g kypriaceho prášku
 
- 3 g sódy bikarbóny
- 1 štipka soli
 
- 1,6 dcl oleja
 
- 1,2 dcl vody
 
- 1 väčší citrón (použijeme len kôru)
- 15 g kakaa
- 20 g vanilkového cukru
- hrsť mletého maku
- 2 KL kardamómu
- 10 stredne veľkých sliviek 
 
Posýpka
- 70 g masla
 
- 50 g detskej krupice
 
- 50 g práškového cukru
 
- 20 g celého nepomletého maku
- 3 g mletej škorice
- 
    CestoŽĺtky vymiešame s cukrom. Postupne primiešavame olej zmiešaný s vodou, následne vysypeme všetky suché suroviny, okrem maku. Medzitým vymažeme plech maslom a vysypeme krupicou. Vymiešame sneh z bielkov a opatrne ich stierkou zapracujeme do cesta. Menšiu 1/3 z cesta odložíme bokom, ostatné vylejeme na vymastený plech. Nastrúhame naň kôru z citróna. Do zvyšnej časti primiešame mak mletý a snažíme sa rovnomerne vyliať na už vyliate 2/3 cesta. Na vrch naukladáme nie úplne rozpolené slivky. Celé posypeme posýpkou, ktorú sme si ručne vymiesili. Dáme piecť do vopred vyhriatej trúby na 180 °C, na 20 - 30 minút. 
 
                                 
				
			 
					 
					 
					


