

Vianočné gule
Popis
Pri tvorbe tohto receptu som sa inšpirovala chuťami, ktoré sú pravidelne súčasťou nášho štedrovečerného stola. Či už sú to jabĺčka, orechy alebo vôňa škorice.
Ingrediencie
Cesto
- 135 g hladkej múky
- 2/3 ČL soli
- 2/3 ČL prášku do pečiva
- 2/3 ČL sódy bikarbóny
- 1 a ½ ČL mletej škorice
- 2 g soli
- 70 g lieskových orechov
- 2 vajíčka
- 135 g trstinového cukru
- 80 ml hroznového alebo slnečnicového oleja
- 135 g očistených jabĺk bez šťavy (cca 2 červené jablká)
Čokoládový krém
- 100 g karamelovej čokolády
- 100 g kyslej smotany
Maslový krém
- 170 g masla
- 85 g práškového cukru
- 1 PL plnotučného mlieka
- 1 ČL vanilkového extraktu
- ½ ČL soli
Ozdoba
- 350 g bielej poťahovej hmoty
- 350 g červenej poťahovej hmoty
- Strieborná prášková farba
Postup
Postup
- Rúru zapneme na 180 °C. Silikónové formy si vytrieme maslom. V miske vyšľaháme vajíčka s cukrom do svetlej nadýchanej peny. Potom pridáme olej a zašľaháme. V druhej miske si zmiešame všetky suché ingrediencie. Prisypeme suché ingrediencie a nastrúhané jablko. Hotové cesto nalejeme po úplný okraj pologúľ a dáme piecť do zlatista 15-20 minút. Po vybratí z rúry necháme chvíľu vychladnúť a vyberieme z foriem. Zrežeme cesto prečnievajúce cez pologuľu. V ešte teplých pologuliach vydlabeme lyžičkou priestor na plnenie.
- Čokoládu na krém roztopíme a pridáme 1/3 smotany. Zamiešame do hladka a pridáme zvyšok smotany. Poriadne vymiešame metličkou, dáme do zdobiaceho vrecka a zachladíme.
- Gule naplníme čokoládovým krémom a spojíme.
- Cukor a maslo vymiešame lopatkou. Pridáme mlieko, vanilkový extrakt, soľ a miešame do svetlej farby resp. do rozpustenia cukru.
- Na ruky si založíme rukavice, zoberieme do dlane hrsť maslového krému a obalíme ním guľu z cesta. Dáme vychladiť.
- Pripravíme si 200 g poťahovej hmoty a vyvaľkáme ju na výšku 2 mm. Dáme na pripravenú guľu. Vykrojíme vianočné ozdoby a prilepíme ich pomocou vody na guľu.
Cesto
- 135 g hladkej múky
- 2/3 ČL soli
- 2/3 ČL prášku do pečiva
- 2/3 ČL sódy bikarbóny
- 1 a ½ ČL mletej škorice
- 2 g soli
- 70 g lieskových orechov
- 2 vajíčka
- 135 g trstinového cukru
- 80 ml hroznového alebo slnečnicového oleja
- 135 g očistených jabĺk bez šťavy (cca 2 červené jablká)
Čokoládový krém
- 100 g karamelovej čokolády
- 100 g kyslej smotany
Maslový krém
- 170 g masla
- 85 g práškového cukru
- 1 PL plnotučného mlieka
- 1 ČL vanilkového extraktu
- ½ ČL soli
Ozdoba
- 350 g bielej poťahovej hmoty
- 350 g červenej poťahovej hmoty
- Strieborná prášková farba
Postup
- Rúru zapneme na 180 °C. Silikónové formy si vytrieme maslom. V miske vyšľaháme vajíčka s cukrom do svetlej nadýchanej peny. Potom pridáme olej a zašľaháme. V druhej miske si zmiešame všetky suché ingrediencie. Prisypeme suché ingrediencie a nastrúhané jablko. Hotové cesto nalejeme po úplný okraj pologúľ a dáme piecť do zlatista 15-20 minút. Po vybratí z rúry necháme chvíľu vychladnúť a vyberieme z foriem. Zrežeme cesto prečnievajúce cez pologuľu. V ešte teplých pologuliach vydlabeme lyžičkou priestor na plnenie.
- Čokoládu na krém roztopíme a pridáme 1/3 smotany. Zamiešame do hladka a pridáme zvyšok smotany. Poriadne vymiešame metličkou, dáme do zdobiaceho vrecka a zachladíme.
- Gule naplníme čokoládovým krémom a spojíme.
- Cukor a maslo vymiešame lopatkou. Pridáme mlieko, vanilkový extrakt, soľ a miešame do svetlej farby resp. do rozpustenia cukru.
- Na ruky si založíme rukavice, zoberieme do dlane hrsť maslového krému a obalíme ním guľu z cesta. Dáme vychladiť.
- Pripravíme si 200 g poťahovej hmoty a vyvaľkáme ju na výšku 2 mm. Dáme na pripravenú guľu. Vykrojíme vianočné ozdoby a prilepíme ich pomocou vody na guľu.