

Trdelníky na slano
Popis
Tieto trdelníky som sa rozhodla urobiť na slano, na štýl finger food. Ich sladkú verziu poznajú všetci, tak ochutnajte aj moju slanú verziu!
Ingrediencie
Cesto
- 0,5kg hladkej múky
- 80g masla
- 2 vajcia
- 250ml mlieka
- 1 ks droždia
- Soľ
- 1 PL kryštálového cukru
- Olej
- Semiačka (sezamové, slnečnicové, ľanové... podľa chuti) na posypanie
Náplň
- 1 ks listového šalátu (ľadový, kučeravý... podľa chuti)
- 0,5 kg paradajok
- 1 ks uhorky
- 1 kyslá smotana
- 100g strúhanej mozzarelly
- Cesnak podľa chuti
- Olivy
- 250g creme cheese
- 200g šunky
- 1 ks šalotky
- Bazalka na ozdobu
Postup
- Z mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások.
- Múku zmiešame so soľou, pridáme roztopené maslo, vajcia a vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme vykysnúť na teplom mieste približne 30-45 minút.
- Vykysnuté cesto si preložíme na pomúčenú dosku a rozdelíme na tri časti. Prvú časť rozvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm do obdĺžnikového tvaru. Pozdĺžne rozrežeme na 4 pásiky o šírke cca 1,5-2 cm.
- Pásiky navíjame na formu na trdelníky, aby sa kraje pásikov trošku prekrývali.
- Natočené trdelníky potrieme olejom a posypeme zmesou semiačok.
- Pečieme pri teplote 200°C cca 20 minút. Počas pečenia formu otáčame, aby sa upiekli rovnomerne. Po upečení dáme trdelníky dole z formy a necháme vychladnúť.
- Medzitým si umytú zeleninu nakrájame na kúsky. Do kyslej smotany môžeme pridať pretlačený cesnak podľa chuti.
- Na šalotke opražíme šunku a po vychladnutí zmiešame s creme cheesom, pridáme kyslú smotanu a cesnak.
- Trdelník zvnútra potrieme pripravenou zmesou a naplníme nakrájanou zeleninou. Vrch posypeme strúhanou mozzarellou a ozdobíme olivami a bazalkou.
Cesto
- 0,5kg hladkej múky
- 80g masla
- 2 vajcia
- 250ml mlieka
- 1 ks droždia
- Soľ
- 1 PL kryštálového cukru
- Olej
- Semiačka (sezamové, slnečnicové, ľanové... podľa chuti) na posypanie
Náplň
- 1 ks listového šalátu (ľadový, kučeravý... podľa chuti)
- 0,5 kg paradajok
- 1 ks uhorky
- 1 kyslá smotana
- 100g strúhanej mozzarelly
- Cesnak podľa chuti
- Olivy
- 250g creme cheese
- 200g šunky
- 1 ks šalotky
- Bazalka na ozdobu
- Z mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások.
- Múku zmiešame so soľou, pridáme roztopené maslo, vajcia a vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme vykysnúť na teplom mieste približne 30-45 minút.
- Vykysnuté cesto si preložíme na pomúčenú dosku a rozdelíme na tri časti. Prvú časť rozvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm do obdĺžnikového tvaru. Pozdĺžne rozrežeme na 4 pásiky o šírke cca 1,5-2 cm.
- Pásiky navíjame na formu na trdelníky, aby sa kraje pásikov trošku prekrývali.
- Natočené trdelníky potrieme olejom a posypeme zmesou semiačok.
- Pečieme pri teplote 200°C cca 20 minút. Počas pečenia formu otáčame, aby sa upiekli rovnomerne. Po upečení dáme trdelníky dole z formy a necháme vychladnúť.
- Medzitým si umytú zeleninu nakrájame na kúsky. Do kyslej smotany môžeme pridať pretlačený cesnak podľa chuti.
- Na šalotke opražíme šunku a po vychladnutí zmiešame s creme cheesom, pridáme kyslú smotanu a cesnak.
- Trdelník zvnútra potrieme pripravenou zmesou a naplníme nakrájanou zeleninou. Vrch posypeme strúhanou mozzarellou a ozdobíme olivami a bazalkou.