Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Šálka kávy podľa Martiny

Šálka kávy podľa Martiny

Sladké torta

Ikona tlačenia

Popis

Keďže som milovníčkou kávy, tak práve káva vo mne vyvoláva pocit domova. Vždy sa teším, keď prídem domov a môžem si vychutnať šálku kávy a navyše ak mi ju s láskou pripraví jedno z mojich 5 detí, to je pre mňa ten pocit rodinnej pohody, pri šálke kávy v spoločnosti mojich detí.

Ingrediencie

Kávový korpus
  • 8 vajec
  • ½ hrnčeka kryštálového cukru
  • štipka soli
  • 6 PL tekutého medu
  • 1 a ½ PL octu
  • 4 PL instantnej kávy
  • 1 a ½ ČL sódy bikarbóny
  • 4 PL kakaa
  • 400 g tortovej múky
Čokoládová ganache s mascarpone
  • 800 ml smotany na šľahanie 33%
  • 700 g horkej čokolády s obsahom kakaa 54%
  • 750 g mascarpone
  • štipka soli
  • 50 g kryštálového cukru
  • 4 PL instantnej kávy
Kávový preliv
  • 200 ml mlieka
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 100 ml rumového likéru
Chrumkavá zložka
  • 200 g bielej čokolády
  • 150 g pražených lieskových orechov
Na dokončenie
  • 1,25 kg bielej poťahovej hmoty
  • 250 g modelovacej hmoty
  • gélové farby – hnedá kávová, modrá, zelená, žltá, ružová, červená
  • čierna fixka s jedlou farbou
  • trochu bielka + práškový cukor na prilepenie uška + špajdľa na prichytenie

Postup

  1. Rúru vyhrejeme na 170°C.
  2. Z modelovacej hmoty vytvarujeme uško šálky, aby nám stihlo zatvrdnúť. Odložíme do chladničky/mrazničky.
  3. Vajcia rozbijeme do misy robota, trochu ich ručne rozšľaháme, aby sme spojili bielka so žĺtkami. Pridáme cukor a štipku soli. Vyšľaháme do hustej peny.
  4. Pridáme med a opäť šľaháme. Pridáme ocot, chvíľu prešľaháme a vypneme mixér.
  5. Do druhej misy preosejeme múku, pridáme sódu bikarbónu, kakao, instantnú kávu. Všetko spolu premiešame a ešte celé postupne preosejeme k vajíčkovej hmote.
  6. Cesto rozdelíme na 2 časti a navrstvíme do dvoch tortových foriem o priemere 20 cm. Ihneď dáme piecť na strednú priečku rúry, spodný a horný ohrev. Pečieme cca 35-40 minút. Po kontrole špajdľou korpus vytiahneme a necháme vychladnúť. Po vychladnutí rozrežeme každý korpus na 2 časti pomocou pílky na korpusy.
  7. Kým sa nám korpusy pečú a vychladnú, pripravíme si ganache.
  8. Do rajnice dáme smotanu, kávu, cukor a štipku soli. Zahrejeme a predtým než začne vrieť, odstavíme. Pridáme nadrobno nalámanú čokoládu. Necháme chvíľu odstáť bez miešania. Potom poriadne premiešame, kým sa čokoláda nespojí so smotanou. Ganache prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme poriadne vychladnúť.
  9. Vychladnutú ganache chvíľu rozmiešame šľahačom a postupne zašľaháme mascarpone, kým krém nebude zjednotený a nadýchaný. Odložíme do chladničky.
  10. Pripravíme preliv. Do rajnice nalejeme mlieko, cukor a rumový kávový likér. Privedieme do varu a odstavíme. Necháme vychladnúť.
  11. Pripravíme chrumkavú zložku. Lieskové orechy nasekáme na menšie kúsky. Čokoládu rozpustíme v mikrovlnke a prisypeme k nej orechy. Premiešame.
  12. Po vychladnutí rozrežeme každý korpus na 2 časti. Povrch zarovnáme.
  13. Na podložku dáme trochu plnky a umiestnime prvý plát. Pokropíme prelivom a nanesieme chrumkavú zložku. Ďalej vrstvíme krém. Uložíme druhý plát, pokropíme prelivom a opäť dáme krém. Takto pokračujeme aj s tretím a štvrtým plátom. Na štvrtý plát zatiaľ krém nedávame.
  14. Takto naplnené pláty dáme zachladiť a potom obrežeme do tvaru šálky, čiže sa bude zvrchu dole torta zužovať.
  15. Takto zrezanú tortu celú poriadne obtrieme krémom a dáme zachladiť.
  16. Z modelovacej hmoty vyvaľkáme hrubší pásik o dĺžke horného obvodu šálky. Zrežeme ho na šírku cca 0,5 cm a obkrútime ním vrchný obvod torty, tak aby nevytŕčal z obvodu torty.
  17. Poťahovú hmotu vyvaľkáme na cca 0,8 cm a nanesieme na tortu. Rukami ponaťahujeme a vyžehlíme žehličkou na marcipán. Prebytočnú hmotu zrežeme, dáme zachladiť.
  18. Z modelovacej hmoty vyvaľkáme kruh a vykrojíme 10 cm kruh, na ktorý budeme potravinárskymi farbami maľovať obrázok s nápisom.
  19. Nakoniec pomocou hnedej potravinárskej farby namaľujeme na vrch torty vzor zdobenej kávy.
  20. Tortu prenesieme na ozdobný tanier, ktorý bude tvoriť podšálku. Na záver prilepíme uško a obrázok s nápisom.
Kávový korpus
  • 8 vajec
  • ½ hrnčeka kryštálového cukru
  • štipka soli
  • 6 PL tekutého medu
  • 1 a ½ PL octu
  • 4 PL instantnej kávy
  • 1 a ½ ČL sódy bikarbóny
  • 4 PL kakaa
  • 400 g tortovej múky
Čokoládová ganache s mascarpone
  • 800 ml smotany na šľahanie 33%
  • 700 g horkej čokolády s obsahom kakaa 54%
  • 750 g mascarpone
  • štipka soli
  • 50 g kryštálového cukru
  • 4 PL instantnej kávy
Kávový preliv
  • 200 ml mlieka
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 100 ml rumového likéru
Chrumkavá zložka
  • 200 g bielej čokolády
  • 150 g pražených lieskových orechov
Na dokončenie
  • 1,25 kg bielej poťahovej hmoty
  • 250 g modelovacej hmoty
  • gélové farby – hnedá kávová, modrá, zelená, žltá, ružová, červená
  • čierna fixka s jedlou farbou
  • trochu bielka + práškový cukor na prilepenie uška + špajdľa na prichytenie
  1. Rúru vyhrejeme na 170°C.
  2. Z modelovacej hmoty vytvarujeme uško šálky, aby nám stihlo zatvrdnúť. Odložíme do chladničky/mrazničky.
  3. Vajcia rozbijeme do misy robota, trochu ich ručne rozšľaháme, aby sme spojili bielka so žĺtkami. Pridáme cukor a štipku soli. Vyšľaháme do hustej peny.
  4. Pridáme med a opäť šľaháme. Pridáme ocot, chvíľu prešľaháme a vypneme mixér.
  5. Do druhej misy preosejeme múku, pridáme sódu bikarbónu, kakao, instantnú kávu. Všetko spolu premiešame a ešte celé postupne preosejeme k vajíčkovej hmote.
  6. Cesto rozdelíme na 2 časti a navrstvíme do dvoch tortových foriem o priemere 20 cm. Ihneď dáme piecť na strednú priečku rúry, spodný a horný ohrev. Pečieme cca 35-40 minút. Po kontrole špajdľou korpus vytiahneme a necháme vychladnúť. Po vychladnutí rozrežeme každý korpus na 2 časti pomocou pílky na korpusy.
  7. Kým sa nám korpusy pečú a vychladnú, pripravíme si ganache.
  8. Do rajnice dáme smotanu, kávu, cukor a štipku soli. Zahrejeme a predtým než začne vrieť, odstavíme. Pridáme nadrobno nalámanú čokoládu. Necháme chvíľu odstáť bez miešania. Potom poriadne premiešame, kým sa čokoláda nespojí so smotanou. Ganache prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme poriadne vychladnúť.
  9. Vychladnutú ganache chvíľu rozmiešame šľahačom a postupne zašľaháme mascarpone, kým krém nebude zjednotený a nadýchaný. Odložíme do chladničky.
  10. Pripravíme preliv. Do rajnice nalejeme mlieko, cukor a rumový kávový likér. Privedieme do varu a odstavíme. Necháme vychladnúť.
  11. Pripravíme chrumkavú zložku. Lieskové orechy nasekáme na menšie kúsky. Čokoládu rozpustíme v mikrovlnke a prisypeme k nej orechy. Premiešame.
  12. Po vychladnutí rozrežeme každý korpus na 2 časti. Povrch zarovnáme.
  13. Na podložku dáme trochu plnky a umiestnime prvý plát. Pokropíme prelivom a nanesieme chrumkavú zložku. Ďalej vrstvíme krém. Uložíme druhý plát, pokropíme prelivom a opäť dáme krém. Takto pokračujeme aj s tretím a štvrtým plátom. Na štvrtý plát zatiaľ krém nedávame.
  14. Takto naplnené pláty dáme zachladiť a potom obrežeme do tvaru šálky, čiže sa bude zvrchu dole torta zužovať.
  15. Takto zrezanú tortu celú poriadne obtrieme krémom a dáme zachladiť.
  16. Z modelovacej hmoty vyvaľkáme hrubší pásik o dĺžke horného obvodu šálky. Zrežeme ho na šírku cca 0,5 cm a obkrútime ním vrchný obvod torty, tak aby nevytŕčal z obvodu torty.
  17. Poťahovú hmotu vyvaľkáme na cca 0,8 cm a nanesieme na tortu. Rukami ponaťahujeme a vyžehlíme žehličkou na marcipán. Prebytočnú hmotu zrežeme, dáme zachladiť.
  18. Z modelovacej hmoty vyvaľkáme kruh a vykrojíme 10 cm kruh, na ktorý budeme potravinárskymi farbami maľovať obrázok s nápisom.
  19. Nakoniec pomocou hnedej potravinárskej farby namaľujeme na vrch torty vzor zdobenej kávy.
  20. Tortu prenesieme na ozdobný tanier, ktorý bude tvoriť podšálku. Na záver prilepíme uško a obrázok s nápisom.