Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Mŕtvy mozog od Janky

Mŕtvy mozog od Janky

Torta sladké

Ikona tlačenia

Popis

Torta predstavuje presne to, čo zažíva človek druhý deň po dobre prehýrenej noci. Napríklad aj takej Halloweenskej.

Ingrediencie

Red Velvet korpus:
  • 355 g hladkej múky
  • 25 g kakaa
  • ½ ČL soli
  • 70 g kefíru
  • 1 ČL vanilkovej pasty
  • 1 ČL červeného potravinárskeho farbiva
  • 375 g zmäknutého masla
  • 400 g kryštálového cukru
  • 6 vajec
  • 2 ČL octu
  • 1 ČL sódy bikarbóny
jahodový džem:
  • 400 g nakrájaných mrazených jahôd
  • 200 g želírovacieho cukru
Vanilkový krém:
  • 1500 ml plnotučného mlieka
  • 4 balenia Zlatého klasu
  • 1 PL vanilkovej pasty
  • 1200 g masla
  • 8 PL kryštálového cukru
  • 8 PL práškového cukru
  • 60 g lyofilizovaných jahôd na prach
Čokoládový puding:
  • 1 balenie Zlatého klasu (alebo 1 balenie čokoládového pudingu s mätou)
  • 1 PL mätového extraktu alebo arómy
  • 1 PL kakaa
  • 50 g masla
  • 400 ml mlieka
  • 100 g mliečnej čokolády
Jahodové želé na vrch mozgu:
  • 500 ml jahodového pyré
  • 200 ml vody
  • 3 PL cukru
  • 3 balenia želatíny v prášku
  • ½ ČL prírodného červeného farbiva
Na dokončenie:
  • 250 g čerstvých jahôd
  • 250 g sivej modelovacej hmoty Saracino
  • 250 g hnedej hmoty Saracino
  • 20 g zelenej hmoty Saracino

Postup

  1. Preosejeme múku s kakaom. Do misky navážime maslo a cukor, vyšľaháme penu, do ktorej pridáme kefír, vanilkovú pastu a farbivo. Následne pridáme celé vajcia.
  2. Do zmesi pridáme múku s kakaom a dobre rozmixujeme. Ocot zmiešame so sódou bikarbónou a pridáme do cesta.
  3. Cesto rozdelíme do 2 okrúhlych foriem (26 cm). Pečieme pri teplote 180 °C 40 minút.
  4. Medzitým pripravíme jahodový džem zmiešaním jahôd a želírovacieho cukru. Varíme, kým džem nezhustne. Necháme vychladnúť.
  5. Čokoládový puding uvaríme zmiešaním cukru, mlieka, Zlatého klasu a kakaa. Keď puding zhustne, pridáme maslo, čokoládu a podľa chuti mätový extrakt. Necháme stuhnúť.
  6. Na vanilkový krém uvaríme hustý puding z mlieka, Zlatého klasu, vanilkovej pasty a kryštálového cukru. Po vychladení vyšľaháme puding a maslo s práškovým cukrom. Spojíme do hladkého krému.
  7. Nakrájame si čerstvé jahody na menšie kúsky.
  8. Korpusy rozrežeme na 4 časti a ukladáme na stojan: prvý korpus natrieme jahodovým džemom, nastriekame vanilkový krém a pridáme kúsky jahôd. Prikryjeme korpusom a pokračujeme s džemom, krémom, a kakaovým pudingom. Zakončíme posledným korpusom.
  9. Tortu jemne zarovnáme a necháme schladiť. Potom ju obrežeme do tvaru mozgu a jemne potrieme zvyšným krémom. Necháme dobre vychladiť.
  10. Zvyšný krém zmiešame s prachom z lyofilizovaných jahôd a nastriekame nepravidelné zvrásnenie mozgu.
  11. Na želé zmiešame vodu, jahodové pyré, farbivo a cukor. Necháme napučať želatínu, zohrejeme ju na 60 °C a necháme vychladnúť. Potom želé aplikujeme na tortu pomocou zdobiaceho vrecka alebo lyžice.
  12. Z modelovacej hmoty pripravíme čepeľ noža zo sivej hmoty a rukoväť z hnedej a zelenej hmoty. Necháme stuhnúť a čepeľ dofarbíme červeným farbivom.
  13. Po stuhnutí torty pridáme čepeľ noža na vrch mozgu a dekorujeme.
Red Velvet korpus:
  • 355 g hladkej múky
  • 25 g kakaa
  • ½ ČL soli
  • 70 g kefíru
  • 1 ČL vanilkovej pasty
  • 1 ČL červeného potravinárskeho farbiva
  • 375 g zmäknutého masla
  • 400 g kryštálového cukru
  • 6 vajec
  • 2 ČL octu
  • 1 ČL sódy bikarbóny
jahodový džem:
  • 400 g nakrájaných mrazených jahôd
  • 200 g želírovacieho cukru
Vanilkový krém:
  • 1500 ml plnotučného mlieka
  • 4 balenia Zlatého klasu
  • 1 PL vanilkovej pasty
  • 1200 g masla
  • 8 PL kryštálového cukru
  • 8 PL práškového cukru
  • 60 g lyofilizovaných jahôd na prach
Čokoládový puding:
  • 1 balenie Zlatého klasu (alebo 1 balenie čokoládového pudingu s mätou)
  • 1 PL mätového extraktu alebo arómy
  • 1 PL kakaa
  • 50 g masla
  • 400 ml mlieka
  • 100 g mliečnej čokolády
Jahodové želé na vrch mozgu:
  • 500 ml jahodového pyré
  • 200 ml vody
  • 3 PL cukru
  • 3 balenia želatíny v prášku
  • ½ ČL prírodného červeného farbiva
Na dokončenie:
  • 250 g čerstvých jahôd
  • 250 g sivej modelovacej hmoty Saracino
  • 250 g hnedej hmoty Saracino
  • 20 g zelenej hmoty Saracino
  1. Preosejeme múku s kakaom. Do misky navážime maslo a cukor, vyšľaháme penu, do ktorej pridáme kefír, vanilkovú pastu a farbivo. Následne pridáme celé vajcia.
  2. Do zmesi pridáme múku s kakaom a dobre rozmixujeme. Ocot zmiešame so sódou bikarbónou a pridáme do cesta.
  3. Cesto rozdelíme do 2 okrúhlych foriem (26 cm). Pečieme pri teplote 180 °C 40 minút.
  4. Medzitým pripravíme jahodový džem zmiešaním jahôd a želírovacieho cukru. Varíme, kým džem nezhustne. Necháme vychladnúť.
  5. Čokoládový puding uvaríme zmiešaním cukru, mlieka, Zlatého klasu a kakaa. Keď puding zhustne, pridáme maslo, čokoládu a podľa chuti mätový extrakt. Necháme stuhnúť.
  6. Na vanilkový krém uvaríme hustý puding z mlieka, Zlatého klasu, vanilkovej pasty a kryštálového cukru. Po vychladení vyšľaháme puding a maslo s práškovým cukrom. Spojíme do hladkého krému.
  7. Nakrájame si čerstvé jahody na menšie kúsky.
  8. Korpusy rozrežeme na 4 časti a ukladáme na stojan: prvý korpus natrieme jahodovým džemom, nastriekame vanilkový krém a pridáme kúsky jahôd. Prikryjeme korpusom a pokračujeme s džemom, krémom, a kakaovým pudingom. Zakončíme posledným korpusom.
  9. Tortu jemne zarovnáme a necháme schladiť. Potom ju obrežeme do tvaru mozgu a jemne potrieme zvyšným krémom. Necháme dobre vychladiť.
  10. Zvyšný krém zmiešame s prachom z lyofilizovaných jahôd a nastriekame nepravidelné zvrásnenie mozgu.
  11. Na želé zmiešame vodu, jahodové pyré, farbivo a cukor. Necháme napučať želatínu, zohrejeme ju na 60 °C a necháme vychladnúť. Potom želé aplikujeme na tortu pomocou zdobiaceho vrecka alebo lyžice.
  12. Z modelovacej hmoty pripravíme čepeľ noža zo sivej hmoty a rukoväť z hnedej a zelenej hmoty. Necháme stuhnúť a čepeľ dofarbíme červeným farbivom.
  13. Po stuhnutí torty pridáme čepeľ noža na vrch mozgu a dekorujeme.