Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Motýlia záhrada

Motýlia záhrada

Popis

Tento dezert je ideálny na prípravu počas jahodovej sezóny, kedy okolo nás poletujú krásne farebné motýle. Tieto poháriky sú spojením sladkých jahôd a slaného pistáciového praliné a preto by mali byť skvelým spestrením každej ženskej letnej bazénovej párty – v jednej ruke šampanské a v druhej moja „Motýlia záhrada“.

Ingrediencie

Jahodový mousse:
  • 250 g jahôd
  • 70 g kryštálového cukru
  • 6 g želatíny (plátky)
  • 350 ml šľahačkovej smotany 33 %
Jahodové želé:
  • 500 g mrazených jahôd
  • 70 g kryštálového cukru
  • 250 ml vody
  • 10 g želé (agar)
  • 80 g kryštálového cukru
Pistáciové praliné:
  • 200 g pistácií
  • 100 g kryštálového cukru
  • Soľ podľa chuti
Pistáciový krém:
  • 170 g šľahačkovej smotany 33 %
  • 250 g mascarpone
  • 100 g pistáciového praliné
Sušienky:
  • 60 g polohrubej múky
  • 15 g mletých pistácií
  • ½ vajíčka
  • 38 g práškového cukru
  • 38 g pudingového prášku
  • 45 g masla
  • Pistáciová esencia
  • Štipka soli
Ostatné:
  • 20 ks pistácií
  • 10 ks lyofilizovaných jahôd
  • 30 g pistáciovej pasty

Postup

  1. Na sušienky zmiešame všetky suroviny na cesto a odložíme ho do chladničky.
  2. Na jahodový mousse namočíme želatínové plátky do studenej vody. Jahody uvaríme s cukrom a rozmixujeme na pyré. Pridáme vyžmýkanú želatínu a miešame do rozpustenia. Šľahačku šľaháme (nie úplne do tuha) a vmiešame ju do vlažného pyré. Mousse nalejeme ako prvú vrstvu do pohárikov a dáme zachladiť.
  3. Na jahodové želé uvaríme jahody so 70 g cukru a prepasírujeme. Získanú šťavu (cca 250 g) zmiešame s vodou a pridáme agar zmiešaný s 80 g cukru. Varíme až do zovretia a necháme vrieť 1 minútu. Mierne vychladnuté želé nalejeme do pohárikov ako druhú vrstvu.
  4. Na praliné opražíme pistácie pri 160 °C počas 10–15 minút. Medzitým upálime z cukru karamel, ktorý nalejeme na opražené pistácie. Po vychladnutí nalámeme pistácie s karamelom a rozmixujeme do hladkej hmoty.
  5. Na pistáciový krém vyšľaháme šľahačku (nie úplne do tuha), zašľaháme mascarpone a primiešame 100 g praliné. Krém pridáme do pohárikov ako tretiu vrstvu.
  6. Cesto na sušienky vyvaľkáme a vykrajujeme požadované tvary. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C približne 8 minút. Sušienky môžeme ozdobiť pistáciovou pastou a rozdrvenými lyofilizovanými jahodami.
  7. Povrch pohárikov ozdobíme zvyšným praliné, nasekanými pistáciami a rozdrvenými lyofilizovanými jahodami. Na záver pridáme ozdobené sušienky.
Jahodový mousse:
  • 250 g jahôd
  • 70 g kryštálového cukru
  • 6 g želatíny (plátky)
  • 350 ml šľahačkovej smotany 33 %
Jahodové želé:
  • 500 g mrazených jahôd
  • 70 g kryštálového cukru
  • 250 ml vody
  • 10 g želé (agar)
  • 80 g kryštálového cukru
Pistáciové praliné:
  • 200 g pistácií
  • 100 g kryštálového cukru
  • Soľ podľa chuti
Pistáciový krém:
  • 170 g šľahačkovej smotany 33 %
  • 250 g mascarpone
  • 100 g pistáciového praliné
Sušienky:
  • 60 g polohrubej múky
  • 15 g mletých pistácií
  • ½ vajíčka
  • 38 g práškového cukru
  • 38 g pudingového prášku
  • 45 g masla
  • Pistáciová esencia
  • Štipka soli
Ostatné:
  • 20 ks pistácií
  • 10 ks lyofilizovaných jahôd
  • 30 g pistáciovej pasty
  1. Na sušienky zmiešame všetky suroviny na cesto a odložíme ho do chladničky.
  2. Na jahodový mousse namočíme želatínové plátky do studenej vody. Jahody uvaríme s cukrom a rozmixujeme na pyré. Pridáme vyžmýkanú želatínu a miešame do rozpustenia. Šľahačku šľaháme (nie úplne do tuha) a vmiešame ju do vlažného pyré. Mousse nalejeme ako prvú vrstvu do pohárikov a dáme zachladiť.
  3. Na jahodové želé uvaríme jahody so 70 g cukru a prepasírujeme. Získanú šťavu (cca 250 g) zmiešame s vodou a pridáme agar zmiešaný s 80 g cukru. Varíme až do zovretia a necháme vrieť 1 minútu. Mierne vychladnuté želé nalejeme do pohárikov ako druhú vrstvu.
  4. Na praliné opražíme pistácie pri 160 °C počas 10–15 minút. Medzitým upálime z cukru karamel, ktorý nalejeme na opražené pistácie. Po vychladnutí nalámeme pistácie s karamelom a rozmixujeme do hladkej hmoty.
  5. Na pistáciový krém vyšľaháme šľahačku (nie úplne do tuha), zašľaháme mascarpone a primiešame 100 g praliné. Krém pridáme do pohárikov ako tretiu vrstvu.
  6. Cesto na sušienky vyvaľkáme a vykrajujeme požadované tvary. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C približne 8 minút. Sušienky môžeme ozdobiť pistáciovou pastou a rozdrvenými lyofilizovanými jahodami.
  7. Povrch pohárikov ozdobíme zvyšným praliné, nasekanými pistáciami a rozdrvenými lyofilizovanými jahodami. Na záver pridáme ozdobené sušienky.