

Čierna vdova
Popis
Halloweenska párty pre dospelých nemusí byť nuda. Tematická torta je korunovaná obrovským 3D pavúkom, vďaka ktorému sa budete možno báť aj do torty zakrojiť. Pôjde tak trochu o terapeutickú tortu pre všetkých arachnofobikov.
Ingrediencie
Čokoládový korpus - dávka na 2x20 cm:
- 215 g zmäknutého masla
- 185 g práškového cukru
- 10 vajec (izbovej teploty)
- 215 g horkej čokolády min. 55%
- 215 g hladkej múky
- 185 g krupicového cukru
- Štipka soli
- ½ ČL vanilkovej pasty
- 10 g prášku do pečiva
Šľahaná ganache z bielej čokolády s griotkou:
- 185 g horúcej šľahačkovej smotany 33%
- 6 g práškovej želatíny (200 bloom) + 30 g studenej vody
- 190 g bielej čokolády
- 450 g studenej šľahačkovej smotany 33%
- 40 g Griotky
Višňová náplň:
- 1400 g višní odkôstkovaných sterilizovaných s nálevom (2 poháre)
- 60 g krupicového cukru
- 120 g hladkej múky
- 1 ČL mletej škorice
Na zvlhčenie:
- 100 g višňového džemu
- 100 ml horúcej vody
Švajčiarsky maslový krém:
- 150 g vaječných bielkov
- 150 g krupicového cukru
- 300 g zmäknutého masla
- 1 ČL fialového farbiva gélového Progel (tmavofialová)
Cukrová poleva:
- 1 PL citrónovej šťavy
- 1 PL vaječných bielkov
- 200 g práškového cukru
Na dekoráciu:
- 250 g Smartflex flower
- Čierne farbivo gélové Progel
- 500 g Smartflex Velvet biely
- Oranžové farbivo gélové Progel
- Špáradlá, floristický drôtik
Postup
- Začneme prípravou korpusov. Rúru predhrejeme na 180 °C. Vajcia oddelíme a bielky vyšľaháme na tuhý sneh s postupným pridávaním kryštálového cukru.
- Zmäknuté maslo a práškový cukor vymiešame do peny, pridáme žĺtky, vanilkovú pastu a roztopenú čokoládu. Pena musí byť hladká, našľahaná a jemná.
- Do peny opatrne vmiešame 1/3 bielkového snehu, potom preosiatu múku. Dobre premiešame a zľahka vmiešame zvyšný sneh. Hmotu nalejeme do ráfikov vystlaných alobalom.
- Pečieme pri 180 °C 20 minút, potom dopekáme pri 160 °C ďalších 20-30 minút. Prepečenie overíme špajlou.
- Na krém s griotkou pripravíme želatínu s vodou a necháme ju napučať. Zohrejeme smotanu, rozpustíme v nej želatínu a zalejeme roztopenú bielu čokoládu. Pridáme studenú smotanu a griotku, potom premixujeme. Necháme vychladnúť.
- Na višňovú náplň zmiešame nálev s cukrom a múkou, uvaríme na hustý puding. Pridáme višne, prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť.
- Po upečení korpusov ich zrežeme a každý prerežeme na polovicu. Navlhčíme pláty džemom s vodou, potrieme krémom a vrstvou višní. Takto naplníme celú tortu a zachladíme.
- Švajčiarsky maslový krém pripravíme z bielkov a cukru, ktoré zahrievame vo vodnom kúpeli na cca 60 °C, kým sa nerozpustí cukor. Šľaháme do vychladnutia, potom pridáme farbivo a maslo. Krémom potrieme celú tortu.
- Z ofarbenej modelovacej hmoty vymodelujeme pavúkové nohy, spevníme ich drôtikom a necháme vytvrdnúť. Telo pavúka vymodelujeme zo zvyškov krému a cesta, potiahneme ho poťahovou hmotou a vytvarujeme oči a dekorácie.
- Na polevu zmiešame citrónovú šťavu, bielka a práškový cukor. Trením dosiahneme ideálnu konzistenciu, ktorou dekorujeme pavučinu po vrchu torty alebo po stranách.
- Na vrch torty uložíme pavúka, pripevníme nohy pomocou špáradiel a dekorujeme podľa fantázie.
Čokoládový korpus - dávka na 2x20 cm:
- 215 g zmäknutého masla
- 185 g práškového cukru
- 10 vajec (izbovej teploty)
- 215 g horkej čokolády min. 55%
- 215 g hladkej múky
- 185 g krupicového cukru
- Štipka soli
- ½ ČL vanilkovej pasty
- 10 g prášku do pečiva
Šľahaná ganache z bielej čokolády s griotkou:
- 185 g horúcej šľahačkovej smotany 33%
- 6 g práškovej želatíny (200 bloom) + 30 g studenej vody
- 190 g bielej čokolády
- 450 g studenej šľahačkovej smotany 33%
- 40 g Griotky
Višňová náplň:
- 1400 g višní odkôstkovaných sterilizovaných s nálevom (2 poháre)
- 60 g krupicového cukru
- 120 g hladkej múky
- 1 ČL mletej škorice
Na zvlhčenie:
- 100 g višňového džemu
- 100 ml horúcej vody
Švajčiarsky maslový krém:
- 150 g vaječných bielkov
- 150 g krupicového cukru
- 300 g zmäknutého masla
- 1 ČL fialového farbiva gélového Progel (tmavofialová)
Cukrová poleva:
- 1 PL citrónovej šťavy
- 1 PL vaječných bielkov
- 200 g práškového cukru
Na dekoráciu:
- 250 g Smartflex flower
- Čierne farbivo gélové Progel
- 500 g Smartflex Velvet biely
- Oranžové farbivo gélové Progel
- Špáradlá, floristický drôtik
- Začneme prípravou korpusov. Rúru predhrejeme na 180 °C. Vajcia oddelíme a bielky vyšľaháme na tuhý sneh s postupným pridávaním kryštálového cukru.
- Zmäknuté maslo a práškový cukor vymiešame do peny, pridáme žĺtky, vanilkovú pastu a roztopenú čokoládu. Pena musí byť hladká, našľahaná a jemná.
- Do peny opatrne vmiešame 1/3 bielkového snehu, potom preosiatu múku. Dobre premiešame a zľahka vmiešame zvyšný sneh. Hmotu nalejeme do ráfikov vystlaných alobalom.
- Pečieme pri 180 °C 20 minút, potom dopekáme pri 160 °C ďalších 20-30 minút. Prepečenie overíme špajlou.
- Na krém s griotkou pripravíme želatínu s vodou a necháme ju napučať. Zohrejeme smotanu, rozpustíme v nej želatínu a zalejeme roztopenú bielu čokoládu. Pridáme studenú smotanu a griotku, potom premixujeme. Necháme vychladnúť.
- Na višňovú náplň zmiešame nálev s cukrom a múkou, uvaríme na hustý puding. Pridáme višne, prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť.
- Po upečení korpusov ich zrežeme a každý prerežeme na polovicu. Navlhčíme pláty džemom s vodou, potrieme krémom a vrstvou višní. Takto naplníme celú tortu a zachladíme.
- Švajčiarsky maslový krém pripravíme z bielkov a cukru, ktoré zahrievame vo vodnom kúpeli na cca 60 °C, kým sa nerozpustí cukor. Šľaháme do vychladnutia, potom pridáme farbivo a maslo. Krémom potrieme celú tortu.
- Z ofarbenej modelovacej hmoty vymodelujeme pavúkové nohy, spevníme ich drôtikom a necháme vytvrdnúť. Telo pavúka vymodelujeme zo zvyškov krému a cesta, potiahneme ho poťahovou hmotou a vytvarujeme oči a dekorácie.
- Na polevu zmiešame citrónovú šťavu, bielka a práškový cukor. Trením dosiahneme ideálnu konzistenciu, ktorou dekorujeme pavučinu po vrchu torty alebo po stranách.
- Na vrch torty uložíme pavúka, pripevníme nohy pomocou špáradiel a dekorujeme podľa fantázie.