

Čarodejnícke kotlíky
Popis
Tieto kotlíky by som rada venovala mojím skvelým kamarátkam, bývalým spolužiačkam, susedkám, šikovným kuchárkam, pekárkam, ktoré sú skvelé čarodejníčky vo svojich kuchyniach. Veľakrát mi boli inšpiráciou a dokonca jedna z nich ma učila piecť škrupinky makroniek, za čo jej veľmi pekne ďakujem.
Ingrediencie
Potrebujeme na škrupinky makroniek
- 150 g mandľovej múky
- 150 g práškového cukru
- 110 g vaječných bielkov
- 150 g krupicového cukru
- 35 g vody
- čierne práškové farbivo
- zelené práškové farbivo
Na zdobenie
- 140 g bielej čokolády
- zelené farbivo do čokolády
- ružové farbivo do čokolády
- čierna jedlá fixa
Potrebujeme na kokosovú náplň
- 100 ml kokosového mlieka (z plechovky)
- 300 g bielej čokolády
- 1 PL strúhaného kokosu
Potrebujeme na ananásovú náplň
- 100 ml ananásového pyré
- 2 PL kryštálového cukru (množstvo môžeme prispôsobiť kyslosti pyré)
- 3 PL vody
- 1 PL gustínu
- 100 ml malibu likér
Postup
- Mandľovú múku a práškový cukor dáme do mixéra a poriadne rozmixujeme. Následne zmes preosejeme cez sitko, aby nám v zmesi nezostali žiadne väčšie kúsky a zároveň aby sa zmes prevzdušnila.
- Do preosiatej zmesi pridáme polovicu vaječných bielok a vypracujeme tuhú mandľovú hmotu.
- Z kryštálového cukru a vody uvaríme cukrový sirup. Medzitým si necháme šľahať zbytok bielok. Keď sirup dosiahne teplotu 110 °C, pridáme otáčky na mixéri. Sirup pri teplote 118 °C vlejeme k šľahaným bielkam. Bielka šľaháme až do momentu stuhnutia peny a ochladenia misky.
- Do mandľovej hmoty postupne pridávame penu, ktorú jemne zapracujeme. Keď je hmota ešte tuhá a bielka sú v celej mandľovej zmesi zapracované, rozdelíme cesto na dve časti. Do menšej časti, cca ¼ objemu, pridáme zelené farbivo a do zvyšku čierne farbivo.
- Obe cestá miešame, pokiaľ sa nám nelejú ako láva. Následne ich prenesieme do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou. Obe vrecká si na konci zagumičkujeme, aby cesto neobschlo a nevytieklo.
- Na plech si položíme predlohu, ktorú prikryjeme papierom na pečenie. Následne nastriekame čierne kotlíky a necháme trochu prisušiť, aby sa nám nezliali farby.
- Po približne 5 minútach nastriekame aj zelené bubliny.
- Makronky spočiatku sušíme pri teplote 90 °C 10 minút pri pootvorených dvierkach, následne pečieme pri teplote 130 °C 13 minút. Po vytiahnutí z rúry necháme makronky vychladnúť na plechu. Počas pečenia si môžeme pripraviť náplne.
- Kokosové mlieko zohrejeme a pridáme bielu čokoládu, ktorú miešaním v teplom mlieku roztopíme. Pridáme kokos a necháme v chladničke stuhnúť. Keď je zmes studená, môžeme ju rozmixovať do krému.
- Ananásové pyré nalejeme do hrnca a zmiešame gustín s vodou, ktorý pridáme k pyré. Varíme do zhustnutia. Keď nám zmes tuhne, prilejeme likér a dobre premiešame. Necháme vychladiť.
- Makronky plníme kokosovou ganážou a ananásovým vkladom.
- Nakoniec makronky ozdobíme farebnou čokoládou (zelenou a ružovou). Pomocou cukrárskeho vrecka nastriekame malé bublinky a stekance z kotlíka.
- Kotlík môžeme dotieňovať čiernou jedlou fixkou.
Potrebujeme na škrupinky makroniek
- 150 g mandľovej múky
- 150 g práškového cukru
- 110 g vaječných bielkov
- 150 g krupicového cukru
- 35 g vody
- čierne práškové farbivo
- zelené práškové farbivo
Na zdobenie
- 140 g bielej čokolády
- zelené farbivo do čokolády
- ružové farbivo do čokolády
- čierna jedlá fixa
Potrebujeme na kokosovú náplň
- 100 ml kokosového mlieka (z plechovky)
- 300 g bielej čokolády
- 1 PL strúhaného kokosu
Potrebujeme na ananásovú náplň
- 100 ml ananásového pyré
- 2 PL kryštálového cukru (množstvo môžeme prispôsobiť kyslosti pyré)
- 3 PL vody
- 1 PL gustínu
- 100 ml malibu likér
- Mandľovú múku a práškový cukor dáme do mixéra a poriadne rozmixujeme. Následne zmes preosejeme cez sitko, aby nám v zmesi nezostali žiadne väčšie kúsky a zároveň aby sa zmes prevzdušnila.
- Do preosiatej zmesi pridáme polovicu vaječných bielok a vypracujeme tuhú mandľovú hmotu.
- Z kryštálového cukru a vody uvaríme cukrový sirup. Medzitým si necháme šľahať zbytok bielok. Keď sirup dosiahne teplotu 110 °C, pridáme otáčky na mixéri. Sirup pri teplote 118 °C vlejeme k šľahaným bielkam. Bielka šľaháme až do momentu stuhnutia peny a ochladenia misky.
- Do mandľovej hmoty postupne pridávame penu, ktorú jemne zapracujeme. Keď je hmota ešte tuhá a bielka sú v celej mandľovej zmesi zapracované, rozdelíme cesto na dve časti. Do menšej časti, cca ¼ objemu, pridáme zelené farbivo a do zvyšku čierne farbivo.
- Obe cestá miešame, pokiaľ sa nám nelejú ako láva. Následne ich prenesieme do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou. Obe vrecká si na konci zagumičkujeme, aby cesto neobschlo a nevytieklo.
- Na plech si položíme predlohu, ktorú prikryjeme papierom na pečenie. Následne nastriekame čierne kotlíky a necháme trochu prisušiť, aby sa nám nezliali farby.
- Po približne 5 minútach nastriekame aj zelené bubliny.
- Makronky spočiatku sušíme pri teplote 90 °C 10 minút pri pootvorených dvierkach, následne pečieme pri teplote 130 °C 13 minút. Po vytiahnutí z rúry necháme makronky vychladnúť na plechu. Počas pečenia si môžeme pripraviť náplne.
- Kokosové mlieko zohrejeme a pridáme bielu čokoládu, ktorú miešaním v teplom mlieku roztopíme. Pridáme kokos a necháme v chladničke stuhnúť. Keď je zmes studená, môžeme ju rozmixovať do krému.
- Ananásové pyré nalejeme do hrnca a zmiešame gustín s vodou, ktorý pridáme k pyré. Varíme do zhustnutia. Keď nám zmes tuhne, prilejeme likér a dobre premiešame. Necháme vychladiť.
- Makronky plníme kokosovou ganážou a ananásovým vkladom.
- Nakoniec makronky ozdobíme farebnou čokoládou (zelenou a ružovou). Pomocou cukrárskeho vrecka nastriekame malé bublinky a stekance z kotlíka.
- Kotlík môžeme dotieňovať čiernou jedlou fixkou.