30 g hrozienok namočených aspoň deň vopred do 15 ml rumu
bielko na potretie
Postup
Približne 1/3 mlieka zohrejeme na telesnú teplotu, rozmrvíme v ňom droždie, primiešame lyžičku cukru a štipku múky a necháme postáť cca 5 minút, kým sa na povrchu neurobia bublinky
V mise si premiešame múku, soľ, cukor, vanilkový cukor, kôru
Zvyšné mlieko, rum, žĺtky a zmes droždia premiešajte
Do zmesi múky pridajte zmes mlieka a premiešate. Potom primiešajte maslo a hrozienka
Cesto miesime s mixérom s padlom, kým sa prestane lepiť. Nepridávať žiadnu múku, aj keď sa lepí. Vydržať. S mixérom to bude trvať aj 10 minút
Necháme vykysnúť v teple cca 2 hodiny, alebo kým nebude mať dvojnásobnú veľkosť
Rozdelíme na 3 rovnaké časti a zapletieme vrkoč
Položíme na papier na pečenie na plech, prikryjeme a necháme opäť nakysnúť, minimálne pol hodiny
Potom potrieme bielkom celý veniec, aj po bokoch. Počas tohoto druhého kysnutia, keď bielok zaschol, potrieme ešte raz
Pečieme na 180 stupňov, 30-35 minúť, podľa hrúbky vianočky. Či je upečená vyskúšate špajdľou
30 g hrozienok namočených aspoň deň vopred do 15 ml rumu
bielko na potretie
Približne 1/3 mlieka zohrejeme na telesnú teplotu, rozmrvíme v ňom droždie, primiešame lyžičku cukru a štipku múky a necháme postáť cca 5 minút, kým sa na povrchu neurobia bublinky
V mise si premiešame múku, soľ, cukor, vanilkový cukor, kôru
Zvyšné mlieko, rum, žĺtky a zmes droždia premiešajte
Do zmesi múky pridajte zmes mlieka a premiešate. Potom primiešajte maslo a hrozienka
Cesto miesime s mixérom s padlom, kým sa prestane lepiť. Nepridávať žiadnu múku, aj keď sa lepí. Vydržať. S mixérom to bude trvať aj 10 minút
Necháme vykysnúť v teple cca 2 hodiny, alebo kým nebude mať dvojnásobnú veľkosť
Rozdelíme na 3 rovnaké časti a zapletieme vrkoč
Položíme na papier na pečenie na plech, prikryjeme a necháme opäť nakysnúť, minimálne pol hodiny
Potom potrieme bielkom celý veniec, aj po bokoch. Počas tohoto druhého kysnutia, keď bielok zaschol, potrieme ešte raz
Pečieme na 180 stupňov, 30-35 minúť, podľa hrúbky vianočky. Či je upečená vyskúšate špajdľou