Do misy robota nasypeme múku, do stredu spravíme jamku. Do nej nalejeme vodu, rozdrobíme droždie a premiešame spolu s cukrom. Necháme vzísť kvások
Potom pridáme pivo, olej, soľ, rascu, semienka a hákom pomocou robota vymiesime hladké cesto
Následne si zľahka potrieme olejom pracovnú dosku a ruky a cesto ešte ručne spracovávame
Je potrebné, aby získalo vláčnosť. Necháme na doske cca 20 odpočinúť pod fóliou
Preložíme, vyformujeme do požadovaného tvaru a uložíme do ošatky, vysypanej škrobom, alebo ryžovou múkou. Ošatku vložíme do polyetylénového vrecka a necháme cesto kysnúť
Do rúry vložíme plochý plech na pečenie a necháme ju zohrievať na teplotu 240 stupňov – horný a spodný ohrev
Chlieb po nakysnutí preklopíme na papier na pečenie, ponarezávame povrch a pomocou sádzacej lopaty vložíme do rúry s režimom pary
Takto pečieme 15 minút, potom rúru otvoríme, vyvetráme, teplotu znížime na 220 stupňov a už bez pary dopekáme ďalších 20 – 30 minút do zhnednutia
Chlieb po upečení odložíme chladiť na mriežku
Nátierka – mlieko dáme variť do hrnca s hrubším dnom. Keď začne vrieť, prilejeme vínny ocot a za stáleho miešania spolu prevaríme
O chvíľu sa začne bielkovina zrážať, vtedy zmes odstavíme, necháme chvíľku postáť
Scedíme na sitku cez gázu, po vychladnutí ešte vyžmýkame prebytočnú tekutinu, primiešame kyslú smotanu – tú pridávame postupne podľa chuti do požadovanej konzistencie. Teraz máme pripravený domáci syr cottage
Zeleninu nakrájame na drobné kúsky, z paradajky a uhorky použijeme len dužinu. Pridáme k syru, premiešame a dosolíme a dokoreníme podľa chuti
Poznámka – z tohto množstva mlieka vyjde jedna stredne veľká miska nátierky. Zeleniny je potreba z každého druhu len malé množstvo, no je lepšie, keď je pestrejšia
Do misy robota nasypeme múku, do stredu spravíme jamku. Do nej nalejeme vodu, rozdrobíme droždie a premiešame spolu s cukrom. Necháme vzísť kvások
Potom pridáme pivo, olej, soľ, rascu, semienka a hákom pomocou robota vymiesime hladké cesto
Následne si zľahka potrieme olejom pracovnú dosku a ruky a cesto ešte ručne spracovávame
Je potrebné, aby získalo vláčnosť. Necháme na doske cca 20 odpočinúť pod fóliou
Preložíme, vyformujeme do požadovaného tvaru a uložíme do ošatky, vysypanej škrobom, alebo ryžovou múkou. Ošatku vložíme do polyetylénového vrecka a necháme cesto kysnúť
Do rúry vložíme plochý plech na pečenie a necháme ju zohrievať na teplotu 240 stupňov – horný a spodný ohrev
Chlieb po nakysnutí preklopíme na papier na pečenie, ponarezávame povrch a pomocou sádzacej lopaty vložíme do rúry s režimom pary
Takto pečieme 15 minút, potom rúru otvoríme, vyvetráme, teplotu znížime na 220 stupňov a už bez pary dopekáme ďalších 20 – 30 minút do zhnednutia
Chlieb po upečení odložíme chladiť na mriežku
Nátierka – mlieko dáme variť do hrnca s hrubším dnom. Keď začne vrieť, prilejeme vínny ocot a za stáleho miešania spolu prevaríme
O chvíľu sa začne bielkovina zrážať, vtedy zmes odstavíme, necháme chvíľku postáť
Scedíme na sitku cez gázu, po vychladnutí ešte vyžmýkame prebytočnú tekutinu, primiešame kyslú smotanu – tú pridávame postupne podľa chuti do požadovanej konzistencie. Teraz máme pripravený domáci syr cottage
Zeleninu nakrájame na drobné kúsky, z paradajky a uhorky použijeme len dužinu. Pridáme k syru, premiešame a dosolíme a dokoreníme podľa chuti
Poznámka – z tohto množstva mlieka vyjde jedna stredne veľká miska nátierky. Zeleniny je potreba z každého druhu len malé množstvo, no je lepšie, keď je pestrejšia