Voliteľné: na dekorovanie gélové potravinárske farbivo v ľubovoľných odtieňoch
Dekorácia – sladké mrkvičky
½ šálky sušeného plnotučného mlieka
½ šálky práškového cukru
100 g kondenzovaného mlieka
oranžová a zelená gélová potravinová farba (pozn.: ak nie je oranžová farba, získame ju zmiešaním červenej a žltej)
Postup
Rúru dáme zohrievať na 180°C v režime teplý vzduch. Orechy vysypeme na pečiaci papier a necháme ich opiecť po dobu cca 7 minút. Pripravíme si dve menšie tortové formy (tvar môžeme zvoliť ľubovoľný)
Mrkvu očistíme a nastrúhame na jemnom strúhadle, odložíme
Orechy presekáme tak, aby nám zostali priznané kúsky. Odložíme
Vo väčšej mise poriadne zmiešame vajíčka, oba cukry, olej a vanilkový extrakt
V druhej mise zmiešame preosiate suché ingrediencie, okrem kakaa. Z tejto sypkej zmesi vezmeme cca 2 PL a premiešame ju s orechmi
Metličkou spojíme suché a mokré ingrediencie a keď sa prepoja, pridáme postupne mrkvu a nakoniec orechy. Cesto vylejeme do foriem a pečieme cca 50 – 60 minút (podľa veľkosti použitých foriem. Rúru necháme zapnutú
Po upečení necháme korpusy vychladiť, vrchy zarovnáme pílkovým nožom a rozkrojíme na pláty, ktoré budeme následne plniť krémom a vrstviť na seba
Vyrobíme si časť dekorácie – jedlú hlinu – odrezky z upečeného cesta prstami rozdrobíme, premiešame s kakaom, rozprestrieme na rovný plech a dáme ešte na chvíľu piecť
Krém - maslo pokrájame na menšie kúsky a miešame v mise robota spolu s cream cheese dohladka. Pridáme soľ, citrónovú šťavu a vanilkový extrakt
Nakoniec k zmesi postupne preosievame cukor (pridáme množstvo podľa chuti) a všetko spojíme do hladkého krému
Krémom spojíme pláty cesta a v tenkej vrstve ho potrieme aj po celom povrchu. Zvyšok krému môžeme zmiešať s farbou a povrch koláča ešte ozdobiť podľa vlastného vkusu
Mrkvičky - Zo sušeného mlieka, cukru a kondenzovaného mlieka rukami vymiešame kompaktnú zmes. Asi ¼ oddelíme a zafarbíme na zeleno, väčšiu časť na oranžovo. Farby pridávame postupne, pokiaľ nedosiahneme požadovanú intenzitu. Zmes potom rozdelíme ( vyjde cca 8 – 10 menších mrkvičiek) a rukami vytvarujeme – oranžové mrkvičky a zelené lístky. Nakoniec plochou špáradla naznačíme jemné zárezy, aby kúsky pôsobili autenticky
Na servírovacie plató navrstvíme koláč/tortu, povrch posypeme jedlou hlinou a ozdobíme jedlými mrkvičkami
Voliteľné: na dekorovanie gélové potravinárske farbivo v ľubovoľných odtieňoch
Dekorácia – sladké mrkvičky
½ šálky sušeného plnotučného mlieka
½ šálky práškového cukru
100 g kondenzovaného mlieka
oranžová a zelená gélová potravinová farba (pozn.: ak nie je oranžová farba, získame ju zmiešaním červenej a žltej)
Rúru dáme zohrievať na 180°C v režime teplý vzduch. Orechy vysypeme na pečiaci papier a necháme ich opiecť po dobu cca 7 minút. Pripravíme si dve menšie tortové formy (tvar môžeme zvoliť ľubovoľný)
Mrkvu očistíme a nastrúhame na jemnom strúhadle, odložíme
Orechy presekáme tak, aby nám zostali priznané kúsky. Odložíme
Vo väčšej mise poriadne zmiešame vajíčka, oba cukry, olej a vanilkový extrakt
V druhej mise zmiešame preosiate suché ingrediencie, okrem kakaa. Z tejto sypkej zmesi vezmeme cca 2 PL a premiešame ju s orechmi
Metličkou spojíme suché a mokré ingrediencie a keď sa prepoja, pridáme postupne mrkvu a nakoniec orechy. Cesto vylejeme do foriem a pečieme cca 50 – 60 minút (podľa veľkosti použitých foriem. Rúru necháme zapnutú
Po upečení necháme korpusy vychladiť, vrchy zarovnáme pílkovým nožom a rozkrojíme na pláty, ktoré budeme následne plniť krémom a vrstviť na seba
Vyrobíme si časť dekorácie – jedlú hlinu – odrezky z upečeného cesta prstami rozdrobíme, premiešame s kakaom, rozprestrieme na rovný plech a dáme ešte na chvíľu piecť
Krém - maslo pokrájame na menšie kúsky a miešame v mise robota spolu s cream cheese dohladka. Pridáme soľ, citrónovú šťavu a vanilkový extrakt
Nakoniec k zmesi postupne preosievame cukor (pridáme množstvo podľa chuti) a všetko spojíme do hladkého krému
Krémom spojíme pláty cesta a v tenkej vrstve ho potrieme aj po celom povrchu. Zvyšok krému môžeme zmiešať s farbou a povrch koláča ešte ozdobiť podľa vlastného vkusu
Mrkvičky - Zo sušeného mlieka, cukru a kondenzovaného mlieka rukami vymiešame kompaktnú zmes. Asi ¼ oddelíme a zafarbíme na zeleno, väčšiu časť na oranžovo. Farby pridávame postupne, pokiaľ nedosiahneme požadovanú intenzitu. Zmes potom rozdelíme ( vyjde cca 8 – 10 menších mrkvičiek) a rukami vytvarujeme – oranžové mrkvičky a zelené lístky. Nakoniec plochou špáradla naznačíme jemné zárezy, aby kúsky pôsobili autenticky
Na servírovacie plató navrstvíme koláč/tortu, povrch posypeme jedlou hlinou a ozdobíme jedlými mrkvičkami