Chleby, rožky a chlebíčky
kysnuté
slané pečivo
slané
Popis
Ingrediencie
Cesto
500g hladká múka
250g mlieko
2 vajíčka
30g maslo
12g sušené droždie
12g cukor
10g soľ
Plnka 1-2 – CHAČAPURI na MEGREĽSKÝ spôsob a ADŽARSKÝ spôsob (Gruzínsko)
150g tvaroh
200g bryndza
200g mozzarella
3 žĺtka
Koriander čerstvý
Plnka 3 – KIBINAI (Litva)
200g krkovička
1 šalotka
Soľ, čierne korenie
Maslo
Olej
Postup
Zo všetkých surovín vypracujeme hladké cesto, necháme kysnúť, kým zdvojnásobí objem. Cesto rozdelíme na 3 časti. Kým cesto kysne, pripravíme si plnky
Megreľský spôsob - cesto rozvaľkáme na priemer 15 cm, z polovice plnky si spravíme guľu, dáme na stred cesta a zabalíme. Cesto rozvaľkáme na priemer 26 cm, posypeme syrovou zmesou. Pečieme vo vyhriatej rúre na 240 stupňov cca 10 min. (plech musí byť tiež vyhriaty). Vyberieme, posypeme koriandrom
Adžarský spôsob - cesto rozdelíme na 3 časti, každú rozvaľkáme do oválu, okraje posypeme syrovou zmesou, kraje stočíme, a boky spojíme, tak vznikne lodička. Do stredu nasypeme syrovú plnku. Pečieme na 240 stupňov cca 15 min. Pred koncom pridáme žĺtok a cca 1 min. necháme dôjsť v rúre
Kibinai - šalotku opražíme na masle a oleji. Mäsko nasekáme na veľmi jemne kúsky, pridáme soľ, čierne korenie, šalotku. Z cesta si vyvaľkáme 10 krúžkov, naplníme mäskom, spravíme kibinai a potrieme vajíčkom. Pečieme na 200 stupňov 25 min.
Plnka 1-2 – CHAČAPURI na MEGREĽSKÝ spôsob a ADŽARSKÝ spôsob (Gruzínsko)
150g tvaroh
200g bryndza
200g mozzarella
3 žĺtka
Koriander čerstvý
Plnka 3 – KIBINAI (Litva)
200g krkovička
1 šalotka
Soľ, čierne korenie
Maslo
Olej
Zo všetkých surovín vypracujeme hladké cesto, necháme kysnúť, kým zdvojnásobí objem. Cesto rozdelíme na 3 časti. Kým cesto kysne, pripravíme si plnky
Megreľský spôsob - cesto rozvaľkáme na priemer 15 cm, z polovice plnky si spravíme guľu, dáme na stred cesta a zabalíme. Cesto rozvaľkáme na priemer 26 cm, posypeme syrovou zmesou. Pečieme vo vyhriatej rúre na 240 stupňov cca 10 min. (plech musí byť tiež vyhriaty). Vyberieme, posypeme koriandrom
Adžarský spôsob - cesto rozdelíme na 3 časti, každú rozvaľkáme do oválu, okraje posypeme syrovou zmesou, kraje stočíme, a boky spojíme, tak vznikne lodička. Do stredu nasypeme syrovú plnku. Pečieme na 240 stupňov cca 15 min. Pred koncom pridáme žĺtok a cca 1 min. necháme dôjsť v rúre
Kibinai - šalotku opražíme na masle a oleji. Mäsko nasekáme na veľmi jemne kúsky, pridáme soľ, čierne korenie, šalotku. Z cesta si vyvaľkáme 10 krúžkov, naplníme mäskom, spravíme kibinai a potrieme vajíčkom. Pečieme na 200 stupňov 25 min.