450g mrazené záhradné ovocie, prípadne zmes malín, jahôd, višní, čučoriedok a ríbezlí
310g mliečnej čokolády
210g kryštál cukor
1 cukrárske želé – agar
375ml šľahačka min. 35%
2 lyžice rumu
175g biela čokoláda
100g kondenzované sladené mlieko
80g opražené lieskové orechy
100g kryštálový cukor na karamel
Jedlý zlatý prach, jedlé gélové farby
Postup
Zapneme rúru na 175 stupňov
Navážené potrebné množstvo múky, masla a cukru zmiešame v miske od robota a postupne pridáme vajcia
Cesto spracujeme a dáme ho schladiť približne na 20 min. do chladničky
Cesto rozvaľkáme a vykrajujeme zvolenými ráfikmi. Položíme na papier a ešte z cesta doplníme okraje tartaletiek, ktoré nožom zarovnávame, aby mali pekný tvar
Cesto vidličkou poprepichujeme, aby sa nám nestalo, že sa nám tartaletky začnú deformovať
Môžeme využiť aj to, že do tartaletiek dáme papier a vysypeme vnútro fazuľou alebo inou strukovinou. Asi po 15 minútach odstránime fazuľu a dopečieme do zlatista
Tartaletky necháme odpočívať a po miernom vychladnutí, preložíme na mriežku alebo iný plech
Náplň – ovocná zmes – do hrnca si vysypeme mrazenú zmes ovocia, z ktorej vyberieme pár malín a ríbezlí. Zvyšnú zmes zahrievame spolu so 60g kryštálového cukru. Keď je zmes dobre prehriata, rozmixujeme ju ponorným mixérom a pridáme 8g agaru. Dobre premiešame a pridáme ovocie, ktoré sme si na začiatku oddelili. Zmes necháme prevrieť. Vychladenú ovocnú zmes natierame na tartaletky
Náplň – mliečno-čokoládová ganache – v hrnci si zahrejeme 125ml šľahačky, ktorú nalejeme na 250g mliečnej čokolády, premiešame, necháme vychladnúť a môžeme nanášať ako druhú vrstvu na ovocnú zmes
Náplň – gaštanová pena – do nádoby od robota si navážime 250g gaštanového pyré, ktoré sme si vopred vytemperovali na izbovú teplotu, pridáme 40g práškového cukru, 1 polievkovú lyžicu rumu, vymiešame do peny. Z 250ml šľahačky a 20g práškového cukru vyšľaháme do polotuha a následne postupne pridávame do gaštanovej časti. Dobre premiešame a gaštanovú penu vložíme do cukrárskeho vrecka, ktorou vypĺňame silikónové formy. Formy prekryjeme fóliou a dáme zmraziť najlepšie na -30 stupňov. Zvyšnú penu si zatiaľ odložíme, lebo ju budeme potrebovať na zdobenie podlhovastých tartaletiek. Dobre zmrazenú gaštanovú penu vyberieme z foriem a polievame mirror polevou, ktorú si pripravíme. Alebo čokoládou, prípadne striekame čokoládou, aby sme získali zamatový (velúr) vzhľad
Rôzne druhy zdobenia – opečené lieskové orechy – lieskové orechy si dáme na panvicu a mierne ich opečieme. Zbavíme ich hnedej šupky. Časť z nich nasekáme a časť obalíme v zlatom prášku
Čokoládové ozdoby – v mikrovlnke si zohrejeme asi 60g mliečnej čokolády. Miešame do potrebnej teploty a hustoty. Na papier robíme lístky a so zmrazenou pečiatkou vytláčane akoby čokoládové pečate na listy
Čerstvé maliny – tie použijeme ako ozdobu na podlhovasté tartaletky
450g mrazené záhradné ovocie, prípadne zmes malín, jahôd, višní, čučoriedok a ríbezlí
310g mliečnej čokolády
210g kryštál cukor
1 cukrárske želé – agar
375ml šľahačka min. 35%
2 lyžice rumu
175g biela čokoláda
100g kondenzované sladené mlieko
80g opražené lieskové orechy
100g kryštálový cukor na karamel
Jedlý zlatý prach, jedlé gélové farby
Zapneme rúru na 175 stupňov
Navážené potrebné množstvo múky, masla a cukru zmiešame v miske od robota a postupne pridáme vajcia
Cesto spracujeme a dáme ho schladiť približne na 20 min. do chladničky
Cesto rozvaľkáme a vykrajujeme zvolenými ráfikmi. Položíme na papier a ešte z cesta doplníme okraje tartaletiek, ktoré nožom zarovnávame, aby mali pekný tvar
Cesto vidličkou poprepichujeme, aby sa nám nestalo, že sa nám tartaletky začnú deformovať
Môžeme využiť aj to, že do tartaletiek dáme papier a vysypeme vnútro fazuľou alebo inou strukovinou. Asi po 15 minútach odstránime fazuľu a dopečieme do zlatista
Tartaletky necháme odpočívať a po miernom vychladnutí, preložíme na mriežku alebo iný plech
Náplň – ovocná zmes – do hrnca si vysypeme mrazenú zmes ovocia, z ktorej vyberieme pár malín a ríbezlí. Zvyšnú zmes zahrievame spolu so 60g kryštálového cukru. Keď je zmes dobre prehriata, rozmixujeme ju ponorným mixérom a pridáme 8g agaru. Dobre premiešame a pridáme ovocie, ktoré sme si na začiatku oddelili. Zmes necháme prevrieť. Vychladenú ovocnú zmes natierame na tartaletky
Náplň – mliečno-čokoládová ganache – v hrnci si zahrejeme 125ml šľahačky, ktorú nalejeme na 250g mliečnej čokolády, premiešame, necháme vychladnúť a môžeme nanášať ako druhú vrstvu na ovocnú zmes
Náplň – gaštanová pena – do nádoby od robota si navážime 250g gaštanového pyré, ktoré sme si vopred vytemperovali na izbovú teplotu, pridáme 40g práškového cukru, 1 polievkovú lyžicu rumu, vymiešame do peny. Z 250ml šľahačky a 20g práškového cukru vyšľaháme do polotuha a následne postupne pridávame do gaštanovej časti. Dobre premiešame a gaštanovú penu vložíme do cukrárskeho vrecka, ktorou vypĺňame silikónové formy. Formy prekryjeme fóliou a dáme zmraziť najlepšie na -30 stupňov. Zvyšnú penu si zatiaľ odložíme, lebo ju budeme potrebovať na zdobenie podlhovastých tartaletiek. Dobre zmrazenú gaštanovú penu vyberieme z foriem a polievame mirror polevou, ktorú si pripravíme. Alebo čokoládou, prípadne striekame čokoládou, aby sme získali zamatový (velúr) vzhľad
Rôzne druhy zdobenia – opečené lieskové orechy – lieskové orechy si dáme na panvicu a mierne ich opečieme. Zbavíme ich hnedej šupky. Časť z nich nasekáme a časť obalíme v zlatom prášku
Čokoládové ozdoby – v mikrovlnke si zohrejeme asi 60g mliečnej čokolády. Miešame do potrebnej teploty a hustoty. Na papier robíme lístky a so zmrazenou pečiatkou vytláčane akoby čokoládové pečate na listy
Čerstvé maliny – tie použijeme ako ozdobu na podlhovasté tartaletky