Štipku soli, cukru a mletého korenia na dochutenie
Olej podľa potreby
50g kyslá smotana
Postup
Chlieb – zapneme rúru na 45 stupňov
Do približne 200ml vlažnej vody dáme polovicu droždia a kryštálový cukor, aby sme najrýchlejšie mohli naštartovať množenie kvasiniek
Do misky navážime, špaldovú a pšeničné múky, amarantovú a pohánkovú múku, ktoré preosejeme do misky od robota
Pridáme zvyšok suchého droždia ako aj už naštartovaný kvások, soľ, a asi 200 ml vody
Cesto ešte domiesime na pracovnej doske
Vetvičky rozmarínu trocha postláčame tupým nástrojom, aby sme uvoľnili vonné oleje a spolu s trochou oleja vymažeme formu
Cesto vložíme do formy, posypeme sezamovými semienkami, prikryjeme naolejovanou fóliou a vložíme do rúry, kde je už 45 – 50 stupňov. Asi za 20 min. vyberieme
Prestavíme rúru na 280 stupňov
Keď máme rúru dobre rozohriatu, odstránime naolejovanú fóliu, urobíme pár zárezov do cesta a vložíme do rúry
Pečieme asi 25 min. pri 260 stupňoch, a potom asi 20 min. pri 200 stupňoch
Nátierka – mrkvu očistíme a nastrúhame do misky na jemnom strúhadle. Nastrúhanú mrkvu trocha postláčame a uvoľnenú mrkvovú šťavu scedíme
Do mrkvy pridáme pretlačený cesnak cez lis a zvyšné suroviny
Dobre premiešame, ak treba dochutíme
Dáme schladiť do chladničky
Tatárska omáčka – hneď na začiatku vyberieme vajcia a olej skôr z chladničky, aby mali rovnakú teplotu
Do mixovacej nádoby od robota dáme dve vajcia a postupne pridávame olej, aby sme dostali dostatočne hustú majonézu. Pridáme nakrájanú uhorku, cibuľu, horčicu, soľ, korenie, a kyslú smotanu. Ak je potrebné dochutíme octom
Takúto tatársku omáčku môžeme použiť do mrkvovej nátierky
Štipku soli, cukru a mletého korenia na dochutenie
Olej podľa potreby
50g kyslá smotana
Chlieb – zapneme rúru na 45 stupňov
Do približne 200ml vlažnej vody dáme polovicu droždia a kryštálový cukor, aby sme najrýchlejšie mohli naštartovať množenie kvasiniek
Do misky navážime, špaldovú a pšeničné múky, amarantovú a pohánkovú múku, ktoré preosejeme do misky od robota
Pridáme zvyšok suchého droždia ako aj už naštartovaný kvások, soľ, a asi 200 ml vody
Cesto ešte domiesime na pracovnej doske
Vetvičky rozmarínu trocha postláčame tupým nástrojom, aby sme uvoľnili vonné oleje a spolu s trochou oleja vymažeme formu
Cesto vložíme do formy, posypeme sezamovými semienkami, prikryjeme naolejovanou fóliou a vložíme do rúry, kde je už 45 – 50 stupňov. Asi za 20 min. vyberieme
Prestavíme rúru na 280 stupňov
Keď máme rúru dobre rozohriatu, odstránime naolejovanú fóliu, urobíme pár zárezov do cesta a vložíme do rúry
Pečieme asi 25 min. pri 260 stupňoch, a potom asi 20 min. pri 200 stupňoch
Nátierka – mrkvu očistíme a nastrúhame do misky na jemnom strúhadle. Nastrúhanú mrkvu trocha postláčame a uvoľnenú mrkvovú šťavu scedíme
Do mrkvy pridáme pretlačený cesnak cez lis a zvyšné suroviny
Dobre premiešame, ak treba dochutíme
Dáme schladiť do chladničky
Tatárska omáčka – hneď na začiatku vyberieme vajcia a olej skôr z chladničky, aby mali rovnakú teplotu
Do mixovacej nádoby od robota dáme dve vajcia a postupne pridávame olej, aby sme dostali dostatočne hustú majonézu. Pridáme nakrájanú uhorku, cibuľu, horčicu, soľ, korenie, a kyslú smotanu. Ak je potrebné dochutíme octom
Takúto tatársku omáčku môžeme použiť do mrkvovej nátierky