Do 400 ml teplej vody dáme lyžicu cukru a 25g čerstvého droždia. Rozmiešame. Pridáme 1 polievkovú lyžicu vlažného mlieka a zamiešame. Necháme postáť na teplom mieste, kým kvások pekne napučal
Do ďalšej misky si odvážime 400 g celozrnnej múky a 400 g hladkej múky. Pridáme soľ, rascu, olej, a napučaný kvások a opraženú cibuľku, ktorú sme si pripravili na panvičke. Miešajte cca desať minút, nech je cesto poriadne vymiešané
Cesto by malo byť celkom tuhé, hutné, nie riedke. Keď máme cesto vymiešané, necháme v miske kysnúť. Zakryjeme utierkou a necháme v teple, kysne približne hodinu
Keď je cesto vykysnuté, dosku poprášime hladkou múkou a na ňu vylejeme cesto a vytvarujeme do bochníka. Tá múka je tam na to, aby sa nám cesto nelepilo, takže pekne bochník pováľame v múke
Rúru si necháme vyhriať na 250 stupňov a vložíme do nej nádobu s vodou, ktorá tam ostane počas pečenia
Keď je rúra vyhriata, vložíme do nej chlieb, ktorý položíme na plech vystlatý papierom na pečenie
Chlieb ešte pred vložením do rúry natrieme slanou vodou a posypeme semienkami
Rúru stiahneme na 220 stupňov a pečieme 45 minút
Po upečení chlieb vyberieme z rúry a hneď ho natrieme slanou vodou. Zakryjeme ho čistou utierkou a necháme vyhladnúť
Pomazánka - tvaroh, maslo a pochúťkovú smotanu mixerom poriadne vymiešame. Pridáme soľ, korenie a nakrájanú cibuľku a šunku. Poriadne zmiešame a servírujeme
Do 400 ml teplej vody dáme lyžicu cukru a 25g čerstvého droždia. Rozmiešame. Pridáme 1 polievkovú lyžicu vlažného mlieka a zamiešame. Necháme postáť na teplom mieste, kým kvások pekne napučal
Do ďalšej misky si odvážime 400 g celozrnnej múky a 400 g hladkej múky. Pridáme soľ, rascu, olej, a napučaný kvások a opraženú cibuľku, ktorú sme si pripravili na panvičke. Miešajte cca desať minút, nech je cesto poriadne vymiešané
Cesto by malo byť celkom tuhé, hutné, nie riedke. Keď máme cesto vymiešané, necháme v miske kysnúť. Zakryjeme utierkou a necháme v teple, kysne približne hodinu
Keď je cesto vykysnuté, dosku poprášime hladkou múkou a na ňu vylejeme cesto a vytvarujeme do bochníka. Tá múka je tam na to, aby sa nám cesto nelepilo, takže pekne bochník pováľame v múke
Rúru si necháme vyhriať na 250 stupňov a vložíme do nej nádobu s vodou, ktorá tam ostane počas pečenia
Keď je rúra vyhriata, vložíme do nej chlieb, ktorý položíme na plech vystlatý papierom na pečenie
Chlieb ešte pred vložením do rúry natrieme slanou vodou a posypeme semienkami
Rúru stiahneme na 220 stupňov a pečieme 45 minút
Po upečení chlieb vyberieme z rúry a hneď ho natrieme slanou vodou. Zakryjeme ho čistou utierkou a necháme vyhladnúť
Pomazánka - tvaroh, maslo a pochúťkovú smotanu mixerom poriadne vymiešame. Pridáme soľ, korenie a nakrájanú cibuľku a šunku. Poriadne zmiešame a servírujeme