Logo Pečie celé Slovensko

Popis

Ingrediencie

Cesto
  • 200 g masla
  • 125 g práškového cukru
  • 1 vajce
  • 1 žĺtok
  • 2 PL mletej škorice
  • 250 g hladkej múky
  • 150 g pražených mletých vlašských orechov
Orechová plnka
  • 300 g pražených mletých vlašských orechov
  • 150 ml plnotučného mlieka
  • 150 g kryštálového cukru
Malinová náplň
  • 300 g mrazených malín
  • 80 g kryštálového cukru
  • 15 g kukuričného škrobu
  • 30 ml vody
Na ozdobu
  • polovičky vlašských orechov
  • cukor a voda na karamel

Postup

  1. Maslo vyšľaháme s práškovým cukrom do peny. Pridáme vajce, žĺtok, mletú škoricu, hladkú múku a mleté orechy. Vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do fólie a dáme do chladničky na 30 minút.
  2. Medzitým si pripravíme **orechovú plnku**: v hrnci ohrejeme mlieko s cukrom, potom ho nalejeme na mleté orechy a premiešame. Necháme vychladnúť.
  3. **Malinovú náplň** pripravíme tak, že maliny s cukrom ohrejeme, pridáme škrob rozpustený vo vode a povaríme do zhustnutia. Zakryjeme fóliou v kontakte a necháme vychladnúť.
  4. Rúru predhrejeme na 170 °C. Z cesta odoberieme 2/3, rozvaľkáme ich na kruh s priemerom 27 cm a vložíme do formy. Na spodok rovnomerne rozotrieme orechovú plnku a následne malinovú náplň.
  5. Zo zvyšného cesta vykrojíme pásiky a ozdoby (napr. paličky, kvetinky), ktoré poukladáme na vrch koláča. Povrch potrieme rozšľahaným žĺtkom.
  6. Pečieme pri 170 °C približne 40–50 minút, kým koláč získa zlatistú farbu.
  7. Na **ozdobu** si na panvici nasucho opražíme polovičky orechov. Osobitne si pripravíme karamel z cukru a vody. Keď získa jantárovú farbu, pridáme orechy a premiešame, aby sa obalili karamelom. Necháme vychladnúť.
  8. Vychladnutý koláč ozdobíme karamelizovanými orechmi a podľa chuti poprášime práškovým cukrom.
Cesto
  • 200 g masla
  • 125 g práškového cukru
  • 1 vajce
  • 1 žĺtok
  • 2 PL mletej škorice
  • 250 g hladkej múky
  • 150 g pražených mletých vlašských orechov
Orechová plnka
  • 300 g pražených mletých vlašských orechov
  • 150 ml plnotučného mlieka
  • 150 g kryštálového cukru
Malinová náplň
  • 300 g mrazených malín
  • 80 g kryštálového cukru
  • 15 g kukuričného škrobu
  • 30 ml vody
Na ozdobu
  • polovičky vlašských orechov
  • cukor a voda na karamel
  1. Maslo vyšľaháme s práškovým cukrom do peny. Pridáme vajce, žĺtok, mletú škoricu, hladkú múku a mleté orechy. Vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do fólie a dáme do chladničky na 30 minút.
  2. Medzitým si pripravíme **orechovú plnku**: v hrnci ohrejeme mlieko s cukrom, potom ho nalejeme na mleté orechy a premiešame. Necháme vychladnúť.
  3. **Malinovú náplň** pripravíme tak, že maliny s cukrom ohrejeme, pridáme škrob rozpustený vo vode a povaríme do zhustnutia. Zakryjeme fóliou v kontakte a necháme vychladnúť.
  4. Rúru predhrejeme na 170 °C. Z cesta odoberieme 2/3, rozvaľkáme ich na kruh s priemerom 27 cm a vložíme do formy. Na spodok rovnomerne rozotrieme orechovú plnku a následne malinovú náplň.
  5. Zo zvyšného cesta vykrojíme pásiky a ozdoby (napr. paličky, kvetinky), ktoré poukladáme na vrch koláča. Povrch potrieme rozšľahaným žĺtkom.
  6. Pečieme pri 170 °C približne 40–50 minút, kým koláč získa zlatistú farbu.
  7. Na **ozdobu** si na panvici nasucho opražíme polovičky orechov. Osobitne si pripravíme karamel z cukru a vody. Keď získa jantárovú farbu, pridáme orechy a premiešame, aby sa obalili karamelom. Necháme vychladnúť.
  8. Vychladnutý koláč ozdobíme karamelizovanými orechmi a podľa chuti poprášime práškovým cukrom.