Logo Pečie celé Slovensko

Popis

Ingrediencie

Korpus
  • 12 vajec
  • 480 g kryštálového cukru
  • 330 g polohrubej múky
  • 90 g kukuričného škrobu
  • 3 balíčky prášku do pečiva
  • 150 g masla
  • 150 ml vody
Čučoriedkový džem
  • 1 kg pyré z lesných čučoriedok
  • 100 g želírovacieho cukru
  • šťava z 1 citróna
  • 25 g pektínu
Švajčiarsky meringue maslový krém
  • 180 g vaječných bielkov
  • 400 g kryštálového cukru
  • 340 g nesoleného masla (zmäknutého, ale chladného)
  • 1/8 ČL soli
Vanilkový krém
  • 80 g vaječných žĺtkov
  • 120 g kryštálového cukru
  • 20 g hladkej múky
  • 20 g kukuričného škrobu
  • 500 ml plnotučného mlieka
  • 1 vanilkový struk
Rebarborovo-citrónová pena
  • 3 plátky želatíny
  • 100 g rebarborovej šťavy
  • 30 ml citrónovej šťavy
  • 70 g kryštálového cukru
  • 200 g smotany na šľahanie
  • 100 g kefíru
Sirup
  • levanduľový sirup podľa chuti
Dozdobenie
  • kvety: levanduľa, eukalyptus, citrónová tráva, dália, gypsomilka
  • gélové farbivo – fialové

Postup

  1. Korpus: Rúru predhrejeme na 170 °C a pripravíme formy (16 cm, výška 5 cm). Múku, škrob a prášok do pečiva preosejeme. Maslo rozpustíme a zmiešame s vodou. Bielky vyšľaháme s polovicou cukru (240 g) do tuhej peny. Žĺtky vyšľaháme so zvyškom cukru do svetlej peny a vareškou ich zapracujeme do bielkovej zmesi. Nakoniec pridáme suché suroviny a maslo s vodou. Cesto rozdelíme do foriem a pečieme 25–35 minút. Po vychladnutí korpusy rozrežeme a polievame levanduľovým sirupom.
  2. Čučoriedkový džem: Čučoriedky s cukrom a citrónovou šťavou privedieme do varu a varíme do zhustnutia. NEMIXUJEME – čučoriedky majú zostať celé. Hotový džem rýchlo schladíme (napr. rozotretím na plech) a odložíme do chladničky.
  3. Švajčiarsky meringue maslový krém: Bielky a cukor šľaháme nad parou, kým sa cukor nerozpustí a zmes dosiahne 71 °C. Preložíme do mixéra a šľaháme 10–15 minút do tuhých lesklých vrcholov. Keď pusinka vychladne na izbovú teplotu, postupne po lyžiciach pridávame maslo. Nakoniec zašľaháme soľ. Krém má byť hladký a hodvábny.
  4. Vanilkový krém: Žĺtky s polovicou cukru vymiešame, pridáme múku a škrob. Mlieko so zvyšným cukrom a vanilkovým strukom privedieme takmer do varu, odstavíme, vanilku odstránime a mlieko vlejeme k žĺtkom. Zmes vrátime na sporák a miešame do zhustnutia. Preložíme do misky, prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť.
  5. Rebarborovo-citrónová pena: Želatínu namočíme do studenej vody. Rebarborovú a citrónovú šťavu s cukrom privedieme do varu, odstavíme a vmiešame vyžmýkanú želatínu. Necháme vychladnúť do vlažna. Šľahačku vyšľaháme do polotuha, zmiešame s kefírom a opatrne zapracujeme do vlažnej rebarborovej zmesi. Pridáme aj časť vanilkového krému (asi 100 g), aby bola pena jemná a hladká.
  6. Skladanie torty: Korpusy potrieme čučoriedkovým džemom, spojíme a stabilizujeme výstužami. Na prvú časť nanesieme švajčiarsky meringue maslový krém, na druhú časť vanilkový krém s rebarborovo-citrónovou penou. Tortu necháme stuhnúť v chladničke.
  7. Dokončenie: Celú tortu obalíme švajčiarskym meringue maslovým krémom. Spodnú časť tónujeme fialovým gélovým farbivom pre jemný prechod farby. Nakoniec tortu dozdobíme levanduľou, eukalyptom, gypsomilkou a ďalšími kvetmi podľa výberu.
Korpus
  • 12 vajec
  • 480 g kryštálového cukru
  • 330 g polohrubej múky
  • 90 g kukuričného škrobu
  • 3 balíčky prášku do pečiva
  • 150 g masla
  • 150 ml vody
Čučoriedkový džem
  • 1 kg pyré z lesných čučoriedok
  • 100 g želírovacieho cukru
  • šťava z 1 citróna
  • 25 g pektínu
Švajčiarsky meringue maslový krém
  • 180 g vaječných bielkov
  • 400 g kryštálového cukru
  • 340 g nesoleného masla (zmäknutého, ale chladného)
  • 1/8 ČL soli
Vanilkový krém
  • 80 g vaječných žĺtkov
  • 120 g kryštálového cukru
  • 20 g hladkej múky
  • 20 g kukuričného škrobu
  • 500 ml plnotučného mlieka
  • 1 vanilkový struk
Rebarborovo-citrónová pena
  • 3 plátky želatíny
  • 100 g rebarborovej šťavy
  • 30 ml citrónovej šťavy
  • 70 g kryštálového cukru
  • 200 g smotany na šľahanie
  • 100 g kefíru
Sirup
  • levanduľový sirup podľa chuti
Dozdobenie
  • kvety: levanduľa, eukalyptus, citrónová tráva, dália, gypsomilka
  • gélové farbivo – fialové
  1. Korpus: Rúru predhrejeme na 170 °C a pripravíme formy (16 cm, výška 5 cm). Múku, škrob a prášok do pečiva preosejeme. Maslo rozpustíme a zmiešame s vodou. Bielky vyšľaháme s polovicou cukru (240 g) do tuhej peny. Žĺtky vyšľaháme so zvyškom cukru do svetlej peny a vareškou ich zapracujeme do bielkovej zmesi. Nakoniec pridáme suché suroviny a maslo s vodou. Cesto rozdelíme do foriem a pečieme 25–35 minút. Po vychladnutí korpusy rozrežeme a polievame levanduľovým sirupom.
  2. Čučoriedkový džem: Čučoriedky s cukrom a citrónovou šťavou privedieme do varu a varíme do zhustnutia. NEMIXUJEME – čučoriedky majú zostať celé. Hotový džem rýchlo schladíme (napr. rozotretím na plech) a odložíme do chladničky.
  3. Švajčiarsky meringue maslový krém: Bielky a cukor šľaháme nad parou, kým sa cukor nerozpustí a zmes dosiahne 71 °C. Preložíme do mixéra a šľaháme 10–15 minút do tuhých lesklých vrcholov. Keď pusinka vychladne na izbovú teplotu, postupne po lyžiciach pridávame maslo. Nakoniec zašľaháme soľ. Krém má byť hladký a hodvábny.
  4. Vanilkový krém: Žĺtky s polovicou cukru vymiešame, pridáme múku a škrob. Mlieko so zvyšným cukrom a vanilkovým strukom privedieme takmer do varu, odstavíme, vanilku odstránime a mlieko vlejeme k žĺtkom. Zmes vrátime na sporák a miešame do zhustnutia. Preložíme do misky, prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť.
  5. Rebarborovo-citrónová pena: Želatínu namočíme do studenej vody. Rebarborovú a citrónovú šťavu s cukrom privedieme do varu, odstavíme a vmiešame vyžmýkanú želatínu. Necháme vychladnúť do vlažna. Šľahačku vyšľaháme do polotuha, zmiešame s kefírom a opatrne zapracujeme do vlažnej rebarborovej zmesi. Pridáme aj časť vanilkového krému (asi 100 g), aby bola pena jemná a hladká.
  6. Skladanie torty: Korpusy potrieme čučoriedkovým džemom, spojíme a stabilizujeme výstužami. Na prvú časť nanesieme švajčiarsky meringue maslový krém, na druhú časť vanilkový krém s rebarborovo-citrónovou penou. Tortu necháme stuhnúť v chladničke.
  7. Dokončenie: Celú tortu obalíme švajčiarskym meringue maslovým krémom. Spodnú časť tónujeme fialovým gélovým farbivom pre jemný prechod farby. Nakoniec tortu dozdobíme levanduľou, eukalyptom, gypsomilkou a ďalšími kvetmi podľa výberu.