

Vitamínová dobrota
Popis
Ingrediencie
Cesto
- 300 g polohrubej múky
- 2 PL kryštálového cukru
- 1 vajce
- 150 ml vlažného plnotučného mlieka
- 50 ml oleja
- 20 g čerstvého droždia
- soľ
- 1 kg čučoriedok (na posypanie)
Posýpka
- 2 PL masla
- 3 PL polohrubej múky
- 4 PL kryštálového cukru
Vitamínové želé cukríky
- 250 ml čerstvej ovocnej šťavy (pomarančovej, grepovej, citrónovej alebo mandarínkovej)
- kúsok zázvoru
- med (podľa chuti)
- 1 balenie želatíny
Ovocie na paličke
- 100 g jahôd
- 100 g malín
- 50 g čučoriedok
- 100 g hrozna (bieleho a červeného)
Postup
- Kvások a cesto: Do misy nasypeme preosiatu múku, v strede urobíme jamku a nalejeme vlažné mlieko, cukor a rozdrobené droždie. Necháme 10 minút aktivovať kvások. Pridáme vajce, olej, štipku soli a varechou premiešame. Zakryjeme a necháme 10 minút kysnúť, znova premiešame a necháme ďalších 10 minút odpočívať.
- Posýpka: Maslo, múku a cukor prstami rozdrobíme na mrveničku.
- Tvarovanie a kysnutie: Cesto preložíme na vymastený plech, rukami ho roztiahneme po celej ploche. Posypeme čučoriedkami a mrveničkou. Plech vložíme do vypnutej rúry predhriatej na 50 °C a necháme 15 minút dokysnúť.
- Pečenie: Rúru zapneme na 180 °C a pečieme približne 25 minút do zlatistej farby. Necháme vychladnúť.
- Vitamínové želé: Ovocie a zázvor odšťavíme. Šťavu s medom zohrejeme k varu, vmiešame napučanú želatínu a miešame do rozpustenia. Nalejeme do silikónových formičiek a necháme stuhnúť v chladničke.
- Ovocie na paličke: Jahody, maliny, čučoriedky a bobuľky hrozna napichujeme podľa chuti na špajdle.
Cesto
- 300 g polohrubej múky
- 2 PL kryštálového cukru
- 1 vajce
- 150 ml vlažného plnotučného mlieka
- 50 ml oleja
- 20 g čerstvého droždia
- soľ
- 1 kg čučoriedok (na posypanie)
Posýpka
- 2 PL masla
- 3 PL polohrubej múky
- 4 PL kryštálového cukru
Vitamínové želé cukríky
- 250 ml čerstvej ovocnej šťavy (pomarančovej, grepovej, citrónovej alebo mandarínkovej)
- kúsok zázvoru
- med (podľa chuti)
- 1 balenie želatíny
Ovocie na paličke
- 100 g jahôd
- 100 g malín
- 50 g čučoriedok
- 100 g hrozna (bieleho a červeného)
- Kvások a cesto: Do misy nasypeme preosiatu múku, v strede urobíme jamku a nalejeme vlažné mlieko, cukor a rozdrobené droždie. Necháme 10 minút aktivovať kvások. Pridáme vajce, olej, štipku soli a varechou premiešame. Zakryjeme a necháme 10 minút kysnúť, znova premiešame a necháme ďalších 10 minút odpočívať.
- Posýpka: Maslo, múku a cukor prstami rozdrobíme na mrveničku.
- Tvarovanie a kysnutie: Cesto preložíme na vymastený plech, rukami ho roztiahneme po celej ploche. Posypeme čučoriedkami a mrveničkou. Plech vložíme do vypnutej rúry predhriatej na 50 °C a necháme 15 minút dokysnúť.
- Pečenie: Rúru zapneme na 180 °C a pečieme približne 25 minút do zlatistej farby. Necháme vychladnúť.
- Vitamínové želé: Ovocie a zázvor odšťavíme. Šťavu s medom zohrejeme k varu, vmiešame napučanú želatínu a miešame do rozpustenia. Nalejeme do silikónových formičiek a necháme stuhnúť v chladničke.
- Ovocie na paličke: Jahody, maliny, čučoriedky a bobuľky hrozna napichujeme podľa chuti na špajdle.