Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Vitamínová dobrota

Vitamínová dobrota

Popis

Ingrediencie

Cesto
  • 300 g polohrubej múky
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 1 vajce
  • 150 ml vlažného plnotučného mlieka
  • 50 ml oleja
  • 20 g čerstvého droždia
  • soľ
  • 1 kg čučoriedok (na posypanie)
Posýpka
  • 2 PL masla
  • 3 PL polohrubej múky
  • 4 PL kryštálového cukru
Vitamínové želé cukríky
  • 250 ml čerstvej ovocnej šťavy (pomarančovej, grepovej, citrónovej alebo mandarínkovej)
  • kúsok zázvoru
  • med (podľa chuti)
  • 1 balenie želatíny
Ovocie na paličke
  • 100 g jahôd
  • 100 g malín
  • 50 g čučoriedok
  • 100 g hrozna (bieleho a červeného)

Postup

  1. Kvások a cesto: Do misy nasypeme preosiatu múku, v strede urobíme jamku a nalejeme vlažné mlieko, cukor a rozdrobené droždie. Necháme 10 minút aktivovať kvások. Pridáme vajce, olej, štipku soli a varechou premiešame. Zakryjeme a necháme 10 minút kysnúť, znova premiešame a necháme ďalších 10 minút odpočívať.
  2. Posýpka: Maslo, múku a cukor prstami rozdrobíme na mrveničku.
  3. Tvarovanie a kysnutie: Cesto preložíme na vymastený plech, rukami ho roztiahneme po celej ploche. Posypeme čučoriedkami a mrveničkou. Plech vložíme do vypnutej rúry predhriatej na 50 °C a necháme 15 minút dokysnúť.
  4. Pečenie: Rúru zapneme na 180 °C a pečieme približne 25 minút do zlatistej farby. Necháme vychladnúť.
  5. Vitamínové želé: Ovocie a zázvor odšťavíme. Šťavu s medom zohrejeme k varu, vmiešame napučanú želatínu a miešame do rozpustenia. Nalejeme do silikónových formičiek a necháme stuhnúť v chladničke.
  6. Ovocie na paličke: Jahody, maliny, čučoriedky a bobuľky hrozna napichujeme podľa chuti na špajdle.
Cesto
  • 300 g polohrubej múky
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 1 vajce
  • 150 ml vlažného plnotučného mlieka
  • 50 ml oleja
  • 20 g čerstvého droždia
  • soľ
  • 1 kg čučoriedok (na posypanie)
Posýpka
  • 2 PL masla
  • 3 PL polohrubej múky
  • 4 PL kryštálového cukru
Vitamínové želé cukríky
  • 250 ml čerstvej ovocnej šťavy (pomarančovej, grepovej, citrónovej alebo mandarínkovej)
  • kúsok zázvoru
  • med (podľa chuti)
  • 1 balenie želatíny
Ovocie na paličke
  • 100 g jahôd
  • 100 g malín
  • 50 g čučoriedok
  • 100 g hrozna (bieleho a červeného)
  1. Kvások a cesto: Do misy nasypeme preosiatu múku, v strede urobíme jamku a nalejeme vlažné mlieko, cukor a rozdrobené droždie. Necháme 10 minút aktivovať kvások. Pridáme vajce, olej, štipku soli a varechou premiešame. Zakryjeme a necháme 10 minút kysnúť, znova premiešame a necháme ďalších 10 minút odpočívať.
  2. Posýpka: Maslo, múku a cukor prstami rozdrobíme na mrveničku.
  3. Tvarovanie a kysnutie: Cesto preložíme na vymastený plech, rukami ho roztiahneme po celej ploche. Posypeme čučoriedkami a mrveničkou. Plech vložíme do vypnutej rúry predhriatej na 50 °C a necháme 15 minút dokysnúť.
  4. Pečenie: Rúru zapneme na 180 °C a pečieme približne 25 minút do zlatistej farby. Necháme vychladnúť.
  5. Vitamínové želé: Ovocie a zázvor odšťavíme. Šťavu s medom zohrejeme k varu, vmiešame napučanú želatínu a miešame do rozpustenia. Nalejeme do silikónových formičiek a necháme stuhnúť v chladničke.
  6. Ovocie na paličke: Jahody, maliny, čučoriedky a bobuľky hrozna napichujeme podľa chuti na špajdle.