Maslo s práškovým cukrom vyšľaháme do peny. Pridáme vajce, žĺtok, mletú škoricu, citrónovú kôru, hladkú múku, mleté orechy a štipku soli. Vymiešame na mokré, ale pri dotyku nelepivé cesto. Zabalíme ho do fólie a dáme zachladiť.
Medzitým si pripravíme jednotlivé plnky. Makovú, tvarohovú a orechovú si každú zvlášť vymiešame a dáme do cukrárskych vreciek.
Slivkový džem pripravíme varením odkôstkovaných sliviek s cukrom, škoricou a pektínom. Po zovretí a zhustnutí odstavíme a vmiešame rum. Vymixujeme dohladka a necháme vychladnúť.
Vychladené cesto rozdelíme na 1/3 a 2/3. Väčšiu časť vyvaľkáme na hrúbku cca 0,5 cm, prenesieme do vymasteného a múkou vysypaného guľatého pekáča a zarovnáme okraje.
Na dno rovnomerne natrieme slivkový lekvár. Potom pomocou cukrárskych vreciek nanášame plnky vedľa seba – mak, orechy, tvaroh – a opakujeme, kým nie je forma zaplnená.
Zo zvyšného cesta vyvaľkáme plát, z ktorého vykrojíme vianočné tvary (stromčeky, jeleňa, hviezdy, srdcia, lístky atď.). Uložíme ich na vrch koláča.
Povrch jemne potrieme rozšľahaným bielkom a pečieme v predhriatej rúre na 170 °C približne 40–50 minút.
Po upečení necháme vychladnúť a pred podávaním môžeme poprášiť práškovým cukrom.
Maslo s práškovým cukrom vyšľaháme do peny. Pridáme vajce, žĺtok, mletú škoricu, citrónovú kôru, hladkú múku, mleté orechy a štipku soli. Vymiešame na mokré, ale pri dotyku nelepivé cesto. Zabalíme ho do fólie a dáme zachladiť.
Medzitým si pripravíme jednotlivé plnky. Makovú, tvarohovú a orechovú si každú zvlášť vymiešame a dáme do cukrárskych vreciek.
Slivkový džem pripravíme varením odkôstkovaných sliviek s cukrom, škoricou a pektínom. Po zovretí a zhustnutí odstavíme a vmiešame rum. Vymixujeme dohladka a necháme vychladnúť.
Vychladené cesto rozdelíme na 1/3 a 2/3. Väčšiu časť vyvaľkáme na hrúbku cca 0,5 cm, prenesieme do vymasteného a múkou vysypaného guľatého pekáča a zarovnáme okraje.
Na dno rovnomerne natrieme slivkový lekvár. Potom pomocou cukrárskych vreciek nanášame plnky vedľa seba – mak, orechy, tvaroh – a opakujeme, kým nie je forma zaplnená.
Zo zvyšného cesta vyvaľkáme plát, z ktorého vykrojíme vianočné tvary (stromčeky, jeleňa, hviezdy, srdcia, lístky atď.). Uložíme ich na vrch koláča.
Povrch jemne potrieme rozšľahaným bielkom a pečieme v predhriatej rúre na 170 °C približne 40–50 minút.
Po upečení necháme vychladnúť a pred podávaním môžeme poprášiť práškovým cukrom.