Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Vianočná Linzer Torte

Vianočná Linzer Torte

Popis

Ingrediencie

Cesto
  • 200 g masla izbovej teploty
  • 125 g práškového cukru
  • 1 celé vajce
  • 1 žĺtok
  • 2 čajové lyžičky mletej škorice
  • kôra z 1 citróna
  • 250 g hladkej múky
  • 150 g múky z mletých mandlí
  • štipka soli
  • 1 bielko na potretie
Maková plnka
  • 100 g mletého maku
  • 40 g kryštálového cukru
  • 75 ml horúceho mlieka
  • sneh z 1 bielka
  • kôra z polovice citróna
Tvarohová plnka
  • 100 g jemného plnotučného tvarohu
  • 40 g práškového cukru
  • ½ balenia Zlatého klasu
  • 1 žĺtok
  • ½ balenia vanilínového cukru
Lekvárová plnka
  • 300 g sliviek
  • 150 g kryštálového cukru
  • pektín podľa potreby
  • 1 čajová lyžička mletej škorice
  • 5 dl tuzemského rumu
Orechová plnka
  • 100 g vlašských pomletých orechov
  • 25 g práškového cukru
  • 50 ml horúceho plnotučného mlieka
  • ½ balenia vanilínového cukru
  • kôra z polovice citróna
  • sneh z 1 bielka

Postup

  1. Maslo s práškovým cukrom vyšľaháme do peny. Pridáme vajce, žĺtok, mletú škoricu, citrónovú kôru, hladkú múku, mleté orechy a štipku soli. Vymiešame na mokré, ale pri dotyku nelepivé cesto. Zabalíme ho do fólie a dáme zachladiť.
  2. Medzitým si pripravíme jednotlivé plnky. Makovú, tvarohovú a orechovú si každú zvlášť vymiešame a dáme do cukrárskych vreciek.
  3. Slivkový džem pripravíme varením odkôstkovaných sliviek s cukrom, škoricou a pektínom. Po zovretí a zhustnutí odstavíme a vmiešame rum. Vymixujeme dohladka a necháme vychladnúť.
  4. Vychladené cesto rozdelíme na 1/3 a 2/3. Väčšiu časť vyvaľkáme na hrúbku cca 0,5 cm, prenesieme do vymasteného a múkou vysypaného guľatého pekáča a zarovnáme okraje.
  5. Na dno rovnomerne natrieme slivkový lekvár. Potom pomocou cukrárskych vreciek nanášame plnky vedľa seba – mak, orechy, tvaroh – a opakujeme, kým nie je forma zaplnená.
  6. Zo zvyšného cesta vyvaľkáme plát, z ktorého vykrojíme vianočné tvary (stromčeky, jeleňa, hviezdy, srdcia, lístky atď.). Uložíme ich na vrch koláča.
  7. Povrch jemne potrieme rozšľahaným bielkom a pečieme v predhriatej rúre na 170 °C približne 40–50 minút.
  8. Po upečení necháme vychladnúť a pred podávaním môžeme poprášiť práškovým cukrom.
Cesto
  • 200 g masla izbovej teploty
  • 125 g práškového cukru
  • 1 celé vajce
  • 1 žĺtok
  • 2 čajové lyžičky mletej škorice
  • kôra z 1 citróna
  • 250 g hladkej múky
  • 150 g múky z mletých mandlí
  • štipka soli
  • 1 bielko na potretie
Maková plnka
  • 100 g mletého maku
  • 40 g kryštálového cukru
  • 75 ml horúceho mlieka
  • sneh z 1 bielka
  • kôra z polovice citróna
Tvarohová plnka
  • 100 g jemného plnotučného tvarohu
  • 40 g práškového cukru
  • ½ balenia Zlatého klasu
  • 1 žĺtok
  • ½ balenia vanilínového cukru
Lekvárová plnka
  • 300 g sliviek
  • 150 g kryštálového cukru
  • pektín podľa potreby
  • 1 čajová lyžička mletej škorice
  • 5 dl tuzemského rumu
Orechová plnka
  • 100 g vlašských pomletých orechov
  • 25 g práškového cukru
  • 50 ml horúceho plnotučného mlieka
  • ½ balenia vanilínového cukru
  • kôra z polovice citróna
  • sneh z 1 bielka
  1. Maslo s práškovým cukrom vyšľaháme do peny. Pridáme vajce, žĺtok, mletú škoricu, citrónovú kôru, hladkú múku, mleté orechy a štipku soli. Vymiešame na mokré, ale pri dotyku nelepivé cesto. Zabalíme ho do fólie a dáme zachladiť.
  2. Medzitým si pripravíme jednotlivé plnky. Makovú, tvarohovú a orechovú si každú zvlášť vymiešame a dáme do cukrárskych vreciek.
  3. Slivkový džem pripravíme varením odkôstkovaných sliviek s cukrom, škoricou a pektínom. Po zovretí a zhustnutí odstavíme a vmiešame rum. Vymixujeme dohladka a necháme vychladnúť.
  4. Vychladené cesto rozdelíme na 1/3 a 2/3. Väčšiu časť vyvaľkáme na hrúbku cca 0,5 cm, prenesieme do vymasteného a múkou vysypaného guľatého pekáča a zarovnáme okraje.
  5. Na dno rovnomerne natrieme slivkový lekvár. Potom pomocou cukrárskych vreciek nanášame plnky vedľa seba – mak, orechy, tvaroh – a opakujeme, kým nie je forma zaplnená.
  6. Zo zvyšného cesta vyvaľkáme plát, z ktorého vykrojíme vianočné tvary (stromčeky, jeleňa, hviezdy, srdcia, lístky atď.). Uložíme ich na vrch koláča.
  7. Povrch jemne potrieme rozšľahaným bielkom a pečieme v predhriatej rúre na 170 °C približne 40–50 minút.
  8. Po upečení necháme vychladnúť a pred podávaním môžeme poprášiť práškovým cukrom.