Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Vegetariánske lokše

Vegetariánske lokše

Popis

Ingrediencie

Lokše
  • 750 g uvarených zemiakov v šupke
  • 225 g hladkej múky
  • štipka soli
  • hladká múka (na podsypanie)
Bryndzová plnka
  • 250 g bryndze
  • 2 lyžice smotany
  • korenie
  • soľ
Cibuľovo-figové chutney
  • 500 g červenej cibule
  • 6–8 ks čerstvých fíg
  • 25 ml olivového oleja
  • 50 g balzamikového octu
  • 50 g červeného vína
  • 80 g trstinového cukru
  • soľ, korenie, med (na dochutenie)

Postup

  1. Lokše: Z múky, nastrúhaných uvarených zemiakov a štipky soli vypracujeme hladké cesto. Rozdelíme ho na 8 častí, vytvarujeme guličky a vyvaľkáme ich na tenké placky v tvare lokše. Opekáme nasucho na rozohriatej panvici z oboch strán do zlatista.
  2. Bryndzová plnka: Bryndzu zmiešame so smotanou a podľa chuti dochutíme soľou a korením.
  3. Chutney: Červenú cibuľu očistíme a nakrájame na tenké prúžky. Na panvici ju orestujeme na olivovom oleji, zasypeme cukrom a necháme skaramelizovať. Pridáme na kocky nakrájané figy, premiešame a chvíľu podusíme. Prilejeme balzamikový ocot a červené víno, dochutíme soľou, korením a podľa potreby medom. Dusíme na miernom ohni približne 30 minút, kým chutney zhustne.
  4. Skladanie a servírovanie: Lokšu natrieme bryndzovou zmesou a na ňu rozotrieme pripravené cibuľovo-figové chutney. Lokšu zavinieme a podávame ešte teplú.
Lokše
  • 750 g uvarených zemiakov v šupke
  • 225 g hladkej múky
  • štipka soli
  • hladká múka (na podsypanie)
Bryndzová plnka
  • 250 g bryndze
  • 2 lyžice smotany
  • korenie
  • soľ
Cibuľovo-figové chutney
  • 500 g červenej cibule
  • 6–8 ks čerstvých fíg
  • 25 ml olivového oleja
  • 50 g balzamikového octu
  • 50 g červeného vína
  • 80 g trstinového cukru
  • soľ, korenie, med (na dochutenie)
  1. Lokše: Z múky, nastrúhaných uvarených zemiakov a štipky soli vypracujeme hladké cesto. Rozdelíme ho na 8 častí, vytvarujeme guličky a vyvaľkáme ich na tenké placky v tvare lokše. Opekáme nasucho na rozohriatej panvici z oboch strán do zlatista.
  2. Bryndzová plnka: Bryndzu zmiešame so smotanou a podľa chuti dochutíme soľou a korením.
  3. Chutney: Červenú cibuľu očistíme a nakrájame na tenké prúžky. Na panvici ju orestujeme na olivovom oleji, zasypeme cukrom a necháme skaramelizovať. Pridáme na kocky nakrájané figy, premiešame a chvíľu podusíme. Prilejeme balzamikový ocot a červené víno, dochutíme soľou, korením a podľa potreby medom. Dusíme na miernom ohni približne 30 minút, kým chutney zhustne.
  4. Skladanie a servírovanie: Lokšu natrieme bryndzovou zmesou a na ňu rozotrieme pripravené cibuľovo-figové chutney. Lokšu zavinieme a podávame ešte teplú.