Ingrediencie
Pálená hmota – odpaľované cesto
- 60 g hladkej múky
- 30 g oleja
- 90 g vajec (2 ks)
- 90 g vody
- štipka soli
Žĺtkový krém maslový
- 280 g plnotučného mlieka
- 90 g kryštálového cukru
- ½ vanilkového struku
- 1 žĺtok
- 30 g krémového prášku
- 90 g masla
- 10 g rumu
Citrónová cukrová poleva
- 150 g fondánu (cukrová poleva)
- ½ citróna – šťava
- voda podľa hustoty
Postup
- Olej, vodu a štipku soli dáme variť.
- Primiešame preosiatu múku, krátko restujeme, aby sa hmota odliepala od varechy aj od hrnca.
- Odstavíme z ohňa, mierne ochladíme, postupne primiešame celé vajcia.
- Vznikne hmota kašovitej konzistencie, žltej farby.
- Striekame venčeky s priemerom 7 cm (po upečení).
- Pred pečením mierne pokropíme vodou.
- Pečieme pri teplote 180–200 °C, 15–18 minút.
- Po upečení rozkrojíme na polovicu a naplníme žĺtkovým vanilkovým krémom.
- Vŕšky namočíme do cukrovej citrónovej polevy.
- Krém: 2/3 mlieka, cukor a naškrabaný vanilkový struk dáme variť.
- 1/3 mlieka zmiešame s krémovým práškom a žĺtkom, vlejeme do vriacej zmesi.
- Krátko varíme, aby nebolo cítiť škrob.
- Uvarený krém vychladíme.
- Do studeného pridáme rum a nakrájané maslo, vyšľaháme hladký krém.
- Poleva: Fondán a citrónovú šťavu zmiešame a vo vodnom kúpeli nahrejeme na cca 40–45 °C.
- Podľa potreby doriedime vodou.
- Poleva by mala byť mierne hustá, neroztekavá, po zaschnutí lesklá.
- Vŕšky namočíme do polevy, necháme zaschnúť a vychladnúť, až potom priložíme na venčeky nastriekané vanilkovým krémom.
Pálená hmota – odpaľované cesto
- 60 g hladkej múky
- 30 g oleja
- 90 g vajec (2 ks)
- 90 g vody
- štipka soli
Žĺtkový krém maslový
- 280 g plnotučného mlieka
- 90 g kryštálového cukru
- ½ vanilkového struku
- 1 žĺtok
- 30 g krémového prášku
- 90 g masla
- 10 g rumu
Citrónová cukrová poleva
- 150 g fondánu (cukrová poleva)
- ½ citróna – šťava
- voda podľa hustoty
- Olej, vodu a štipku soli dáme variť.
- Primiešame preosiatu múku, krátko restujeme, aby sa hmota odliepala od varechy aj od hrnca.
- Odstavíme z ohňa, mierne ochladíme, postupne primiešame celé vajcia.
- Vznikne hmota kašovitej konzistencie, žltej farby.
- Striekame venčeky s priemerom 7 cm (po upečení).
- Pred pečením mierne pokropíme vodou.
- Pečieme pri teplote 180–200 °C, 15–18 minút.
- Po upečení rozkrojíme na polovicu a naplníme žĺtkovým vanilkovým krémom.
- Vŕšky namočíme do cukrovej citrónovej polevy.
- Krém: 2/3 mlieka, cukor a naškrabaný vanilkový struk dáme variť.
- 1/3 mlieka zmiešame s krémovým práškom a žĺtkom, vlejeme do vriacej zmesi.
- Krátko varíme, aby nebolo cítiť škrob.
- Uvarený krém vychladíme.
- Do studeného pridáme rum a nakrájané maslo, vyšľaháme hladký krém.
- Poleva: Fondán a citrónovú šťavu zmiešame a vo vodnom kúpeli nahrejeme na cca 40–45 °C.
- Podľa potreby doriedime vodou.
- Poleva by mala byť mierne hustá, neroztekavá, po zaschnutí lesklá.
- Vŕšky namočíme do polevy, necháme zaschnúť a vychladnúť, až potom priložíme na venčeky nastriekané vanilkovým krémom.