Logo Pečie celé Slovensko

Popis

Ingrediencie

Pálená hmota – odpaľované cesto
  • 60 g hladkej múky
  • 30 g oleja
  • 90 g vajec (2 ks)
  • 90 g vody
  • štipka soli
Žĺtkový krém maslový
  • 280 g plnotučného mlieka
  • 90 g kryštálového cukru
  • ½ vanilkového struku
  • 1 žĺtok
  • 30 g krémového prášku
  • 90 g masla
  • 10 g rumu
Citrónová cukrová poleva
  • 150 g fondánu (cukrová poleva)
  • ½ citróna – šťava
  • voda podľa hustoty

Postup

  1. Olej, vodu a štipku soli dáme variť.
  2. Primiešame preosiatu múku, krátko restujeme, aby sa hmota odliepala od varechy aj od hrnca.
  3. Odstavíme z ohňa, mierne ochladíme, postupne primiešame celé vajcia.
  4. Vznikne hmota kašovitej konzistencie, žltej farby.
  5. Striekame venčeky s priemerom 7 cm (po upečení).
  6. Pred pečením mierne pokropíme vodou.
  7. Pečieme pri teplote 180–200 °C, 15–18 minút.
  8. Po upečení rozkrojíme na polovicu a naplníme žĺtkovým vanilkovým krémom.
  9. Vŕšky namočíme do cukrovej citrónovej polevy.
  10. Krém: 2/3 mlieka, cukor a naškrabaný vanilkový struk dáme variť.
  11. 1/3 mlieka zmiešame s krémovým práškom a žĺtkom, vlejeme do vriacej zmesi.
  12. Krátko varíme, aby nebolo cítiť škrob.
  13. Uvarený krém vychladíme.
  14. Do studeného pridáme rum a nakrájané maslo, vyšľaháme hladký krém.
  15. Poleva: Fondán a citrónovú šťavu zmiešame a vo vodnom kúpeli nahrejeme na cca 40–45 °C.
  16. Podľa potreby doriedime vodou.
  17. Poleva by mala byť mierne hustá, neroztekavá, po zaschnutí lesklá.
  18. Vŕšky namočíme do polevy, necháme zaschnúť a vychladnúť, až potom priložíme na venčeky nastriekané vanilkovým krémom.
Pálená hmota – odpaľované cesto
  • 60 g hladkej múky
  • 30 g oleja
  • 90 g vajec (2 ks)
  • 90 g vody
  • štipka soli
Žĺtkový krém maslový
  • 280 g plnotučného mlieka
  • 90 g kryštálového cukru
  • ½ vanilkového struku
  • 1 žĺtok
  • 30 g krémového prášku
  • 90 g masla
  • 10 g rumu
Citrónová cukrová poleva
  • 150 g fondánu (cukrová poleva)
  • ½ citróna – šťava
  • voda podľa hustoty
  1. Olej, vodu a štipku soli dáme variť.
  2. Primiešame preosiatu múku, krátko restujeme, aby sa hmota odliepala od varechy aj od hrnca.
  3. Odstavíme z ohňa, mierne ochladíme, postupne primiešame celé vajcia.
  4. Vznikne hmota kašovitej konzistencie, žltej farby.
  5. Striekame venčeky s priemerom 7 cm (po upečení).
  6. Pred pečením mierne pokropíme vodou.
  7. Pečieme pri teplote 180–200 °C, 15–18 minút.
  8. Po upečení rozkrojíme na polovicu a naplníme žĺtkovým vanilkovým krémom.
  9. Vŕšky namočíme do cukrovej citrónovej polevy.
  10. Krém: 2/3 mlieka, cukor a naškrabaný vanilkový struk dáme variť.
  11. 1/3 mlieka zmiešame s krémovým práškom a žĺtkom, vlejeme do vriacej zmesi.
  12. Krátko varíme, aby nebolo cítiť škrob.
  13. Uvarený krém vychladíme.
  14. Do studeného pridáme rum a nakrájané maslo, vyšľaháme hladký krém.
  15. Poleva: Fondán a citrónovú šťavu zmiešame a vo vodnom kúpeli nahrejeme na cca 40–45 °C.
  16. Podľa potreby doriedime vodou.
  17. Poleva by mala byť mierne hustá, neroztekavá, po zaschnutí lesklá.
  18. Vŕšky namočíme do polevy, necháme zaschnúť a vychladnúť, až potom priložíme na venčeky nastriekané vanilkovým krémom.