Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Vaflové košíčky

Vaflové košíčky

Popis

Ingrediencie

Cesto
  • 167 g hladkej múky
  • 2 g sušeného droždia
  • 1 PL kryštálového cukru
  • 200 ml plnotučného mlieka
  • 83 g masla
  • 1 vajce
  • soľ podľa chuti
Vanilkový krém
  • 800 ml plnotučného mlieka
  • 200 ml smotany na šľahanie (33%)
  • 200 g žĺtok
  • 75 g kukuričného škrobu
  • 100 g krupicového cukru
  • 2 vanilkové lusky
  • 100 g bielej čokolády
  • 8 g práškovej želatíny
Ríbezľový gél
  • 200 g ríbezľového pyré
  • 45 g krupicového cukru
  • 6 g pektínu
  • 2 PL citrónovej šťavy
Čokoládová poleva
  • 100 g tmavej čokolády (70%)
  • 100 ml smotany na šľahanie (33%)
  • 20 g masla
  • 1 PL medu
  • 1 ČL vanilkového extraktu (voliteľné)
Dekorovanie
  • 250 g červených ríbezlí
  • 250 g čučoriedok
  • 250 g malín
  • 250 g jahôd
  • 250 g černíc

Postup

  1. Cesto: Do teplého mlieka nasypeme cukor a sušené droždie. Premiešame a necháme odstáť. Potom pridáme múku, soľ a necháme kysnúť cca 30 minút. Následne primiešame roztopené (vychladené) maslo a premiešame. Tesne pred pečením pridáme sneh z bielka. Waflovač dobre nahrejeme, postriekame olejom a pečieme cca 3–4 minúty do zlatohneda. Z upečených vaflí vytvarujeme košíčky.
  2. Vanilkový krém: Mlieko, smotanu a vanilkové lusky spolu zohrejeme. V miske vyšľaháme žĺtky s cukrom a kukuričným škrobom, pridáme polovicu horúceho mlieka a premiešame. Následne vrátime do zvyšného mlieka a uvaríme hustý puding. Po uvarení precedíme, pridáme napučanú želatínu (1 diel želatíny : 6 dielov vody) a bielu čokoládu. Premiešame a zakryjeme fóliou „na dotyk“. Necháme vychladnúť. Pred použitím jemne premiešame a naplníme do zdobiaceho vrecka.
  3. Ríbezľový gél: Pyré a citrónovú šťavu ohrejeme na 40 °C, pridáme cukor s pektínom a varíme do zhustnutia. Zakryjeme fóliou a necháme vychladnúť. Pred použitím rozmixujeme do hladka ponorným mixérom.
  4. Čokoládová poleva: Čokoládu zalejeme horúcou smotanou, necháme rozpustiť. Pridáme maslo, med a vanilkový extrakt. Rozmixujeme dohladka. Polevu naplníme do zdobiaceho vrecka.
  5. Finálne zostavenie: Košíčky najprv zvnútra potrieme čokoládovou polevou. Do dna nanesieme ríbezľový gél. Narežeme ovocie a naukladáme ho dovnútra. Na vrch nastriekame vanilkový krém a dozdobíme čokoládovou polevou a zvyšným čerstvým ovocím.
Cesto
  • 167 g hladkej múky
  • 2 g sušeného droždia
  • 1 PL kryštálového cukru
  • 200 ml plnotučného mlieka
  • 83 g masla
  • 1 vajce
  • soľ podľa chuti
Vanilkový krém
  • 800 ml plnotučného mlieka
  • 200 ml smotany na šľahanie (33%)
  • 200 g žĺtok
  • 75 g kukuričného škrobu
  • 100 g krupicového cukru
  • 2 vanilkové lusky
  • 100 g bielej čokolády
  • 8 g práškovej želatíny
Ríbezľový gél
  • 200 g ríbezľového pyré
  • 45 g krupicového cukru
  • 6 g pektínu
  • 2 PL citrónovej šťavy
Čokoládová poleva
  • 100 g tmavej čokolády (70%)
  • 100 ml smotany na šľahanie (33%)
  • 20 g masla
  • 1 PL medu
  • 1 ČL vanilkového extraktu (voliteľné)
Dekorovanie
  • 250 g červených ríbezlí
  • 250 g čučoriedok
  • 250 g malín
  • 250 g jahôd
  • 250 g černíc
  1. Cesto: Do teplého mlieka nasypeme cukor a sušené droždie. Premiešame a necháme odstáť. Potom pridáme múku, soľ a necháme kysnúť cca 30 minút. Následne primiešame roztopené (vychladené) maslo a premiešame. Tesne pred pečením pridáme sneh z bielka. Waflovač dobre nahrejeme, postriekame olejom a pečieme cca 3–4 minúty do zlatohneda. Z upečených vaflí vytvarujeme košíčky.
  2. Vanilkový krém: Mlieko, smotanu a vanilkové lusky spolu zohrejeme. V miske vyšľaháme žĺtky s cukrom a kukuričným škrobom, pridáme polovicu horúceho mlieka a premiešame. Následne vrátime do zvyšného mlieka a uvaríme hustý puding. Po uvarení precedíme, pridáme napučanú želatínu (1 diel želatíny : 6 dielov vody) a bielu čokoládu. Premiešame a zakryjeme fóliou „na dotyk“. Necháme vychladnúť. Pred použitím jemne premiešame a naplníme do zdobiaceho vrecka.
  3. Ríbezľový gél: Pyré a citrónovú šťavu ohrejeme na 40 °C, pridáme cukor s pektínom a varíme do zhustnutia. Zakryjeme fóliou a necháme vychladnúť. Pred použitím rozmixujeme do hladka ponorným mixérom.
  4. Čokoládová poleva: Čokoládu zalejeme horúcou smotanou, necháme rozpustiť. Pridáme maslo, med a vanilkový extrakt. Rozmixujeme dohladka. Polevu naplníme do zdobiaceho vrecka.
  5. Finálne zostavenie: Košíčky najprv zvnútra potrieme čokoládovou polevou. Do dna nanesieme ríbezľový gél. Narežeme ovocie a naukladáme ho dovnútra. Na vrch nastriekame vanilkový krém a dozdobíme čokoládovou polevou a zvyšným čerstvým ovocím.