Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Upside down cake

Upside down cake "tvár" Miňo Macuľa

Popis

Ingrediencie

Cesto na maľovanie
  • 3 bielka
  • 120 g práškového cukru
  • 120 g hladkej múky
  • 130 g rozpusteného masla
Piškótový korpus
  • 8 vajec
  • 200 g kryštálového cukru
  • 200 g hladkej múky
  • štipka soli
  • nastrúhaná kôra z 1 citróna
  • sušená jedlá levanduľa (podľa chuti)
  • 8 g prášku do pečiva
Na podávanie
  • vanilková omáčka (napr. crème anglaise alebo pudingová)

Postup

  1. Cesto na maľovanie: Bielka, práškový cukor, múku a rozpustené maslo spolu vymiešame do hladkého cesta. Cesto rozdelíme do troch misiek a zafarbíme na bielo, ružovo a hnedo podľa potreby. Pomocou cukrárskych vreciek nakreslíme na papier na pečenie tvár Miňa Macuľu (ideálne podľa šablóny). Plech s obrázkom vložíme do mrazničky na 15 minút, aby maľba stuhla.
  2. Piškótový korpus: Vajcia vyšľaháme s cukrom do hustej svetlej peny. V samostatnej miske zmiešame múku, prášok do pečiva, štipku soli, citrónovú kôru a rozdrvenú jedlú levanduľu. Suché ingrediencie postupne primiešame k vaječnej zmesi, aby vzniklo nadýchané cesto.
  3. Pečenie: Stuhnutý obrázok vyberieme z mrazničky a opatrne ho zalejeme pripraveným piškótovým cestom. Rovnomerne uhladíme a pečieme pri 180 °C približne 30–35 minút, kým je korpus upečený a povrch zlatistý. Po upečení necháme chvíľu vychladnúť a následne preklopíme – papier na pečenie opatrne odstránime, aby sa odhalil obrázok.
  4. Servírovanie: Podávame s vanilkovou omáčkou – buď teplou alebo vychladenou. Skvele doplní jemnú citrusovo-levanduľovú chuť korpusu a hravý motív Miňa Macuľu.
Cesto na maľovanie
  • 3 bielka
  • 120 g práškového cukru
  • 120 g hladkej múky
  • 130 g rozpusteného masla
Piškótový korpus
  • 8 vajec
  • 200 g kryštálového cukru
  • 200 g hladkej múky
  • štipka soli
  • nastrúhaná kôra z 1 citróna
  • sušená jedlá levanduľa (podľa chuti)
  • 8 g prášku do pečiva
Na podávanie
  • vanilková omáčka (napr. crème anglaise alebo pudingová)
  1. Cesto na maľovanie: Bielka, práškový cukor, múku a rozpustené maslo spolu vymiešame do hladkého cesta. Cesto rozdelíme do troch misiek a zafarbíme na bielo, ružovo a hnedo podľa potreby. Pomocou cukrárskych vreciek nakreslíme na papier na pečenie tvár Miňa Macuľu (ideálne podľa šablóny). Plech s obrázkom vložíme do mrazničky na 15 minút, aby maľba stuhla.
  2. Piškótový korpus: Vajcia vyšľaháme s cukrom do hustej svetlej peny. V samostatnej miske zmiešame múku, prášok do pečiva, štipku soli, citrónovú kôru a rozdrvenú jedlú levanduľu. Suché ingrediencie postupne primiešame k vaječnej zmesi, aby vzniklo nadýchané cesto.
  3. Pečenie: Stuhnutý obrázok vyberieme z mrazničky a opatrne ho zalejeme pripraveným piškótovým cestom. Rovnomerne uhladíme a pečieme pri 180 °C približne 30–35 minút, kým je korpus upečený a povrch zlatistý. Po upečení necháme chvíľu vychladnúť a následne preklopíme – papier na pečenie opatrne odstránime, aby sa odhalil obrázok.
  4. Servírovanie: Podávame s vanilkovou omáčkou – buď teplou alebo vychladenou. Skvele doplní jemnú citrusovo-levanduľovú chuť korpusu a hravý motív Miňa Macuľu.