Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Upside down cake

Upside down cake "tvár" matka Tereza

Popis

Ingrediencie

Piškótové cesto
  • 8 vajec
  • 240 g hladkej múky
  • 240 g krupicového cukru
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • štipka soli
Farebné cesto na maľovanie
  • 4 vajcia
  • 100 g práškového cukru
  • 100 g hladkej múky
  • čierna, biela, ružová, modrá a bledožltá gélová potravinárska farba (podľa potreby)
Marhuľová omáčka
  • 480 g marhuľového kompótu (odkvapkané marhule)
  • 200 g kryštálového cukru
  • 100 ml vody
  • kôra z 1 pomaranča
  • 50 ml pomarančovej šťavy

Postup

  1. Cesto na maľovanie: Vo väčšej miske vyšľaháme celé vajcia (žĺtky aj polovicu bielkov) s práškovým cukrom do svetlej peny. Jemne primiešame preosiatu múku. Cesto rozdelíme do piatich misiek a zafarbíme potravinárskymi farbami podľa potreby (napr. čierna, ružová, biela, modrá, žltá). Pomocou cukrárskeho vrecka nanášame farebné cesto podľa pripraveného vzoru na papier na pečenie (ideálne cez vytlačenú šablónu tváre Matky Terezy). Plech vložíme do mrazničky aspoň na 15 minút, aby cesto stuhlo.
  2. Piškótové cesto: Celé vajcia vyšľaháme s krupicovým a vanilkovým cukrom do nadýchanej peny. Postupne vmiešame preosiatu múku a štipku soli. Ak je cesto príliš husté, môžeme pridať trochu vlažnej vody pre zjemnenie. Cesto by malo byť hladké a ľahké.
  3. Pečenie: Vyberieme plech s farebným obrazom z mrazničky a opatrne ho zalejeme pripraveným piškótovým cestom. Uhladíme stierkou. Pečieme v predhriatej rúre na 170 °C približne 40–50 minút, podľa typu rúry.
  4. Otočenie a chladenie: Po upečení vyberieme koláč z rúry a ihneď preklopíme na čistú vlhkú utierku. Opatrne odstránime papier na pečenie – obraz by mal zostať na piškóte. Necháme vychladnúť.
  5. Marhuľová omáčka: Marhule spolu s cukrom, vodou, pomarančovou kôrou a šťavou varíme na miernom ohni, kým zmes nezhustne. Následne ju rozmixujeme ponorným mixérom dohladka a prelejeme do omáčnika.
  6. Servírovanie: Koláč môžeme servírovať narezaný na plátky, s marhuľovou omáčkou navrchu alebo vedľa na tanieri. Hodí sa ku káve alebo ako výnimočný dezert s originálnym umeleckým prevedením.
Piškótové cesto
  • 8 vajec
  • 240 g hladkej múky
  • 240 g krupicového cukru
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • štipka soli
Farebné cesto na maľovanie
  • 4 vajcia
  • 100 g práškového cukru
  • 100 g hladkej múky
  • čierna, biela, ružová, modrá a bledožltá gélová potravinárska farba (podľa potreby)
Marhuľová omáčka
  • 480 g marhuľového kompótu (odkvapkané marhule)
  • 200 g kryštálového cukru
  • 100 ml vody
  • kôra z 1 pomaranča
  • 50 ml pomarančovej šťavy
  1. Cesto na maľovanie: Vo väčšej miske vyšľaháme celé vajcia (žĺtky aj polovicu bielkov) s práškovým cukrom do svetlej peny. Jemne primiešame preosiatu múku. Cesto rozdelíme do piatich misiek a zafarbíme potravinárskymi farbami podľa potreby (napr. čierna, ružová, biela, modrá, žltá). Pomocou cukrárskeho vrecka nanášame farebné cesto podľa pripraveného vzoru na papier na pečenie (ideálne cez vytlačenú šablónu tváre Matky Terezy). Plech vložíme do mrazničky aspoň na 15 minút, aby cesto stuhlo.
  2. Piškótové cesto: Celé vajcia vyšľaháme s krupicovým a vanilkovým cukrom do nadýchanej peny. Postupne vmiešame preosiatu múku a štipku soli. Ak je cesto príliš husté, môžeme pridať trochu vlažnej vody pre zjemnenie. Cesto by malo byť hladké a ľahké.
  3. Pečenie: Vyberieme plech s farebným obrazom z mrazničky a opatrne ho zalejeme pripraveným piškótovým cestom. Uhladíme stierkou. Pečieme v predhriatej rúre na 170 °C približne 40–50 minút, podľa typu rúry.
  4. Otočenie a chladenie: Po upečení vyberieme koláč z rúry a ihneď preklopíme na čistú vlhkú utierku. Opatrne odstránime papier na pečenie – obraz by mal zostať na piškóte. Necháme vychladnúť.
  5. Marhuľová omáčka: Marhule spolu s cukrom, vodou, pomarančovou kôrou a šťavou varíme na miernom ohni, kým zmes nezhustne. Následne ju rozmixujeme ponorným mixérom dohladka a prelejeme do omáčnika.
  6. Servírovanie: Koláč môžeme servírovať narezaný na plátky, s marhuľovou omáčkou navrchu alebo vedľa na tanieri. Hodí sa ku káve alebo ako výnimočný dezert s originálnym umeleckým prevedením.