Logo Pečie celé Slovensko

Popis

Ingrediencie

Korpus
  • 6 vajcia
  • 200 g cukor kryštálový
  • 200 g múka hladká
  • 10 g prášok do pečiva
  • 60 g kakao
  • 150 ml mlieko plnotučné
  • 60 ml olej rastlinný
Plnka
  • 500 g hrušky
  • 200 g cukor kryštálový
  • Kôra citrónová
  • 112 ml bieleho vína
  • 2 čl škorica mletá
  • 1,5 pl škrob kukuričný
  • 30 ml voda
Krém
  • 500 g mascarpone
  • 250 ml smotana na šľahanie
  • 125 g práškový cukor
  • 3 pl Salko biele
  • 1 čl vanilka mletá
Sirup
  • 200 ml mlieko plnotučné
  • 4 pl salko karamelové
  • 1 pl koňak
Ozdoba
  • 500 g maslo
  • 500 g biela čokoláda
  • 100 g biela čokoláda
  • 100 g kakao maslo
  • 6 pl cukor kryštálový
  • 6 pl voda
  • 1 pl ocot
  • Farba (vlastne)
  • Jedlá fixka (vlastne)

Postup

  1. Korpus: Vajcia vyšľaháme s cukrom, pridáme zohriate mlieko a olej a ručne zmiešame múku s práškom do pečiva a kakaom. Cesto dáme na plech veľkosť 24 a upečieme 40–45 minút na 180 °C. Upečený korpus necháme vychladnúť a nakrájame na 3 časti.
  2. Sirup: Do teplého mlieka pridáme Salko, uvaríme, aby sa rozpustilo, a nakoniec pridáme koňak.
  3. Plnka: Nakrájame hrušky na kocky. Na panvicu dáme polovicu cukru a necháme ho skaramelizovať. Pridáme hrušky, a keď sa cukor začne spájať s ovocím, pridáme zvyšný cukor a necháme variť pár minút. Pridáme biele víno, škoricu a citrónovú kôru. Po uvarení pridáme v studenej vode rozpustený škrob a varíme do zhustnutia. Prikryjeme fóliou v kontakte a necháme vychladnúť.
  4. Krém: V mise zmiešame mascarpone, smotanu na šľahanie a práškový cukor, vyšľaháme do hustej konzistencie. Pridáme Salko a vanilku mletú.
  5. Hanaš: Mäkké maslo vyšľaháme a pridáme rozpustenú bielu čokoládu.
  6. Ozdoba: Vytvarujeme medvedíkov a vločky z modelovacej hmoty. Rozpustíme cukor, ocot a vodu. Uvaríme do karamelovej farby, pridáme farbu a vylejeme na silikónový koberec, necháme vychladnúť. Kakao maslo a čokoládu spojíme a nastriekame kompresorom na tortu vyrovnanú hanašom.
Korpus
  • 6 vajcia
  • 200 g cukor kryštálový
  • 200 g múka hladká
  • 10 g prášok do pečiva
  • 60 g kakao
  • 150 ml mlieko plnotučné
  • 60 ml olej rastlinný
Plnka
  • 500 g hrušky
  • 200 g cukor kryštálový
  • Kôra citrónová
  • 112 ml bieleho vína
  • 2 čl škorica mletá
  • 1,5 pl škrob kukuričný
  • 30 ml voda
Krém
  • 500 g mascarpone
  • 250 ml smotana na šľahanie
  • 125 g práškový cukor
  • 3 pl Salko biele
  • 1 čl vanilka mletá
Sirup
  • 200 ml mlieko plnotučné
  • 4 pl salko karamelové
  • 1 pl koňak
Ozdoba
  • 500 g maslo
  • 500 g biela čokoláda
  • 100 g biela čokoláda
  • 100 g kakao maslo
  • 6 pl cukor kryštálový
  • 6 pl voda
  • 1 pl ocot
  • Farba (vlastne)
  • Jedlá fixka (vlastne)
  1. Korpus: Vajcia vyšľaháme s cukrom, pridáme zohriate mlieko a olej a ručne zmiešame múku s práškom do pečiva a kakaom. Cesto dáme na plech veľkosť 24 a upečieme 40–45 minút na 180 °C. Upečený korpus necháme vychladnúť a nakrájame na 3 časti.
  2. Sirup: Do teplého mlieka pridáme Salko, uvaríme, aby sa rozpustilo, a nakoniec pridáme koňak.
  3. Plnka: Nakrájame hrušky na kocky. Na panvicu dáme polovicu cukru a necháme ho skaramelizovať. Pridáme hrušky, a keď sa cukor začne spájať s ovocím, pridáme zvyšný cukor a necháme variť pár minút. Pridáme biele víno, škoricu a citrónovú kôru. Po uvarení pridáme v studenej vode rozpustený škrob a varíme do zhustnutia. Prikryjeme fóliou v kontakte a necháme vychladnúť.
  4. Krém: V mise zmiešame mascarpone, smotanu na šľahanie a práškový cukor, vyšľaháme do hustej konzistencie. Pridáme Salko a vanilku mletú.
  5. Hanaš: Mäkké maslo vyšľaháme a pridáme rozpustenú bielu čokoládu.
  6. Ozdoba: Vytvarujeme medvedíkov a vločky z modelovacej hmoty. Rozpustíme cukor, ocot a vodu. Uvaríme do karamelovej farby, pridáme farbu a vylejeme na silikónový koberec, necháme vychladnúť. Kakao maslo a čokoládu spojíme a nastriekame kompresorom na tortu vyrovnanú hanašom.