Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Tvarohové a slivkové pečené buchty

Tvarohové a slivkové pečené buchty

Popis

Ingrediencie

Kysnuté cesto
  • 300 g hladkej múky T650 (chlebová)
  • 125 g plnotučného mlieka
  • 50 g kyslej smotany
  • 100 g masla
  • 50 g kryštálového cukru
  • 2,5 g soli
  • 20 g čerstvého droždia
  • 2 žĺtky
  • kôra z ½ citróna (cca 3 g)
Tvarohová náplň
  • 250 g hrudkovitého tvarohu
  • 35 g kryštálového cukru
  • 1 bielok (cca 30 g)
  • 1 balenie strúhanej citrónovej kôry
  • 40 g hrozienok namočených v rume
  • 20 g kukuričného škrobu (Gustin)
  • 20 g vanilkového cukru
Slivková náplň (lekvár)
  • 200 g sušených sliviek
  • 30 g kryštálového cukru
  • 50 g rumu
  • 150 g vriacej vody
Na dokončenie
  • 100 g masla na potieranie
  • 30 g práškového cukru na posypanie

Postup

  1. Kysnuté cesto: Z mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások a necháme ho vykysnúť.
  2. Pridáme ostatné suroviny – múku, kyslú smotanu, vlažné rozpustené maslo, žĺtky, nastrúhanú citrónovú kôru, soľ – a vypracujeme hladké nelepivé cesto. Necháme kysnúť približne 20 minút.
  3. Cesto premiesime a opäť necháme kysnúť ďalších 20 minút, aby bolo pevné a pružné. Kysnúť môžeme v teplej rúre alebo nad horúcou vodou.
  4. Po vykysnutí cesto rozdelíme na 12 kusov a vytvarujeme hladké guľky. Každý kúsok roztlačíme a do polovice buchiet vložíme tvarohovú náplň, do druhej polovice slivkovú náplň. Každá buchta by mala mať približne 100 g.
  5. Buchty dôkladne uzavrieme, potrieme rozpusteným maslom a poukladáme do vymasteného plechu s malými rozostupmi. Ešte raz ich zľahka potrieme maslom a necháme 15 minút podkysnúť.
  6. Pečieme pri 180 °C približne 25–30 minút dozlatista.
  7. Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom.
  8. Tvarohová náplň: Všetky suroviny spolu vymiešame. Ak je tvaroh príliš mokrý, prebytočnú tekutinu zlejeme.
  9. Slivková náplň: Nakrájané sušené slivky zalejeme vriacou vodou, pridáme cukor a necháme 5 minút postáť. Rozmixujeme na jemnú kašu a varíme do zhustnutia. Pridáme rum a ešte krátko povaríme, kým nevznikne hustý lekvár. Plníme až po vychladnutí.
Kysnuté cesto
  • 300 g hladkej múky T650 (chlebová)
  • 125 g plnotučného mlieka
  • 50 g kyslej smotany
  • 100 g masla
  • 50 g kryštálového cukru
  • 2,5 g soli
  • 20 g čerstvého droždia
  • 2 žĺtky
  • kôra z ½ citróna (cca 3 g)
Tvarohová náplň
  • 250 g hrudkovitého tvarohu
  • 35 g kryštálového cukru
  • 1 bielok (cca 30 g)
  • 1 balenie strúhanej citrónovej kôry
  • 40 g hrozienok namočených v rume
  • 20 g kukuričného škrobu (Gustin)
  • 20 g vanilkového cukru
Slivková náplň (lekvár)
  • 200 g sušených sliviek
  • 30 g kryštálového cukru
  • 50 g rumu
  • 150 g vriacej vody
Na dokončenie
  • 100 g masla na potieranie
  • 30 g práškového cukru na posypanie
  1. Kysnuté cesto: Z mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások a necháme ho vykysnúť.
  2. Pridáme ostatné suroviny – múku, kyslú smotanu, vlažné rozpustené maslo, žĺtky, nastrúhanú citrónovú kôru, soľ – a vypracujeme hladké nelepivé cesto. Necháme kysnúť približne 20 minút.
  3. Cesto premiesime a opäť necháme kysnúť ďalších 20 minút, aby bolo pevné a pružné. Kysnúť môžeme v teplej rúre alebo nad horúcou vodou.
  4. Po vykysnutí cesto rozdelíme na 12 kusov a vytvarujeme hladké guľky. Každý kúsok roztlačíme a do polovice buchiet vložíme tvarohovú náplň, do druhej polovice slivkovú náplň. Každá buchta by mala mať približne 100 g.
  5. Buchty dôkladne uzavrieme, potrieme rozpusteným maslom a poukladáme do vymasteného plechu s malými rozostupmi. Ešte raz ich zľahka potrieme maslom a necháme 15 minút podkysnúť.
  6. Pečieme pri 180 °C približne 25–30 minút dozlatista.
  7. Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom.
  8. Tvarohová náplň: Všetky suroviny spolu vymiešame. Ak je tvaroh príliš mokrý, prebytočnú tekutinu zlejeme.
  9. Slivková náplň: Nakrájané sušené slivky zalejeme vriacou vodou, pridáme cukor a necháme 5 minút postáť. Rozmixujeme na jemnú kašu a varíme do zhustnutia. Pridáme rum a ešte krátko povaríme, kým nevznikne hustý lekvár. Plníme až po vychladnutí.