Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Tulipánové srdce pre svokru

Tulipánové srdce pre svokru

Popis

 

Ingrediencie

Kakaovo-čokoládové cesto
  • 125 g rozpusteného masla
  • 250 g kryštálového cukru
  • 2 vajcia
  • 250 ml kefíru
  • 4 PL gréckeho jogurtu
  • 1 ČL vanilkovej pasty
  • 40 ml Kahlua likéru
  • 300 g hladkej múky
  • 2 ČL jedlej sódy
  • 1/2 ČL soli
  • 8 PL kakaa
  • 180 g horkej čokolády (52–55 %)
Čoko–chilli ganache
  • 85 g smotany na šľahanie
  • 8 g kakaa
  • mleté chilli podľa chuti
  • 1 g soli
  • 200 g horkej čokolády (52–55 %)
  • 60 g masla
Švajčiarsky maslový krém
  • 140 g bielkov
  • 300 g kryštálového cukru
  • 400 g masla (izbovej teploty)
Ozdoba
  • maslový krém zafarbený do odtieňov tulipánov
  • cukrárske vrecká a špičky (napr. na tulipány)
  • papierové košíčky a podnos v tvare srdca

Postup

  1. Príprava cesta – V jednej miske zmiešame všetky mokré ingrediencie: maslo, vajcia, kefír, jogurt, vanilku a Kahlua. V druhej miske zmiešame suché suroviny: múku, sódu, soľ a kakao. Obe zmesi spojíme a dôkladne premiešame. Nakoniec vmiešame nasekanú horkú čokoládu. Cesto nadávkujeme do formičiek vystlaných papierovými košíčkami. Pečieme pri 220 °C približne 12 minút. Necháme úplne vychladnúť.
  2. Čoko–chilli ganache – Smotanu, kakao, chilli a soľ zohrejeme do bodu varu. Zmes nalejeme na nasekanú čokoládu a premiešame dohladka. Nakoniec vmiešame maslo a vyšľaháme tyčovým mixérom. Prekryjeme fóliou (v kontakte) a necháme schladiť v chladničke.
  3. Švajčiarsky maslový krém – Bielky s cukrom zohrejeme nad parou na 73 °C (kým sa cukor úplne nerozpustí). Potom ich prelejeme do mixéra a šľaháme na stredných otáčkach, kým sneh nevychladne. Po častiach zašľaháme zmäknuté maslo. Pokračujeme v miešaní, kým sa nevytvorí jemný, hladký krém. Krém môžeme rozdeliť a zafarbiť podľa želania (napr. odtiene ružovej, oranžovej, žltej, zelenej).
  4. Plnenie a zdobenie – Vychladnuté muffiny vydlabeme v strede a naplníme čoko–chilli ganache. Vrch uhladíme a ozdobíme švajčiarskym krémom v tvare tulipánov pomocou vhodných špičiek. Odporúča sa vytvoriť aranžmán v tvare srdca – ideálne použiť podnos alebo lepenkovú šablónu a cupcaky vložiť do srdcovej kompozície.
Kakaovo-čokoládové cesto
  • 125 g rozpusteného masla
  • 250 g kryštálového cukru
  • 2 vajcia
  • 250 ml kefíru
  • 4 PL gréckeho jogurtu
  • 1 ČL vanilkovej pasty
  • 40 ml Kahlua likéru
  • 300 g hladkej múky
  • 2 ČL jedlej sódy
  • 1/2 ČL soli
  • 8 PL kakaa
  • 180 g horkej čokolády (52–55 %)
Čoko–chilli ganache
  • 85 g smotany na šľahanie
  • 8 g kakaa
  • mleté chilli podľa chuti
  • 1 g soli
  • 200 g horkej čokolády (52–55 %)
  • 60 g masla
Švajčiarsky maslový krém
  • 140 g bielkov
  • 300 g kryštálového cukru
  • 400 g masla (izbovej teploty)
Ozdoba
  • maslový krém zafarbený do odtieňov tulipánov
  • cukrárske vrecká a špičky (napr. na tulipány)
  • papierové košíčky a podnos v tvare srdca
  1. Príprava cesta – V jednej miske zmiešame všetky mokré ingrediencie: maslo, vajcia, kefír, jogurt, vanilku a Kahlua. V druhej miske zmiešame suché suroviny: múku, sódu, soľ a kakao. Obe zmesi spojíme a dôkladne premiešame. Nakoniec vmiešame nasekanú horkú čokoládu. Cesto nadávkujeme do formičiek vystlaných papierovými košíčkami. Pečieme pri 220 °C približne 12 minút. Necháme úplne vychladnúť.
  2. Čoko–chilli ganache – Smotanu, kakao, chilli a soľ zohrejeme do bodu varu. Zmes nalejeme na nasekanú čokoládu a premiešame dohladka. Nakoniec vmiešame maslo a vyšľaháme tyčovým mixérom. Prekryjeme fóliou (v kontakte) a necháme schladiť v chladničke.
  3. Švajčiarsky maslový krém – Bielky s cukrom zohrejeme nad parou na 73 °C (kým sa cukor úplne nerozpustí). Potom ich prelejeme do mixéra a šľaháme na stredných otáčkach, kým sneh nevychladne. Po častiach zašľaháme zmäknuté maslo. Pokračujeme v miešaní, kým sa nevytvorí jemný, hladký krém. Krém môžeme rozdeliť a zafarbiť podľa želania (napr. odtiene ružovej, oranžovej, žltej, zelenej).
  4. Plnenie a zdobenie – Vychladnuté muffiny vydlabeme v strede a naplníme čoko–chilli ganache. Vrch uhladíme a ozdobíme švajčiarskym krémom v tvare tulipánov pomocou vhodných špičiek. Odporúča sa vytvoriť aranžmán v tvare srdca – ideálne použiť podnos alebo lepenkovú šablónu a cupcaky vložiť do srdcovej kompozície.