Logo Pečie celé Slovensko

Popis

Ingrediencie

Korpus
  • 3 vajcia
  • 130 g kryštálového cukru
  • 100 g hladkej múky
  • ½ čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • 1 čajová lyžička vanilkového cukru
  • štipka soli
Mliečna omáčka
  • 150 g sladeného kondenzovaného mlieka (Salko)
  • 250 g plnotučného mlieka (3,2 %)
  • 150 g smotany na šľahanie (33 %)
Na ozdobu
  • 200 g smotany na šľahanie (33 %)
  • 1 PL práškového cukru
Margarita (nápoj k podávaniu)
  • 80 ml tequily Olmeca Silver
  • 40 ml pomarančového likéru (Cointreau)
  • 40 ml limetkovej šťavy
  • 50 ml agávového sirupu
  • ľad (drvený aj kocky)
  • 1 limetka
  • cukor a soľ na okraj pohára

Postup

  1. Korpus: Oddelíme bielky a žĺtky. Bielky vyšľaháme so štipkou soli a polovicou cukru spolu s vanilkovým cukrom do pevného snehu. Žĺtky vyšľaháme so zvyškom cukru do peny. Obe zmesi spojíme a opatrne primiešame preosiatu múku s práškom do pečiva. Cesto nalejeme do formy vystlanej papierom na pečenie (napr. 20 × 20 cm) a pečieme pri 180 °C približne 25 minút, kým povrch nie je zlatistý a špajľa suchá. Upečený korpus necháme 5 minút vychladnúť, potom popicháme vidličkou po celej ploche.
  2. Mliečna omáčka: V miske zmiešame sladené kondenzované mlieko (Salko), plnotučné mlieko a smotanu. Touto zmesou pomaly prelejeme ešte teplý korpus, aby sa tekutina vsiakla. Necháme úplne vychladnúť a následne dáme do chladničky aspoň na 4 hodiny, ideálne cez noc.
  3. Ozdoba: Smotanu vyšľaháme s práškovým cukrom do pevného šľahačky a natrieme ju na vychladený koláč. Môžeme ozdobiť čerstvým ovocím, škoricou alebo karamelom podľa chuti.
  4. Margarita: Na prípravu koktailu navlhčíme okraj pohára limetkovou šťavou a namočíme do zmesi cukru a soli. Do shakeru nalejeme tequilu, Cointreau, limetkovú šťavu a agávový sirup. Pridáme ľad, poriadne pretrepeme a precedíme do pripraveného pohára s ľadovou drťou. Ozdobíme plátkom limetky.
  5. Servírovanie: Tres leches koláč podávame vychladený, ideálne s čerstvým ovocím a pohárom margarity na osvieženie.
Korpus
  • 3 vajcia
  • 130 g kryštálového cukru
  • 100 g hladkej múky
  • ½ čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • 1 čajová lyžička vanilkového cukru
  • štipka soli
Mliečna omáčka
  • 150 g sladeného kondenzovaného mlieka (Salko)
  • 250 g plnotučného mlieka (3,2 %)
  • 150 g smotany na šľahanie (33 %)
Na ozdobu
  • 200 g smotany na šľahanie (33 %)
  • 1 PL práškového cukru
Margarita (nápoj k podávaniu)
  • 80 ml tequily Olmeca Silver
  • 40 ml pomarančového likéru (Cointreau)
  • 40 ml limetkovej šťavy
  • 50 ml agávového sirupu
  • ľad (drvený aj kocky)
  • 1 limetka
  • cukor a soľ na okraj pohára
  1. Korpus: Oddelíme bielky a žĺtky. Bielky vyšľaháme so štipkou soli a polovicou cukru spolu s vanilkovým cukrom do pevného snehu. Žĺtky vyšľaháme so zvyškom cukru do peny. Obe zmesi spojíme a opatrne primiešame preosiatu múku s práškom do pečiva. Cesto nalejeme do formy vystlanej papierom na pečenie (napr. 20 × 20 cm) a pečieme pri 180 °C približne 25 minút, kým povrch nie je zlatistý a špajľa suchá. Upečený korpus necháme 5 minút vychladnúť, potom popicháme vidličkou po celej ploche.
  2. Mliečna omáčka: V miske zmiešame sladené kondenzované mlieko (Salko), plnotučné mlieko a smotanu. Touto zmesou pomaly prelejeme ešte teplý korpus, aby sa tekutina vsiakla. Necháme úplne vychladnúť a následne dáme do chladničky aspoň na 4 hodiny, ideálne cez noc.
  3. Ozdoba: Smotanu vyšľaháme s práškovým cukrom do pevného šľahačky a natrieme ju na vychladený koláč. Môžeme ozdobiť čerstvým ovocím, škoricou alebo karamelom podľa chuti.
  4. Margarita: Na prípravu koktailu navlhčíme okraj pohára limetkovou šťavou a namočíme do zmesi cukru a soli. Do shakeru nalejeme tequilu, Cointreau, limetkovú šťavu a agávový sirup. Pridáme ľad, poriadne pretrepeme a precedíme do pripraveného pohára s ľadovou drťou. Ozdobíme plátkom limetky.
  5. Servírovanie: Tres leches koláč podávame vychladený, ideálne s čerstvým ovocím a pohárom margarity na osvieženie.