Logo Pečie celé Slovensko

Popis


Ingrediencie

Korpus
  • 8 ks vajec
  • 200 g krupicového cukru
  • 150 ml vlažnej vody
  • 150 ml rastlinného oleja
  • 175 g hladkej múky
  • 175 g polohrubej výberovej múky
  • 1 ks prášku do pečiva
Vanilkový krém s tonka fazuľkou
  • 750 ml mlieka 3,5 %
  • 150 g polohrubej výberovej múky
  • 1 ks vanilkového struku
  • 2 ks tonka fazuliek
  • 380 g masla
  • 180 g práškového cukru
Ovocný vklad – želé
  • 350 g pyré z lesného ovocia
  • 40 g kryštálového cukru
  • 5 g pektínu NH
  • pár kvapiek ružovej vody
Maslový krém
  • 150 g masla
  • 120 g práškového cukru
  • 1 ČL mletej vanilky
Na ozdobenie a dokončenie
  • 500 g bielej poťahovej hmoty
  • 250 g modrej poťahovej hmoty
  • 125 g žltej poťahovej hmoty
  • 100 g červenej poťahovej hmoty
  • 100 g modelovacej hmoty
  • jedlý papier
  • potravinárske farby

Postup

  1. Vanilkový krém: 400 ml mlieka spolu s vanilkovým strukom a postrúhanou tonka fazuľkou ohrejeme a necháme asi 10 minút pod pokrievkou difúzovať.
  2. Zvyšok mlieka zmiešame s výberovou múkou a primiešame k vanilkovému mlieku, uvaríme hustý krém.
  3. Krém preložíme do misky, vyberieme vanilkový struk, prikryjeme na kontakt a vychladíme.
  4. Korpus: rúru predhrejeme na 170 °C, vajcia rozdelíme, bielka so štipkou soli vyšľaháme na tuhý sneh.
  5. Žĺtky a práškový cukor vyšľaháme do svetlej peny, postupne prišľaháme vlažnú vodu a olej.
  6. Primiešame preosiatu múku a prášok do pečiva. Nakoniec zľahka primiešame sneh z bielkov.
  7. Cesto rozotrieme na plech 30×40 cm vystlaný papierom na pečenie. Pečieme 20–25 minút. Upečený korpus necháme vychladnúť.
  8. Ovocné pyré zohrejeme v hrnci na 60 °C a primiešame cukor zmiešaný s pektínom. Za stáleho miešania varíme pri miernej teplote 2–3 minúty. Uvarené pyré zhustne na želé, preložíme do misky a prikryjeme na kontakt. Necháme vychladiť.
  9. 380 g masla a 180 g práškového cukru vyšľaháme do peny a postupne primiešame vychladený vanilkový základ. Vyšľaháme hladký krém.
  10. Vychladený korpus prekrojíme a vytvoríme 4 kusy. Prvý plát potrieme krémom a navrstvíme vychladené želé, prikryjeme druhým piškótovým plátom a postup zopakujeme. Vytvoríme základ torty a necháme v chlade stuhnúť.
  11. Zvyšný piškótový plát použijeme na 3D predmety – vykrojíme potrebný tvar a naplníme krémom. Postupujeme ako pri torte.
  12. Maslový krém na obtretie: maslo s práškovým cukrom a vanilkou vyšľaháme do hladkého krému, ktorým potrieme povrch torty (pod poťahovú hmotu) a opäť zachladíme.
  13. Tortu pokryjeme poťahovou hmotou a dokončíme 3D dekoráciami.
Korpus
  • 8 ks vajec
  • 200 g krupicového cukru
  • 150 ml vlažnej vody
  • 150 ml rastlinného oleja
  • 175 g hladkej múky
  • 175 g polohrubej výberovej múky
  • 1 ks prášku do pečiva
Vanilkový krém s tonka fazuľkou
  • 750 ml mlieka 3,5 %
  • 150 g polohrubej výberovej múky
  • 1 ks vanilkového struku
  • 2 ks tonka fazuliek
  • 380 g masla
  • 180 g práškového cukru
Ovocný vklad – želé
  • 350 g pyré z lesného ovocia
  • 40 g kryštálového cukru
  • 5 g pektínu NH
  • pár kvapiek ružovej vody
Maslový krém
  • 150 g masla
  • 120 g práškového cukru
  • 1 ČL mletej vanilky
Na ozdobenie a dokončenie
  • 500 g bielej poťahovej hmoty
  • 250 g modrej poťahovej hmoty
  • 125 g žltej poťahovej hmoty
  • 100 g červenej poťahovej hmoty
  • 100 g modelovacej hmoty
  • jedlý papier
  • potravinárske farby
  1. Vanilkový krém: 400 ml mlieka spolu s vanilkovým strukom a postrúhanou tonka fazuľkou ohrejeme a necháme asi 10 minút pod pokrievkou difúzovať.
  2. Zvyšok mlieka zmiešame s výberovou múkou a primiešame k vanilkovému mlieku, uvaríme hustý krém.
  3. Krém preložíme do misky, vyberieme vanilkový struk, prikryjeme na kontakt a vychladíme.
  4. Korpus: rúru predhrejeme na 170 °C, vajcia rozdelíme, bielka so štipkou soli vyšľaháme na tuhý sneh.
  5. Žĺtky a práškový cukor vyšľaháme do svetlej peny, postupne prišľaháme vlažnú vodu a olej.
  6. Primiešame preosiatu múku a prášok do pečiva. Nakoniec zľahka primiešame sneh z bielkov.
  7. Cesto rozotrieme na plech 30×40 cm vystlaný papierom na pečenie. Pečieme 20–25 minút. Upečený korpus necháme vychladnúť.
  8. Ovocné pyré zohrejeme v hrnci na 60 °C a primiešame cukor zmiešaný s pektínom. Za stáleho miešania varíme pri miernej teplote 2–3 minúty. Uvarené pyré zhustne na želé, preložíme do misky a prikryjeme na kontakt. Necháme vychladiť.
  9. 380 g masla a 180 g práškového cukru vyšľaháme do peny a postupne primiešame vychladený vanilkový základ. Vyšľaháme hladký krém.
  10. Vychladený korpus prekrojíme a vytvoríme 4 kusy. Prvý plát potrieme krémom a navrstvíme vychladené želé, prikryjeme druhým piškótovým plátom a postup zopakujeme. Vytvoríme základ torty a necháme v chlade stuhnúť.
  11. Zvyšný piškótový plát použijeme na 3D predmety – vykrojíme potrebný tvar a naplníme krémom. Postupujeme ako pri torte.
  12. Maslový krém na obtretie: maslo s práškovým cukrom a vanilkou vyšľaháme do hladkého krému, ktorým potrieme povrch torty (pod poťahovú hmotu) a opäť zachladíme.
  13. Tortu pokryjeme poťahovou hmotou a dokončíme 3D dekoráciami.