Logo Pečie celé Slovensko

Popis

Ingrediencie

Cesto
  • 6 vajec
  • 190 g kryštálového cukru
  • 150 g polohrubej múky
  • 1 PL kakaa
  • 4 PL mandľovej múky
  • 1 bal. vanilkového cukru
  • 10 PL vody z vodovodu
  • ½ ČL sódy bikarbóny
Plnka
  • 400 ml mlieka
  • 2 žĺtky
  • 60 g pudingového práškuu
  • 150 g kryštálového cukru
  • 250 g masla
  • 300 g mliečnej čokolády  (33,6 %)
Feulettine
  • 50 g hladkej múky
  • 50 g práškového cukru
  • 50 g bielkov
  • 50 g rozpusteného masla
Chrumkavá zložka
  • 150 g mliečnej čokolády  (33,6 %)
  • 80 g pražených mandlí
  • 80 g feulettine
  • 80 g mandľových lupienkov
  • 30 g rastlinného oleja
Na zdobenie
  • 800 g mascarpone
  • 300 ml smotany na šľahanie (33 %)
  • 2 PL 100 % mandľovej pasty
  • 2 PL práškového cukru
  • 2 PL kakaa
Ozdoba
  • zlatá prášková farba
  • celé mandle
  • 10 g mandľových lupienkov

Postup

  1. Rúru zohrejeme na 190 °C a pripravíme si tortovú formu s papierom na pečenie.
  2. Zo žĺtkov s kryštálovým cukrom, vanilkovým cukrom a vodou vyšľaháme tuhú nadýchanú penu na najvyšších otáčkach. Medzitým z bielkov so štipkou soli vyšľaháme tuhý sneh. Do žĺtkovej peny pridáme preosiatu múku, mandľovú múku, kakao, sódu bikarbónu a pomaly ručne premiešame, potom pridáme bielka a následne opäť zľahka premiešame.
  3. Cesto vylejeme do tortovej formy vyloženej papierom na pečenie a dáme upiecť do vyhriatej rúry na 190 °C s ventilátorom na 45 minút. Cesto priebežne kontrolujeme.
  4. Upečené cesto prevrátime na pracovnú dosku. Z cesta stiahneme papier na pečenie a necháme asi 10 minút na chladnom mieste vychladiť. Následne vychladnuté cesto opäť prevrátime a vrchnú „šupku“ pomaly s nožom stiahneme. Pripravené cesto rozrežeme na 3 pláty.
  5. Plnka: Polovicu mlieka s cukrom dáme variť. Medzitým druhú polovicu mlieka so žĺtkami a pudingovým práškom rozmiešame a pomaly za stáleho miešania prilejeme do vriaceho mlieka. Uvaríme hustý puding. Roztopíme si čokoládu, necháme ju vychladnúť len na vlažnú teplotu a pomaly zašľaháme do pudingu. Uvarený puding necháme vychladnúť za občasného premiešania. Potom ho trošku prešľaháme a postupne doň zašľaháme maslo.
  6. Feulettine: Múku a práškový cukor preosejeme. Pridáme bielky a nakoniec maslo. Cesto natierame na papier na pečenie v tenkej vrstve. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C cca 4–5 minút. Po upečení a vychladnutí polámeme na drobno.
  7. Chrumkavá zložka: Nasekané mandle popražíme na panvici, necháme trošku vychladnúť. Popražené mandle, feulettine a roztopenú čokoládu s olejom pomiešame. Rozotrieme na plech a dáme zachladiť. Po zatuhnutí polámeme na malé kúsky.
  8. Upečený a vychladnutý plát plníme nasledovne: nanesieme krém, na stred krému chrumkavú zložku, potom druhý plát, znova krém a tretí plát. Do zvyšného krému pridáme 50 g masla, vyšľaháme a obtrieme tortu.
  9. Na vrch vyšľaháme mascarpone, práškový cukor, mandľovú pastu. Následne pridáme smotanu na šľahanie a zmiešame. V druhej miske vyšľaháme mascarpone, smotanu a kakao. Dáme do zdobiaceho vrecka a pomocou dvoch krémov ozdobíme vrch – najprv pásy zo svetlého krému, medzi ne tmavý krém s kakaom.
  10. Mandle a mandľové lupienky zmiešame so zlatou práškovou farbou. Mandľové lupienky posypeme po ľavej strane torty z vrchu a pridáme pár celých mandlí na ozdobu.
Cesto
  • 6 vajec
  • 190 g kryštálového cukru
  • 150 g polohrubej múky
  • 1 PL kakaa
  • 4 PL mandľovej múky
  • 1 bal. vanilkového cukru
  • 10 PL vody z vodovodu
  • ½ ČL sódy bikarbóny
Plnka
  • 400 ml mlieka
  • 2 žĺtky
  • 60 g pudingového práškuu
  • 150 g kryštálového cukru
  • 250 g masla
  • 300 g mliečnej čokolády  (33,6 %)
Feulettine
  • 50 g hladkej múky
  • 50 g práškového cukru
  • 50 g bielkov
  • 50 g rozpusteného masla
Chrumkavá zložka
  • 150 g mliečnej čokolády  (33,6 %)
  • 80 g pražených mandlí
  • 80 g feulettine
  • 80 g mandľových lupienkov
  • 30 g rastlinného oleja
Na zdobenie
  • 800 g mascarpone
  • 300 ml smotany na šľahanie (33 %)
  • 2 PL 100 % mandľovej pasty
  • 2 PL práškového cukru
  • 2 PL kakaa
Ozdoba
  • zlatá prášková farba
  • celé mandle
  • 10 g mandľových lupienkov
  1. Rúru zohrejeme na 190 °C a pripravíme si tortovú formu s papierom na pečenie.
  2. Zo žĺtkov s kryštálovým cukrom, vanilkovým cukrom a vodou vyšľaháme tuhú nadýchanú penu na najvyšších otáčkach. Medzitým z bielkov so štipkou soli vyšľaháme tuhý sneh. Do žĺtkovej peny pridáme preosiatu múku, mandľovú múku, kakao, sódu bikarbónu a pomaly ručne premiešame, potom pridáme bielka a následne opäť zľahka premiešame.
  3. Cesto vylejeme do tortovej formy vyloženej papierom na pečenie a dáme upiecť do vyhriatej rúry na 190 °C s ventilátorom na 45 minút. Cesto priebežne kontrolujeme.
  4. Upečené cesto prevrátime na pracovnú dosku. Z cesta stiahneme papier na pečenie a necháme asi 10 minút na chladnom mieste vychladiť. Následne vychladnuté cesto opäť prevrátime a vrchnú „šupku“ pomaly s nožom stiahneme. Pripravené cesto rozrežeme na 3 pláty.
  5. Plnka: Polovicu mlieka s cukrom dáme variť. Medzitým druhú polovicu mlieka so žĺtkami a pudingovým práškom rozmiešame a pomaly za stáleho miešania prilejeme do vriaceho mlieka. Uvaríme hustý puding. Roztopíme si čokoládu, necháme ju vychladnúť len na vlažnú teplotu a pomaly zašľaháme do pudingu. Uvarený puding necháme vychladnúť za občasného premiešania. Potom ho trošku prešľaháme a postupne doň zašľaháme maslo.
  6. Feulettine: Múku a práškový cukor preosejeme. Pridáme bielky a nakoniec maslo. Cesto natierame na papier na pečenie v tenkej vrstve. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C cca 4–5 minút. Po upečení a vychladnutí polámeme na drobno.
  7. Chrumkavá zložka: Nasekané mandle popražíme na panvici, necháme trošku vychladnúť. Popražené mandle, feulettine a roztopenú čokoládu s olejom pomiešame. Rozotrieme na plech a dáme zachladiť. Po zatuhnutí polámeme na malé kúsky.
  8. Upečený a vychladnutý plát plníme nasledovne: nanesieme krém, na stred krému chrumkavú zložku, potom druhý plát, znova krém a tretí plát. Do zvyšného krému pridáme 50 g masla, vyšľaháme a obtrieme tortu.
  9. Na vrch vyšľaháme mascarpone, práškový cukor, mandľovú pastu. Následne pridáme smotanu na šľahanie a zmiešame. V druhej miske vyšľaháme mascarpone, smotanu a kakao. Dáme do zdobiaceho vrecka a pomocou dvoch krémov ozdobíme vrch – najprv pásy zo svetlého krému, medzi ne tmavý krém s kakaom.
  10. Mandle a mandľové lupienky zmiešame so zlatou práškovou farbou. Mandľové lupienky posypeme po ľavej strane torty z vrchu a pridáme pár celých mandlí na ozdobu.