

Torta de iure
Popis
Ingrediencie
Korpus
- 240 g hladkej múky
- 4 vajcia
- 210 g kryštálového cukru
- 250 g acidka 3,5%
- 225 g lieskovcov
- 75 ml oleja
- 35 ml šťavy z limetky
- kôra z 2 limetiek
- štipka soli
- 18 g kypriaceho prášku
Limetkový základ
- 6 žĺtkov
- 120 g kryštálového cukru
- 110 ml limetkovej šťavy
- kôra z jednej limetky
- 200 g masla
Limetkový krém
- limetkový základ (vyššie v recepte)
- 600 g mascarpone
- 300 g bielej čokolády
- 300 g smotany na šľahanie 33 %
Černicový vklad
- 300 g mrazených černíc
- 120 g kryštálového cukru
- 200 g černicového pyré
- 100 g vody
- 40 g pudingového prášku
Feuilletine
- 40 g masla
- 40 g bielkov
- 40 g práškového cukru
- 55 g hladkej múky
Chrumkavá zložka
- 60 g feuilletine
- 40 g lieskovcovo-orieškovej pasty 100%
- 40 g bielej čokolády
Obter
- 140 g bielkov
- 300 g kryštálového cukru
- 400 g masla
Ozdoby
- jedlý papier
- modelovacia hmota
Postup
- Rúru zohrejeme na 175°C a formy (priemer 20 cm) vystelieme papierom na pečenie.
- Korpus: Vajcia zmiešame s cukrom do peny, na nízkych otáčkach pridáme mokré suroviny (acidofilné mlieko, olej, limetková šťava). Preosejeme hladkú múku s kypriacim práškom, nakoniec pridáme mleté lieskovce s limetkovou kôrou. Pečieme do zlatista (cca 30 min.).
- Limetkový základ: Do misky dáme všetky ingrediencie a vo vodnom kúpeli varíme do zhustnutia. Precedíme cez sitko, prikryjeme potravinárskou fóliou a dáme chladiť.
- Černicový základ: Dáme variť mrazené černice s kryštálovým cukrom a trochou vody. Za stáleho miešania pridáme černicové pyré, vodu a zlatý klas. Miešame do zhustnutia. Vylejeme do foriem a dáme zamraziť.
- Feuilletine: Ingrediencie zmiešame, v tenkej vrstve rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme 20 minút na 165°C.
- Chrumkavá zložka: Zmiešame všetky suroviny a dáme zachladiť.
- Limetkový krém: Roztopíme čokoládu so smotanou, zachladíme. Pridáme limetkový základ, prikryjeme fóliou a dáme na chvíľu zachladiť. Zmiešame s mascarpone.
- Obter: Nad parou vymiešame bielka s cukrom na 73°C. Prelejeme do mixéra, vyšľaháme na stredných otáčkach, pridáme zmäknuté maslo. Vyšľaháme do hladkého krému.
Korpus
- 240 g hladkej múky
- 4 vajcia
- 210 g kryštálového cukru
- 250 g acidka 3,5%
- 225 g lieskovcov
- 75 ml oleja
- 35 ml šťavy z limetky
- kôra z 2 limetiek
- štipka soli
- 18 g kypriaceho prášku
Limetkový základ
- 6 žĺtkov
- 120 g kryštálového cukru
- 110 ml limetkovej šťavy
- kôra z jednej limetky
- 200 g masla
Limetkový krém
- limetkový základ (vyššie v recepte)
- 600 g mascarpone
- 300 g bielej čokolády
- 300 g smotany na šľahanie 33 %
Černicový vklad
- 300 g mrazených černíc
- 120 g kryštálového cukru
- 200 g černicového pyré
- 100 g vody
- 40 g pudingového prášku
Feuilletine
- 40 g masla
- 40 g bielkov
- 40 g práškového cukru
- 55 g hladkej múky
Chrumkavá zložka
- 60 g feuilletine
- 40 g lieskovcovo-orieškovej pasty 100%
- 40 g bielej čokolády
Obter
- 140 g bielkov
- 300 g kryštálového cukru
- 400 g masla
Ozdoby
- jedlý papier
- modelovacia hmota
- Rúru zohrejeme na 175°C a formy (priemer 20 cm) vystelieme papierom na pečenie.
- Korpus: Vajcia zmiešame s cukrom do peny, na nízkych otáčkach pridáme mokré suroviny (acidofilné mlieko, olej, limetková šťava). Preosejeme hladkú múku s kypriacim práškom, nakoniec pridáme mleté lieskovce s limetkovou kôrou. Pečieme do zlatista (cca 30 min.).
- Limetkový základ: Do misky dáme všetky ingrediencie a vo vodnom kúpeli varíme do zhustnutia. Precedíme cez sitko, prikryjeme potravinárskou fóliou a dáme chladiť.
- Černicový základ: Dáme variť mrazené černice s kryštálovým cukrom a trochou vody. Za stáleho miešania pridáme černicové pyré, vodu a zlatý klas. Miešame do zhustnutia. Vylejeme do foriem a dáme zamraziť.
- Feuilletine: Ingrediencie zmiešame, v tenkej vrstve rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme 20 minút na 165°C.
- Chrumkavá zložka: Zmiešame všetky suroviny a dáme zachladiť.
- Limetkový krém: Roztopíme čokoládu so smotanou, zachladíme. Pridáme limetkový základ, prikryjeme fóliou a dáme na chvíľu zachladiť. Zmiešame s mascarpone.
- Obter: Nad parou vymiešame bielka s cukrom na 73°C. Prelejeme do mixéra, vyšľaháme na stredných otáčkach, pridáme zmäknuté maslo. Vyšľaháme do hladkého krému.