Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Thajské dezerty

Thajské dezerty

Popis

Ingrediencie

Sladká lepkavá ryža s mangom
  • 200 g lepkavej (glutinous/sticky) ryže
  • 250 ml kokosového mlieka
  • 65 g kryštálového cukru (cca 1/3 hrnčeka)
  • ¼ lyžičky soli
Kokosová omáčka (na preliatie)
  • 100 ml kokosového mlieka
  • 1 čajová lyžička ryžovej múky (alebo tapiokového škrobu)
  • 1 čajová lyžička cukru
  • štipka soli
Na podávanie a ozdobu
  • 2 zrelé manga
  • sezam na posypanie (voliteľné)
Khanom Babin (kokosové koláčiky)
  • 200 ml kokosového mlieka
  • 100 g kryštálového cukru
  • 150 g strúhaného kokosu
  • 100 g lepivej ryžovej múky
  • štipka soli

Postup

  1. Ryža: Lepkavú ryžu prepláchneme 3–4×, kým nie je voda číra. Namočíme ju do studenej vody ideálne cez noc. Scedíme a uvaríme v pare alebo v ryžovare do mäkka.
  2. Kokosová zmes: V hrnci zohrejeme 250 ml kokosového mlieka, pridáme cukor a soľ. Miešame, kým sa cukor nerozpustí – nevaríme. Horúcu uvarenú ryžu preložíme do misky a zalejeme pripravenou kokosovou zmesou. Jemne premiešame, prikryjeme a necháme odstáť 20–30 minút. Občas premiešame, aby ryža rovnomerne nasiakla chuť.
  3. Kokosová omáčka (drizzle): V menšom hrnci zmiešame kokosové mlieko, ryžovú múku, cukor a soľ. Na miernom ohni zahrievame a neustále miešame, kým omáčka nezhustne – trvá to približne 2–3 minúty.
  4. Khanom Babin: Všetky ingrediencie (kokosové mlieko, cukor, strúhaný kokos, ryžovú múku a štipku soli) zmiešame v miske. Hmotu dáme do malých silikónových foriem alebo vytvarujeme malé koláčiky rukou. Pečieme pri 175 °C približne 18–22 minút, kým jemne nezružovejú.
  5. Skladanie dezertu: Na tanier naaranžujeme porciu sladkej lepkavej ryže, na ňu položíme čerstvé plátky manga. Polejeme kokosovou omáčkou a posypeme sezamom (voliteľné). Priložíme upečený kokosový koláčik Khanom Babin. Podávame čerstvé.
Sladká lepkavá ryža s mangom
  • 200 g lepkavej (glutinous/sticky) ryže
  • 250 ml kokosového mlieka
  • 65 g kryštálového cukru (cca 1/3 hrnčeka)
  • ¼ lyžičky soli
Kokosová omáčka (na preliatie)
  • 100 ml kokosového mlieka
  • 1 čajová lyžička ryžovej múky (alebo tapiokového škrobu)
  • 1 čajová lyžička cukru
  • štipka soli
Na podávanie a ozdobu
  • 2 zrelé manga
  • sezam na posypanie (voliteľné)
Khanom Babin (kokosové koláčiky)
  • 200 ml kokosového mlieka
  • 100 g kryštálového cukru
  • 150 g strúhaného kokosu
  • 100 g lepivej ryžovej múky
  • štipka soli
  1. Ryža: Lepkavú ryžu prepláchneme 3–4×, kým nie je voda číra. Namočíme ju do studenej vody ideálne cez noc. Scedíme a uvaríme v pare alebo v ryžovare do mäkka.
  2. Kokosová zmes: V hrnci zohrejeme 250 ml kokosového mlieka, pridáme cukor a soľ. Miešame, kým sa cukor nerozpustí – nevaríme. Horúcu uvarenú ryžu preložíme do misky a zalejeme pripravenou kokosovou zmesou. Jemne premiešame, prikryjeme a necháme odstáť 20–30 minút. Občas premiešame, aby ryža rovnomerne nasiakla chuť.
  3. Kokosová omáčka (drizzle): V menšom hrnci zmiešame kokosové mlieko, ryžovú múku, cukor a soľ. Na miernom ohni zahrievame a neustále miešame, kým omáčka nezhustne – trvá to približne 2–3 minúty.
  4. Khanom Babin: Všetky ingrediencie (kokosové mlieko, cukor, strúhaný kokos, ryžovú múku a štipku soli) zmiešame v miske. Hmotu dáme do malých silikónových foriem alebo vytvarujeme malé koláčiky rukou. Pečieme pri 175 °C približne 18–22 minút, kým jemne nezružovejú.
  5. Skladanie dezertu: Na tanier naaranžujeme porciu sladkej lepkavej ryže, na ňu položíme čerstvé plátky manga. Polejeme kokosovou omáčkou a posypeme sezamom (voliteľné). Priložíme upečený kokosový koláčik Khanom Babin. Podávame čerstvé.