Logo Pečie celé Slovensko

Popis

Ingrediencie

Cesto na sušienky
  • 400 g hladkej múky
  • 200 g masla (mäkkého)
  • 160 g práškového cukru
  • 2 vajcia
  • 2 ČL vanilkového extraktu
  • štipka soli
Plnka (Horalka štýl)
  • 200 g mletých arašidov (pražené, nesolené)
  • 4 PL kakaa
  • 4 PL práškového cukru (alebo podľa chuti)
  • 100 g zmäknutého masla
  • 2 – 4 PL mlieka (na zjemnenie)
Cesto (Kofila)
  • 400 g hladkej múky
  • 200 g masla
  • 160 g práškového cukru
  • 2 vajcia
  • 4 PL kvalitného kakaa
  • 2 ČL vanilkového extraktu
  • štipka soli
  • rum
Kávovo-kakaová plnka (Kofila štýl)
  • 200 g mäkkého masla
  • 160 g práškového cukru (alebo podľa chuti)
  • 4 ČL instantnej kávy (napr. Nescafé Classic)
  • 4 PL kakaa
  • 2–4 PL mlieka alebo smotany (na zjemnenie)
Mach
  • 25 g hladkej múky
  • 5 g prášku do pečiva
  • 30 g medu
  • 15 g kryštálového cukru
  • 1 vajce

Postup

  1. Cesto: Vymiešame maslo s cukrom do peny, pridáme vajcia a vanilku. Prisypeme múku so štipkou soli a vypracujeme hladké cesto. Zabalíme ho do fólie a necháme chladiť aspoň 30 minút.
  2. Plnka (Horalka): Zmiešame arašidy, kakao, cukor a maslo. Pridáme mlieko po lyžiciach, aby bola plnka vláčna, ale nie riedka. Podobá sa plnke z Horaliek – hutná, kakaovo-arašidová.
  3. Tvarovanie sušienok: Cesto rozvaľkáme na hrúbku cca 3–4 mm. Vykrajujeme tvary (napr. kolieska alebo obdĺžniky). Na polovicu sušienok dáme trochu plnky, prikryjeme druhou sušienkou a jemne zatlačíme okraje.
  4. Pečenie Horaliek: Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C (horný/dolný ohrev) cca 10–12 minút dozlatista.
  5. Cesto na Kofila: Vymiešame maslo s cukrom, pridáme vajcia, vanilku a kakao. Prisypeme múku so štipkou soli a vypracujeme cesto. Odložíme ho na 30 minút do chladničky.
  6. Plnka (Kofila): Instantnú kávu rozpustíme v 1 ČL horúcej vody. Vymiešame maslo s cukrom, pridáme kakao, kávu a podľa potreby trochu mlieka, aby bola plnka krémová. Na záver môžeme pridať kvapku rumovej arómy.
  7. Tvarovanie Kofila sušienok: Vyvaľkáme cesto na hrúbku 3–4 mm a vykrajujeme kolieska alebo obdĺžniky. Na polovicu dáme plnku a prikryjeme druhým dielom. Jemne zatlačíme.
  8. Pečenie Kofila: Pečieme v rúre na 175 °C cca 10–12 minút.
  9. Mach: Všetky suroviny zmiešame a dáme do mikrovlnky na 1,5 minúty.
Cesto na sušienky
  • 400 g hladkej múky
  • 200 g masla (mäkkého)
  • 160 g práškového cukru
  • 2 vajcia
  • 2 ČL vanilkového extraktu
  • štipka soli
Plnka (Horalka štýl)
  • 200 g mletých arašidov (pražené, nesolené)
  • 4 PL kakaa
  • 4 PL práškového cukru (alebo podľa chuti)
  • 100 g zmäknutého masla
  • 2 – 4 PL mlieka (na zjemnenie)
Cesto (Kofila)
  • 400 g hladkej múky
  • 200 g masla
  • 160 g práškového cukru
  • 2 vajcia
  • 4 PL kvalitného kakaa
  • 2 ČL vanilkového extraktu
  • štipka soli
  • rum
Kávovo-kakaová plnka (Kofila štýl)
  • 200 g mäkkého masla
  • 160 g práškového cukru (alebo podľa chuti)
  • 4 ČL instantnej kávy (napr. Nescafé Classic)
  • 4 PL kakaa
  • 2–4 PL mlieka alebo smotany (na zjemnenie)
Mach
  • 25 g hladkej múky
  • 5 g prášku do pečiva
  • 30 g medu
  • 15 g kryštálového cukru
  • 1 vajce
  1. Cesto: Vymiešame maslo s cukrom do peny, pridáme vajcia a vanilku. Prisypeme múku so štipkou soli a vypracujeme hladké cesto. Zabalíme ho do fólie a necháme chladiť aspoň 30 minút.
  2. Plnka (Horalka): Zmiešame arašidy, kakao, cukor a maslo. Pridáme mlieko po lyžiciach, aby bola plnka vláčna, ale nie riedka. Podobá sa plnke z Horaliek – hutná, kakaovo-arašidová.
  3. Tvarovanie sušienok: Cesto rozvaľkáme na hrúbku cca 3–4 mm. Vykrajujeme tvary (napr. kolieska alebo obdĺžniky). Na polovicu sušienok dáme trochu plnky, prikryjeme druhou sušienkou a jemne zatlačíme okraje.
  4. Pečenie Horaliek: Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C (horný/dolný ohrev) cca 10–12 minút dozlatista.
  5. Cesto na Kofila: Vymiešame maslo s cukrom, pridáme vajcia, vanilku a kakao. Prisypeme múku so štipkou soli a vypracujeme cesto. Odložíme ho na 30 minút do chladničky.
  6. Plnka (Kofila): Instantnú kávu rozpustíme v 1 ČL horúcej vody. Vymiešame maslo s cukrom, pridáme kakao, kávu a podľa potreby trochu mlieka, aby bola plnka krémová. Na záver môžeme pridať kvapku rumovej arómy.
  7. Tvarovanie Kofila sušienok: Vyvaľkáme cesto na hrúbku 3–4 mm a vykrajujeme kolieska alebo obdĺžniky. Na polovicu dáme plnku a prikryjeme druhým dielom. Jemne zatlačíme.
  8. Pečenie Kofila: Pečieme v rúre na 175 °C cca 10–12 minút.
  9. Mach: Všetky suroviny zmiešame a dáme do mikrovlnky na 1,5 minúty.