Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Tarte Tatin

Tarte Tatin

Popis

Ingrediencie

Cesto
  • 200 g hladkej múky špeciál
  • 25 g práškového cukru
  • 5 g kypriaceho prášku do pečiva
  • 2 g soli
  • 80 g masla
  • 1 žĺtok
  • 3 PL studenej vody
Plnka
  • 135 g masla
  • 200 g hnedého cukru
  • šťava z 1 citróna
  • nastrúhaná kôra z 1 citróna
  • 6–7 jabĺk kyslejšej chuti (cca 650 g očistených jabĺk)
  • 1 vanilkový struk
Dohotovenie
  • 60 g masla na vymastenie
  • 50 g práškového cukru
  • 50 g hladkej múky na vaľkanie
Anglický krém
  • 2 žĺtky
  • 165 ml plnotučného mlieka
  • ½ vanilkového struku (naškrabaného)
  • 20 g kryštálového cukru

Postup

  1. Cesto: Múku a cukor preosejeme, pridáme kypriaci prášok, soľ, pokrájané maslo a žĺtok. So studenou vodou vypracujeme hladké nelepivé cesto. Zabalíme ho do fólie a necháme odležať v chlade.
  2. Plnka: Jablká očistíme, nakrájame a premiešame s citrónovou šťavou. Na panvici rozpustíme 60 g masla s 40 g cukru. Pridáme citrónovú kôru a vyškrabaný vanilkový struk. Vložíme plátky jabĺk a opekáme približne 3 minúty. Zo zvyšného cukru pripravíme karamel, pridáme zvyšné maslo a varíme 2–3 minúty. Mierne vychladený karamel rozlejeme do okrúhlej koláčovej formy vystlanej papierom na pečenie a vymastenej maslom. Na karamel poukladáme jablká.
  3. Pečenie: Cesto rozvaľkáme na hrúbku 3 mm a vykrojíme plát o 1 cm väčší ako forma. Pomocou valčeka ho prenesieme na jablká a okraje zatlačíme. Koláč pečieme 35–45 minút pri 180 °C. Po upečení necháme 10 minút chladnúť. Potom formu položíme na tanier a opatrne otočíme. Dávame pozor, aby karamel nevytiekol. Koláč posypeme práškovým cukrom a podávame vlažný.
  4. Anglický krém: Žĺtky, mlieko, vanilku a cukor veľmi pomaly zohrievame za stáleho miešania. Varíme, kým na vareške nezostane jemný film, ktorý sa dá prstom rozrušiť. Zmes sa nesmie variť!
Cesto
  • 200 g hladkej múky špeciál
  • 25 g práškového cukru
  • 5 g kypriaceho prášku do pečiva
  • 2 g soli
  • 80 g masla
  • 1 žĺtok
  • 3 PL studenej vody
Plnka
  • 135 g masla
  • 200 g hnedého cukru
  • šťava z 1 citróna
  • nastrúhaná kôra z 1 citróna
  • 6–7 jabĺk kyslejšej chuti (cca 650 g očistených jabĺk)
  • 1 vanilkový struk
Dohotovenie
  • 60 g masla na vymastenie
  • 50 g práškového cukru
  • 50 g hladkej múky na vaľkanie
Anglický krém
  • 2 žĺtky
  • 165 ml plnotučného mlieka
  • ½ vanilkového struku (naškrabaného)
  • 20 g kryštálového cukru
  1. Cesto: Múku a cukor preosejeme, pridáme kypriaci prášok, soľ, pokrájané maslo a žĺtok. So studenou vodou vypracujeme hladké nelepivé cesto. Zabalíme ho do fólie a necháme odležať v chlade.
  2. Plnka: Jablká očistíme, nakrájame a premiešame s citrónovou šťavou. Na panvici rozpustíme 60 g masla s 40 g cukru. Pridáme citrónovú kôru a vyškrabaný vanilkový struk. Vložíme plátky jabĺk a opekáme približne 3 minúty. Zo zvyšného cukru pripravíme karamel, pridáme zvyšné maslo a varíme 2–3 minúty. Mierne vychladený karamel rozlejeme do okrúhlej koláčovej formy vystlanej papierom na pečenie a vymastenej maslom. Na karamel poukladáme jablká.
  3. Pečenie: Cesto rozvaľkáme na hrúbku 3 mm a vykrojíme plát o 1 cm väčší ako forma. Pomocou valčeka ho prenesieme na jablká a okraje zatlačíme. Koláč pečieme 35–45 minút pri 180 °C. Po upečení necháme 10 minút chladnúť. Potom formu položíme na tanier a opatrne otočíme. Dávame pozor, aby karamel nevytiekol. Koláč posypeme práškovým cukrom a podávame vlažný.
  4. Anglický krém: Žĺtky, mlieko, vanilku a cukor veľmi pomaly zohrievame za stáleho miešania. Varíme, kým na vareške nezostane jemný film, ktorý sa dá prstom rozrušiť. Zmes sa nesmie variť!