Logo Pečie celé Slovensko

Popis

Ingrediencie

Mostaccioli di Mamma sušienka
  • 390 g hladkej múky
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • ½ ČL mletých klinčekov
  • ½ ČL mletej škorice
  • 30 g nesladeného kakaového prášku
  • 500 g hrubo mletých mandlí
  • 3 veľké vajcia (izbovej teploty)
  • ½ šálky mierne zohriateho medu
  • ½ šálky kryštálového cukru
  • kôra z 1 pomaranča
  • šťava z ½ pomaranča
  • ½ ČL vanilkového extraktu
Occhi di Bue sušienka
  • 200 g studeného nesoleného masla (nakrájaného na kocky)
  • 100 g kryštálového cukru
  • 100 g vanilkového cukru
  • 400 g hladkej múky
  • 2 vajcia
Marhuľový džem
  • 200 g sušených marhúľ
  • 30 g kryštálového cukru
  • 50 g rumu
  • 150 g vriacej vody
Čokoládová ganache
  • 104 g smotany na šľahanie (min. 33 %)
  • 16 g glukózy
  • 90 g horkej čokolády (50–60 %)
  • 26 g masla
  • kôra z ½ pomaranča
Bielková poleva
  • 1 vaječný bielok
  • 15 kvapiek citrónovej šťavy
  • 200–250 g práškového cukru
  • zelené, červené a biele gélové potravinárske farbivo
Dokončenie
  • 130 g horkej čokolády (50–60 %)
  • 200 g izomaltu
  • potravinárske farbivo (gélové alebo práškové)
  • chladiaci sprej na čokoládu
  • jedlý papier
  • 500 g modelovacej hmoty Saraccino

Postup

  1. Mostaccioli di Mamma: Predhrejeme rúru na 175 °C. Rošt umiestnime do stredu rúry. Plech na pečenie vystelieme papierom na pečenie.
  2. Vo veľkej mise preosejeme múku, prášok do pečiva, klinčeky, škoricu a kakao. Pridáme mleté mandle a premiešame.
  3. V druhej mise (alebo v mise elektrického mixéra s metličkou) šľaháme vajcia 2–3 minúty. Pridáme med a pokračujeme v miešaní, kým zmes nezhustne. Potom pridáme cukor a opäť dobre prešľaháme. Nakoniec pridáme pomarančovú kôru, šťavu a vanilkový extrakt.
  4. Prepneme na nadstavec na miešanie a po častiach prisypávame suché ingrediencie. Vypracujeme cesto – bude mäkké a lepkavé.
  5. Cesto prikryjeme potravinovou fóliou a dáme na 30 minút do chladničky. Potom s ním pracujeme po menších častiach na dobre pomúčenej doske a vaľkáme na hrúbku 0,5–1,5 cm.
  6. Vykrajujeme ľubovoľné tvary a pečieme pri 175 °C približne 15–18 minút, alebo kým nie sú na dotyk pevné.
  7. Occhi di Bue: Všetky suroviny spolu spracujeme, zmes vysypeme na pracovnú dosku a rýchlo vymiesime hladké homogénne cesto. Vytvarujeme guľu, stlačíme do plochého obdĺžnika, zabalíme do potravinovej fólie a necháme aspoň 30 minút odpočívať v chladničke.
  8. Rúru predhrejeme na 180 °C a plechy vystelieme papierom na pečenie.
  9. Cesto rozbalíme, posypeme dosku aj valček múkou a rozvaľkáme na hrúbku približne 3–4 mm. Vykrojíme tvary a uložíme ich na pripravené plechy. Pečieme 12–15 minút.
  10. Necháme ich mierne vychladnúť a naplníme marhuľovým džemom.
  11. Marhuľový džem: Sušené marhule nakrájame, zalejeme vriacou vodou, pridáme cukor a necháme postáť 5 minút. Rozmixujeme tyčovým mixérom na kašu a varíme do zhustnutia. Pridáme rum a opäť krátko povaríme.
  12. Čokoládová ganache: Zahrejeme smotanu s glukózou, pridáme čokoládu na 3x a zakaždým premiešame. Nakoniec pridáme maslo, premixujeme a necháme kryštalizovať pri izbovej teplote.
  13. Bielková poleva: Vaječný bielok a citrónovú šťavu odvážime. Na výslednú hmotnosť pridáme 5-násobok práškového cukru. Šľaháme ručným mixérom 10 minút – od najnižších otáčok až po najvyššie. Hotovú polevu rozdelíme a zafarbíme podľa potreby.
  14. Dokončenie: Sušienky Occhi di Bue naplníme džemom a ozdobíme fondánom a farbami. Ganache použijeme na lepenie a vytvorenie vulkánu. Čokoládu temperujeme a zdobíme pomocou chladiaceho spreja, izomaltu, farieb a jedlého papiera.
Mostaccioli di Mamma sušienka
  • 390 g hladkej múky
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • ½ ČL mletých klinčekov
  • ½ ČL mletej škorice
  • 30 g nesladeného kakaového prášku
  • 500 g hrubo mletých mandlí
  • 3 veľké vajcia (izbovej teploty)
  • ½ šálky mierne zohriateho medu
  • ½ šálky kryštálového cukru
  • kôra z 1 pomaranča
  • šťava z ½ pomaranča
  • ½ ČL vanilkového extraktu
Occhi di Bue sušienka
  • 200 g studeného nesoleného masla (nakrájaného na kocky)
  • 100 g kryštálového cukru
  • 100 g vanilkového cukru
  • 400 g hladkej múky
  • 2 vajcia
Marhuľový džem
  • 200 g sušených marhúľ
  • 30 g kryštálového cukru
  • 50 g rumu
  • 150 g vriacej vody
Čokoládová ganache
  • 104 g smotany na šľahanie (min. 33 %)
  • 16 g glukózy
  • 90 g horkej čokolády (50–60 %)
  • 26 g masla
  • kôra z ½ pomaranča
Bielková poleva
  • 1 vaječný bielok
  • 15 kvapiek citrónovej šťavy
  • 200–250 g práškového cukru
  • zelené, červené a biele gélové potravinárske farbivo
Dokončenie
  • 130 g horkej čokolády (50–60 %)
  • 200 g izomaltu
  • potravinárske farbivo (gélové alebo práškové)
  • chladiaci sprej na čokoládu
  • jedlý papier
  • 500 g modelovacej hmoty Saraccino
  1. Mostaccioli di Mamma: Predhrejeme rúru na 175 °C. Rošt umiestnime do stredu rúry. Plech na pečenie vystelieme papierom na pečenie.
  2. Vo veľkej mise preosejeme múku, prášok do pečiva, klinčeky, škoricu a kakao. Pridáme mleté mandle a premiešame.
  3. V druhej mise (alebo v mise elektrického mixéra s metličkou) šľaháme vajcia 2–3 minúty. Pridáme med a pokračujeme v miešaní, kým zmes nezhustne. Potom pridáme cukor a opäť dobre prešľaháme. Nakoniec pridáme pomarančovú kôru, šťavu a vanilkový extrakt.
  4. Prepneme na nadstavec na miešanie a po častiach prisypávame suché ingrediencie. Vypracujeme cesto – bude mäkké a lepkavé.
  5. Cesto prikryjeme potravinovou fóliou a dáme na 30 minút do chladničky. Potom s ním pracujeme po menších častiach na dobre pomúčenej doske a vaľkáme na hrúbku 0,5–1,5 cm.
  6. Vykrajujeme ľubovoľné tvary a pečieme pri 175 °C približne 15–18 minút, alebo kým nie sú na dotyk pevné.
  7. Occhi di Bue: Všetky suroviny spolu spracujeme, zmes vysypeme na pracovnú dosku a rýchlo vymiesime hladké homogénne cesto. Vytvarujeme guľu, stlačíme do plochého obdĺžnika, zabalíme do potravinovej fólie a necháme aspoň 30 minút odpočívať v chladničke.
  8. Rúru predhrejeme na 180 °C a plechy vystelieme papierom na pečenie.
  9. Cesto rozbalíme, posypeme dosku aj valček múkou a rozvaľkáme na hrúbku približne 3–4 mm. Vykrojíme tvary a uložíme ich na pripravené plechy. Pečieme 12–15 minút.
  10. Necháme ich mierne vychladnúť a naplníme marhuľovým džemom.
  11. Marhuľový džem: Sušené marhule nakrájame, zalejeme vriacou vodou, pridáme cukor a necháme postáť 5 minút. Rozmixujeme tyčovým mixérom na kašu a varíme do zhustnutia. Pridáme rum a opäť krátko povaríme.
  12. Čokoládová ganache: Zahrejeme smotanu s glukózou, pridáme čokoládu na 3x a zakaždým premiešame. Nakoniec pridáme maslo, premixujeme a necháme kryštalizovať pri izbovej teplote.
  13. Bielková poleva: Vaječný bielok a citrónovú šťavu odvážime. Na výslednú hmotnosť pridáme 5-násobok práškového cukru. Šľaháme ručným mixérom 10 minút – od najnižších otáčok až po najvyššie. Hotovú polevu rozdelíme a zafarbíme podľa potreby.
  14. Dokončenie: Sušienky Occhi di Bue naplníme džemom a ozdobíme fondánom a farbami. Ganache použijeme na lepenie a vytvorenie vulkánu. Čokoládu temperujeme a zdobíme pomocou chladiaceho spreja, izomaltu, farieb a jedlého papiera.