ovocie podľa chuti (na napichovanie k lievančekom)
práškový cukor (voliteľne, na posypanie)
Postup
Bagel – kvások a cesto: Zo sušeného droždia, lyžičky cukru, lyžičky múky a trošky vlažnej vody pripravíme kvások (10–15 minút pod pokrievkou). V mise spojíme múku, zvyšný cukor, soľ, kvások a vlažnú vodu, miesime do hladkého cesta. Zakryjeme a necháme kysnúť do zdvojnásobenia objemu.
Tvarovanie a var: Vykysnuté cesto rozdelíme na 8 dielov (~100 g), vyformujeme bochníčky a po 15 min odpočinku vytvoríme bagely. Vo veľkom hrnci privedieme k varu vodu s 1 ČL medu, bagely varíme 1 minútu z každej strany. Necháme odkvapkať, potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme sezamom a vločkovou soľou.
Pečenie: Pečieme pri 220 °C približne 20 minút do zlatistej farby. Necháme vychladnúť.
Cviklová pomazánka: Cviklu nastrúhame na jemné slížiky, pridáme pomazánkové maslo, jogurt, fetu a chren. Premiešame, dochutíme soľou a korením. Primiešame mikrobylinky.
Mini citrusové lievančeky: Všetky suroviny vymiešame do hladka a cesto prelejeme do nádoby so špičkou. Na rozohriatu panvicu s kvapkou oleja dávkujeme mini lievančeky, pečieme ~20 sekúnd z každej strany (podľa veľkosti).
Ricottový krém: Ricottu, smotanový syr, cukor a citrónovú kôru/šťavu vyšľaháme do hladkého krému.
Citrusové želé: Pomarančovú šťavu zohrejeme s cukrom, vmiešame Zlatý klas a uvaríme hustý krém. Necháme vychladnúť.
Servírovanie: Bagel rozrežeme, naplníme cviklovou pomazánkou a dozdobíme mikrobylinkami. Mini lievančeky napichujeme s kúskami ovocia na špáradlá, podávame s ricottovým krémom a lyžičkou citrusového „želé“. Môžeme zľahka poprášiť práškovým cukrom.
ovocie podľa chuti (na napichovanie k lievančekom)
práškový cukor (voliteľne, na posypanie)
Bagel – kvások a cesto: Zo sušeného droždia, lyžičky cukru, lyžičky múky a trošky vlažnej vody pripravíme kvások (10–15 minút pod pokrievkou). V mise spojíme múku, zvyšný cukor, soľ, kvások a vlažnú vodu, miesime do hladkého cesta. Zakryjeme a necháme kysnúť do zdvojnásobenia objemu.
Tvarovanie a var: Vykysnuté cesto rozdelíme na 8 dielov (~100 g), vyformujeme bochníčky a po 15 min odpočinku vytvoríme bagely. Vo veľkom hrnci privedieme k varu vodu s 1 ČL medu, bagely varíme 1 minútu z každej strany. Necháme odkvapkať, potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme sezamom a vločkovou soľou.
Pečenie: Pečieme pri 220 °C približne 20 minút do zlatistej farby. Necháme vychladnúť.
Cviklová pomazánka: Cviklu nastrúhame na jemné slížiky, pridáme pomazánkové maslo, jogurt, fetu a chren. Premiešame, dochutíme soľou a korením. Primiešame mikrobylinky.
Mini citrusové lievančeky: Všetky suroviny vymiešame do hladka a cesto prelejeme do nádoby so špičkou. Na rozohriatu panvicu s kvapkou oleja dávkujeme mini lievančeky, pečieme ~20 sekúnd z každej strany (podľa veľkosti).
Ricottový krém: Ricottu, smotanový syr, cukor a citrónovú kôru/šťavu vyšľaháme do hladkého krému.
Citrusové želé: Pomarančovú šťavu zohrejeme s cukrom, vmiešame Zlatý klas a uvaríme hustý krém. Necháme vychladnúť.
Servírovanie: Bagel rozrežeme, naplníme cviklovou pomazánkou a dozdobíme mikrobylinkami. Mini lievančeky napichujeme s kúskami ovocia na špáradlá, podávame s ricottovým krémom a lyžičkou citrusového „želé“. Môžeme zľahka poprášiť práškovým cukrom.