

Sýta desiata
Popis
Ingrediencie
Bagel
- 500 g hladkej múky
- 7 g sušeného droždia
- 300 ml vlažnej vody
- 30 g kryštálového cukru
- 1 ČL medu
- 15 g soli
- biely sezam (na posyp)
- čierny sezam (na posyp)
- vločková soľ (na posyp)
- 1 vajce (na potretie)
Cviklová pomazánka
- 100 g uvarenej červenej cvikly
- 100 g pomazánkového masla
- 50 g gréckeho jogurtu
- 50 g syru feta
- ½ ČL čerstvého chrenu
- soľ, mleté čierne korenie
- mikrobylinky (hrášok, cvikla…)
Mini citrusové lievančeky
- 1 vajce
- 100 g hladkej múky
- ½ ČL prášku do pečiva
- 100 ml cmaru
- 100 ml plnotučného mlieka
- 1 PL práškového cukru
- 1 PL roztopeného masla
- štipka soli
- kôra z ½ pomaranča
Citrusové želé
- 200 ml pomarančovej šťavy
- 40 g pudingového prášku
- 1 ČL kryštálového cukru
Ricottový krém
- 100 g ricotty
- 2 PL smotanového syru
- 4 ČL práškového cukru
- 1 citrón (kôra a šťava podľa chuti)
Na dozdobenie
- ovocie podľa chuti (na napichovanie k lievančekom)
- práškový cukor (voliteľne, na posypanie)
Postup
- Bagel – kvások a cesto: Zo sušeného droždia, lyžičky cukru, lyžičky múky a trošky vlažnej vody pripravíme kvások (10–15 minút pod pokrievkou). V mise spojíme múku, zvyšný cukor, soľ, kvások a vlažnú vodu, miesime do hladkého cesta. Zakryjeme a necháme kysnúť do zdvojnásobenia objemu.
- Tvarovanie a var: Vykysnuté cesto rozdelíme na 8 dielov (~100 g), vyformujeme bochníčky a po 15 min odpočinku vytvoríme bagely. Vo veľkom hrnci privedieme k varu vodu s 1 ČL medu, bagely varíme 1 minútu z každej strany. Necháme odkvapkať, potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme sezamom a vločkovou soľou.
- Pečenie: Pečieme pri 220 °C približne 20 minút do zlatistej farby. Necháme vychladnúť.
- Cviklová pomazánka: Cviklu nastrúhame na jemné slížiky, pridáme pomazánkové maslo, jogurt, fetu a chren. Premiešame, dochutíme soľou a korením. Primiešame mikrobylinky.
- Mini citrusové lievančeky: Všetky suroviny vymiešame do hladka a cesto prelejeme do nádoby so špičkou. Na rozohriatu panvicu s kvapkou oleja dávkujeme mini lievančeky, pečieme ~20 sekúnd z každej strany (podľa veľkosti).
- Ricottový krém: Ricottu, smotanový syr, cukor a citrónovú kôru/šťavu vyšľaháme do hladkého krému.
- Citrusové želé: Pomarančovú šťavu zohrejeme s cukrom, vmiešame Zlatý klas a uvaríme hustý krém. Necháme vychladnúť.
- Servírovanie: Bagel rozrežeme, naplníme cviklovou pomazánkou a dozdobíme mikrobylinkami. Mini lievančeky napichujeme s kúskami ovocia na špáradlá, podávame s ricottovým krémom a lyžičkou citrusového „želé“. Môžeme zľahka poprášiť práškovým cukrom.
Bagel
- 500 g hladkej múky
- 7 g sušeného droždia
- 300 ml vlažnej vody
- 30 g kryštálového cukru
- 1 ČL medu
- 15 g soli
- biely sezam (na posyp)
- čierny sezam (na posyp)
- vločková soľ (na posyp)
- 1 vajce (na potretie)
Cviklová pomazánka
- 100 g uvarenej červenej cvikly
- 100 g pomazánkového masla
- 50 g gréckeho jogurtu
- 50 g syru feta
- ½ ČL čerstvého chrenu
- soľ, mleté čierne korenie
- mikrobylinky (hrášok, cvikla…)
Mini citrusové lievančeky
- 1 vajce
- 100 g hladkej múky
- ½ ČL prášku do pečiva
- 100 ml cmaru
- 100 ml plnotučného mlieka
- 1 PL práškového cukru
- 1 PL roztopeného masla
- štipka soli
- kôra z ½ pomaranča
Citrusové želé
- 200 ml pomarančovej šťavy
- 40 g pudingového prášku
- 1 ČL kryštálového cukru
Ricottový krém
- 100 g ricotty
- 2 PL smotanového syru
- 4 ČL práškového cukru
- 1 citrón (kôra a šťava podľa chuti)
Na dozdobenie
- ovocie podľa chuti (na napichovanie k lievančekom)
- práškový cukor (voliteľne, na posypanie)
- Bagel – kvások a cesto: Zo sušeného droždia, lyžičky cukru, lyžičky múky a trošky vlažnej vody pripravíme kvások (10–15 minút pod pokrievkou). V mise spojíme múku, zvyšný cukor, soľ, kvások a vlažnú vodu, miesime do hladkého cesta. Zakryjeme a necháme kysnúť do zdvojnásobenia objemu.
- Tvarovanie a var: Vykysnuté cesto rozdelíme na 8 dielov (~100 g), vyformujeme bochníčky a po 15 min odpočinku vytvoríme bagely. Vo veľkom hrnci privedieme k varu vodu s 1 ČL medu, bagely varíme 1 minútu z každej strany. Necháme odkvapkať, potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme sezamom a vločkovou soľou.
- Pečenie: Pečieme pri 220 °C približne 20 minút do zlatistej farby. Necháme vychladnúť.
- Cviklová pomazánka: Cviklu nastrúhame na jemné slížiky, pridáme pomazánkové maslo, jogurt, fetu a chren. Premiešame, dochutíme soľou a korením. Primiešame mikrobylinky.
- Mini citrusové lievančeky: Všetky suroviny vymiešame do hladka a cesto prelejeme do nádoby so špičkou. Na rozohriatu panvicu s kvapkou oleja dávkujeme mini lievančeky, pečieme ~20 sekúnd z každej strany (podľa veľkosti).
- Ricottový krém: Ricottu, smotanový syr, cukor a citrónovú kôru/šťavu vyšľaháme do hladkého krému.
- Citrusové želé: Pomarančovú šťavu zohrejeme s cukrom, vmiešame Zlatý klas a uvaríme hustý krém. Necháme vychladnúť.
- Servírovanie: Bagel rozrežeme, naplníme cviklovou pomazánkou a dozdobíme mikrobylinkami. Mini lievančeky napichujeme s kúskami ovocia na špáradlá, podávame s ricottovým krémom a lyžičkou citrusového „želé“. Môžeme zľahka poprášiť práškovým cukrom.