Logo Pečie celé Slovensko

Popis

Ingrediencie

Bagel
  • 500 g hladkej múky
  • 7 g sušeného droždia
  • 300 ml vlažnej vody
  • 30 g kryštálového cukru
  • 1 ČL medu
  • 15 g soli
  • biely sezam (na posyp)
  • čierny sezam (na posyp)
  • vločková soľ (na posyp)
  • 1 vajce (na potretie)
Cviklová pomazánka
  • 100 g uvarenej červenej cvikly
  • 100 g pomazánkového masla
  • 50 g gréckeho jogurtu
  • 50 g syru feta
  • ½  ČL čerstvého chrenu
  • soľ, mleté čierne korenie
  • mikrobylinky (hrášok, cvikla…)
Mini citrusové lievančeky
  • 1 vajce
  • 100 g hladkej múky
  • ½  ČL prášku do pečiva
  • 100 ml cmaru
  • 100 ml plnotučného mlieka
  • 1 PL práškového cukru
  • 1 PL roztopeného masla
  • štipka soli
  • kôra z ½ pomaranča
Citrusové želé
  • 200 ml pomarančovej šťavy
  • 40 g pudingového prášku
  • 1 ČL kryštálového cukru
Ricottový krém
  • 100 g ricotty
  • 2 PL smotanového syru
  • 4 ČL práškového cukru
  • 1 citrón (kôra a šťava podľa chuti)
Na dozdobenie
  • ovocie podľa chuti (na napichovanie k lievančekom)
  • práškový cukor (voliteľne, na posypanie)

Postup

  1. Bagel – kvások a cesto: Zo sušeného droždia, lyžičky cukru, lyžičky múky a trošky vlažnej vody pripravíme kvások (10–15 minút pod pokrievkou). V mise spojíme múku, zvyšný cukor, soľ, kvások a vlažnú vodu, miesime do hladkého cesta. Zakryjeme a necháme kysnúť do zdvojnásobenia objemu.
  2. Tvarovanie a var: Vykysnuté cesto rozdelíme na 8 dielov (~100 g), vyformujeme bochníčky a po 15 min odpočinku vytvoríme bagely. Vo veľkom hrnci privedieme k varu vodu s 1 ČL medu, bagely varíme 1 minútu z každej strany. Necháme odkvapkať, potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme sezamom a vločkovou soľou.
  3. Pečenie: Pečieme pri 220 °C približne 20 minút do zlatistej farby. Necháme vychladnúť.
  4. Cviklová pomazánka: Cviklu nastrúhame na jemné slížiky, pridáme pomazánkové maslo, jogurt, fetu a chren. Premiešame, dochutíme soľou a korením. Primiešame mikrobylinky.
  5. Mini citrusové lievančeky: Všetky suroviny vymiešame do hladka a cesto prelejeme do nádoby so špičkou. Na rozohriatu panvicu s kvapkou oleja dávkujeme mini lievančeky, pečieme ~20 sekúnd z každej strany (podľa veľkosti).
  6. Ricottový krém: Ricottu, smotanový syr, cukor a citrónovú kôru/šťavu vyšľaháme do hladkého krému.
  7. Citrusové želé: Pomarančovú šťavu zohrejeme s cukrom, vmiešame Zlatý klas a uvaríme hustý krém. Necháme vychladnúť.
  8. Servírovanie: Bagel rozrežeme, naplníme cviklovou pomazánkou a dozdobíme mikrobylinkami. Mini lievančeky napichujeme s kúskami ovocia na špáradlá, podávame s ricottovým krémom a lyžičkou citrusového „želé“. Môžeme zľahka poprášiť práškovým cukrom.
Bagel
  • 500 g hladkej múky
  • 7 g sušeného droždia
  • 300 ml vlažnej vody
  • 30 g kryštálového cukru
  • 1 ČL medu
  • 15 g soli
  • biely sezam (na posyp)
  • čierny sezam (na posyp)
  • vločková soľ (na posyp)
  • 1 vajce (na potretie)
Cviklová pomazánka
  • 100 g uvarenej červenej cvikly
  • 100 g pomazánkového masla
  • 50 g gréckeho jogurtu
  • 50 g syru feta
  • ½  ČL čerstvého chrenu
  • soľ, mleté čierne korenie
  • mikrobylinky (hrášok, cvikla…)
Mini citrusové lievančeky
  • 1 vajce
  • 100 g hladkej múky
  • ½  ČL prášku do pečiva
  • 100 ml cmaru
  • 100 ml plnotučného mlieka
  • 1 PL práškového cukru
  • 1 PL roztopeného masla
  • štipka soli
  • kôra z ½ pomaranča
Citrusové želé
  • 200 ml pomarančovej šťavy
  • 40 g pudingového prášku
  • 1 ČL kryštálového cukru
Ricottový krém
  • 100 g ricotty
  • 2 PL smotanového syru
  • 4 ČL práškového cukru
  • 1 citrón (kôra a šťava podľa chuti)
Na dozdobenie
  • ovocie podľa chuti (na napichovanie k lievančekom)
  • práškový cukor (voliteľne, na posypanie)
  1. Bagel – kvások a cesto: Zo sušeného droždia, lyžičky cukru, lyžičky múky a trošky vlažnej vody pripravíme kvások (10–15 minút pod pokrievkou). V mise spojíme múku, zvyšný cukor, soľ, kvások a vlažnú vodu, miesime do hladkého cesta. Zakryjeme a necháme kysnúť do zdvojnásobenia objemu.
  2. Tvarovanie a var: Vykysnuté cesto rozdelíme na 8 dielov (~100 g), vyformujeme bochníčky a po 15 min odpočinku vytvoríme bagely. Vo veľkom hrnci privedieme k varu vodu s 1 ČL medu, bagely varíme 1 minútu z každej strany. Necháme odkvapkať, potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme sezamom a vločkovou soľou.
  3. Pečenie: Pečieme pri 220 °C približne 20 minút do zlatistej farby. Necháme vychladnúť.
  4. Cviklová pomazánka: Cviklu nastrúhame na jemné slížiky, pridáme pomazánkové maslo, jogurt, fetu a chren. Premiešame, dochutíme soľou a korením. Primiešame mikrobylinky.
  5. Mini citrusové lievančeky: Všetky suroviny vymiešame do hladka a cesto prelejeme do nádoby so špičkou. Na rozohriatu panvicu s kvapkou oleja dávkujeme mini lievančeky, pečieme ~20 sekúnd z každej strany (podľa veľkosti).
  6. Ricottový krém: Ricottu, smotanový syr, cukor a citrónovú kôru/šťavu vyšľaháme do hladkého krému.
  7. Citrusové želé: Pomarančovú šťavu zohrejeme s cukrom, vmiešame Zlatý klas a uvaríme hustý krém. Necháme vychladnúť.
  8. Servírovanie: Bagel rozrežeme, naplníme cviklovou pomazánkou a dozdobíme mikrobylinkami. Mini lievančeky napichujeme s kúskami ovocia na špáradlá, podávame s ricottovým krémom a lyžičkou citrusového „želé“. Môžeme zľahka poprášiť práškovým cukrom.