Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Svadobná kytica

Svadobná kytica

Popis

 

Ingrediencie

Rebarborovo-pomarančové cesto
  • 300 g rebarbory
  • 175 g kryštálového cukru (z toho 50 g na rebarboru)
  • 3 pomaranče (šťava a kôra)
  • 125 g hladkej múky
  • 80 g mandľovej múky (mleté mandle)
  • štipka soli
  • 1 ČL kypriaceho prášku
  • 125 g kyslej smotany
  • 3 vajcia (veľkosť M)
  • 150 g masla (roztopené, vlažné)
Krém
  • 500 g mascarpone
  • 500 g plnotučného tvarohu
  • 150 g práškového cukru
  • ružové potravinárske farbivo
Pomôcky na zostavenie kytice
  • papierové poháre
  • papierové košíčky na cupcakes
  • hrubšie špajle
  • korálky (na zarážky)
  • tavná pištoľ
  • spinkovačka
  • zelené listy (živé alebo umelé)
  • ozdobný papier
  • stužka

Postup

  1. Príprava rebarbory – Rebarboru ošúpeme, nakrájame na malé kúsky a vložíme do kastróla. Pridáme 50 g cukru, šťavu a kôru z pomarančov. Všetko spolu varíme, kým rebarbora nezmäkne. Potom scedíme a necháme vychladnúť.
  2. Príprava cesta – V jednej miske zmiešame suché ingrediencie: hladkú múku, mandľovú múku, zvyšný cukor (125 g), soľ a kypriaci prášok. V druhej miske zmiešame smotanu, vajíčka a vlažné rozpustené maslo. Mokré ingrediencie prilejeme k suchým a premiešame len do spojenia. Nakoniec pridáme vychladnutú rebarboru.
  3. Pečenie – Papierové košíčky vložíme do formy na muffiny, naplníme cestom do 2/3 výšky a pečieme v rúre predhriatej na 180 °C približne 25–30 minút. Po upečení necháme cupcaky vychladnúť na mriežke.
  4. Krém – Mascarpone, tvaroh a práškový cukor vyšľaháme do hladka. Krém rozdelíme na dve polovice – do jednej z nich pridáme ružové potravinárske farbivo pre jemný odtieň.
  5. Stavba kytice – Z papierových pohárov vytvoríme kruh a pripevníme ich spinkovačkou. Do každého pohára zapichneme špajľu s navlečenou korálkou (upevníme tavnou pištoľou), aby cupcaky držali. Celú konštrukciu obviažeme stužkou a pridáme zelené listy. Nakoniec obalíme ozdobným papierom a opäť previažeme stužkou. Konštrukciu umiestnime do vysokej vázy alebo nádoby kvôli stabilite.
  6. Zdobenie – Do zdobiaceho vrecka navrstvíme oba krémy. Cupcaky ozdobíme podľa vlastnej fantázie – bielym aj ružovým krémom do tvaru kvetov. Následne ich naukladáme do pripravených pohárov, čím vznikne efektná svadobná kytica.
Rebarborovo-pomarančové cesto
  • 300 g rebarbory
  • 175 g kryštálového cukru (z toho 50 g na rebarboru)
  • 3 pomaranče (šťava a kôra)
  • 125 g hladkej múky
  • 80 g mandľovej múky (mleté mandle)
  • štipka soli
  • 1 ČL kypriaceho prášku
  • 125 g kyslej smotany
  • 3 vajcia (veľkosť M)
  • 150 g masla (roztopené, vlažné)
Krém
  • 500 g mascarpone
  • 500 g plnotučného tvarohu
  • 150 g práškového cukru
  • ružové potravinárske farbivo
Pomôcky na zostavenie kytice
  • papierové poháre
  • papierové košíčky na cupcakes
  • hrubšie špajle
  • korálky (na zarážky)
  • tavná pištoľ
  • spinkovačka
  • zelené listy (živé alebo umelé)
  • ozdobný papier
  • stužka
  1. Príprava rebarbory – Rebarboru ošúpeme, nakrájame na malé kúsky a vložíme do kastróla. Pridáme 50 g cukru, šťavu a kôru z pomarančov. Všetko spolu varíme, kým rebarbora nezmäkne. Potom scedíme a necháme vychladnúť.
  2. Príprava cesta – V jednej miske zmiešame suché ingrediencie: hladkú múku, mandľovú múku, zvyšný cukor (125 g), soľ a kypriaci prášok. V druhej miske zmiešame smotanu, vajíčka a vlažné rozpustené maslo. Mokré ingrediencie prilejeme k suchým a premiešame len do spojenia. Nakoniec pridáme vychladnutú rebarboru.
  3. Pečenie – Papierové košíčky vložíme do formy na muffiny, naplníme cestom do 2/3 výšky a pečieme v rúre predhriatej na 180 °C približne 25–30 minút. Po upečení necháme cupcaky vychladnúť na mriežke.
  4. Krém – Mascarpone, tvaroh a práškový cukor vyšľaháme do hladka. Krém rozdelíme na dve polovice – do jednej z nich pridáme ružové potravinárske farbivo pre jemný odtieň.
  5. Stavba kytice – Z papierových pohárov vytvoríme kruh a pripevníme ich spinkovačkou. Do každého pohára zapichneme špajľu s navlečenou korálkou (upevníme tavnou pištoľou), aby cupcaky držali. Celú konštrukciu obviažeme stužkou a pridáme zelené listy. Nakoniec obalíme ozdobným papierom a opäť previažeme stužkou. Konštrukciu umiestnime do vysokej vázy alebo nádoby kvôli stabilite.
  6. Zdobenie – Do zdobiaceho vrecka navrstvíme oba krémy. Cupcaky ozdobíme podľa vlastnej fantázie – bielym aj ružovým krémom do tvaru kvetov. Následne ich naukladáme do pripravených pohárov, čím vznikne efektná svadobná kytica.