175 g kryštálového cukru (z toho 50 g na rebarboru)
3 pomaranče (šťava a kôra)
125 g hladkej múky
80 g mandľovej múky (mleté mandle)
štipka soli
1 ČL kypriaceho prášku
125 g kyslej smotany
3 vajcia (veľkosť M)
150 g masla (roztopené, vlažné)
Krém
500 g mascarpone
500 g plnotučného tvarohu
150 g práškového cukru
ružové potravinárske farbivo
Pomôcky na zostavenie kytice
papierové poháre
papierové košíčky na cupcakes
hrubšie špajle
korálky (na zarážky)
tavná pištoľ
spinkovačka
zelené listy (živé alebo umelé)
ozdobný papier
stužka
Postup
Príprava rebarbory – Rebarboru ošúpeme, nakrájame na malé kúsky a vložíme do kastróla. Pridáme 50 g cukru, šťavu a kôru z pomarančov. Všetko spolu varíme, kým rebarbora nezmäkne. Potom scedíme a necháme vychladnúť.
Príprava cesta – V jednej miske zmiešame suché ingrediencie: hladkú múku, mandľovú múku, zvyšný cukor (125 g), soľ a kypriaci prášok. V druhej miske zmiešame smotanu, vajíčka a vlažné rozpustené maslo. Mokré ingrediencie prilejeme k suchým a premiešame len do spojenia. Nakoniec pridáme vychladnutú rebarboru.
Pečenie – Papierové košíčky vložíme do formy na muffiny, naplníme cestom do 2/3 výšky a pečieme v rúre predhriatej na 180 °C približne 25–30 minút. Po upečení necháme cupcaky vychladnúť na mriežke.
Krém – Mascarpone, tvaroh a práškový cukor vyšľaháme do hladka. Krém rozdelíme na dve polovice – do jednej z nich pridáme ružové potravinárske farbivo pre jemný odtieň.
Stavba kytice – Z papierových pohárov vytvoríme kruh a pripevníme ich spinkovačkou. Do každého pohára zapichneme špajľu s navlečenou korálkou (upevníme tavnou pištoľou), aby cupcaky držali. Celú konštrukciu obviažeme stužkou a pridáme zelené listy. Nakoniec obalíme ozdobným papierom a opäť previažeme stužkou. Konštrukciu umiestnime do vysokej vázy alebo nádoby kvôli stabilite.
Zdobenie – Do zdobiaceho vrecka navrstvíme oba krémy. Cupcaky ozdobíme podľa vlastnej fantázie – bielym aj ružovým krémom do tvaru kvetov. Následne ich naukladáme do pripravených pohárov, čím vznikne efektná svadobná kytica.
175 g kryštálového cukru (z toho 50 g na rebarboru)
3 pomaranče (šťava a kôra)
125 g hladkej múky
80 g mandľovej múky (mleté mandle)
štipka soli
1 ČL kypriaceho prášku
125 g kyslej smotany
3 vajcia (veľkosť M)
150 g masla (roztopené, vlažné)
Krém
500 g mascarpone
500 g plnotučného tvarohu
150 g práškového cukru
ružové potravinárske farbivo
Pomôcky na zostavenie kytice
papierové poháre
papierové košíčky na cupcakes
hrubšie špajle
korálky (na zarážky)
tavná pištoľ
spinkovačka
zelené listy (živé alebo umelé)
ozdobný papier
stužka
Príprava rebarbory – Rebarboru ošúpeme, nakrájame na malé kúsky a vložíme do kastróla. Pridáme 50 g cukru, šťavu a kôru z pomarančov. Všetko spolu varíme, kým rebarbora nezmäkne. Potom scedíme a necháme vychladnúť.
Príprava cesta – V jednej miske zmiešame suché ingrediencie: hladkú múku, mandľovú múku, zvyšný cukor (125 g), soľ a kypriaci prášok. V druhej miske zmiešame smotanu, vajíčka a vlažné rozpustené maslo. Mokré ingrediencie prilejeme k suchým a premiešame len do spojenia. Nakoniec pridáme vychladnutú rebarboru.
Pečenie – Papierové košíčky vložíme do formy na muffiny, naplníme cestom do 2/3 výšky a pečieme v rúre predhriatej na 180 °C približne 25–30 minút. Po upečení necháme cupcaky vychladnúť na mriežke.
Krém – Mascarpone, tvaroh a práškový cukor vyšľaháme do hladka. Krém rozdelíme na dve polovice – do jednej z nich pridáme ružové potravinárske farbivo pre jemný odtieň.
Stavba kytice – Z papierových pohárov vytvoríme kruh a pripevníme ich spinkovačkou. Do každého pohára zapichneme špajľu s navlečenou korálkou (upevníme tavnou pištoľou), aby cupcaky držali. Celú konštrukciu obviažeme stužkou a pridáme zelené listy. Nakoniec obalíme ozdobným papierom a opäť previažeme stužkou. Konštrukciu umiestnime do vysokej vázy alebo nádoby kvôli stabilite.
Zdobenie – Do zdobiaceho vrecka navrstvíme oba krémy. Cupcaky ozdobíme podľa vlastnej fantázie – bielym aj ružovým krémom do tvaru kvetov. Následne ich naukladáme do pripravených pohárov, čím vznikne efektná svadobná kytica.