Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Štrúdľa zo salaša

Štrúdľa zo salaša

Popis

Ingrediencie

Cesto
  • 300 g hladkej múky
  • 125 g masla
  • 125 ml svetlého piva
  • štipka soli
Bryndzová plnka
  • 400 g bryndze
  • 50 ml plnotučného mlieka
  • 150 g eidamu
  • 100 g suchej salámy (napr. Toreador)
  • 100 g klobásy
  • 50 g slaniny
  • 100 g bravčovej šunky
  • 2 ks jarnej cibuľky

Postup

  1. Cesto: Z múky, masla, soli a piva vypracujeme hladké cesto. Zabalíme ho do fólie a necháme odpočívať v chladničke.
  2. Plnka: Eidam nastrúhame najemno. Šunku, salámu, klobásu a slaninu nakrájame na malé kocky. Jarnú cibuľku nasekáme nadrobno. Všetky ingrediencie spojíme v miske spolu s bryndzou a mliekom do kompaktnej plnky.
  3. Cesto vyberieme z chladničky a rozdelíme na dve polovice. Každú polovicu rozvaľkáme na obdĺžnik.
  4. Na prvý plát rovnomerne rozotrieme bryndzovú plnku a zrolujeme do tvaru štrúdle.
  5. Z druhej polovice cesta oddelíme približne 1/4, vyvaľkáme ju a narežeme na 3 pásiky. Z pásikov upletieme vrkoč, ktorým ozdobíme vrch štrúdle.
  6. Štrúdľu prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre predhriatej na 180 °C približne 60 minút – dozlatista.
  7. Po upečení necháme mierne vychladnúť a podávame teplé ako hlavné jedlo alebo slaný snack.
Cesto
  • 300 g hladkej múky
  • 125 g masla
  • 125 ml svetlého piva
  • štipka soli
Bryndzová plnka
  • 400 g bryndze
  • 50 ml plnotučného mlieka
  • 150 g eidamu
  • 100 g suchej salámy (napr. Toreador)
  • 100 g klobásy
  • 50 g slaniny
  • 100 g bravčovej šunky
  • 2 ks jarnej cibuľky
  1. Cesto: Z múky, masla, soli a piva vypracujeme hladké cesto. Zabalíme ho do fólie a necháme odpočívať v chladničke.
  2. Plnka: Eidam nastrúhame najemno. Šunku, salámu, klobásu a slaninu nakrájame na malé kocky. Jarnú cibuľku nasekáme nadrobno. Všetky ingrediencie spojíme v miske spolu s bryndzou a mliekom do kompaktnej plnky.
  3. Cesto vyberieme z chladničky a rozdelíme na dve polovice. Každú polovicu rozvaľkáme na obdĺžnik.
  4. Na prvý plát rovnomerne rozotrieme bryndzovú plnku a zrolujeme do tvaru štrúdle.
  5. Z druhej polovice cesta oddelíme približne 1/4, vyvaľkáme ju a narežeme na 3 pásiky. Z pásikov upletieme vrkoč, ktorým ozdobíme vrch štrúdle.
  6. Štrúdľu prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre predhriatej na 180 °C približne 60 minút – dozlatista.
  7. Po upečení necháme mierne vychladnúť a podávame teplé ako hlavné jedlo alebo slaný snack.