Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Štrúdľa šéfkuchára

Štrúdľa šéfkuchára

Popis

Ingrediencie

Cesto
  • 125 g hladkej múky
  • 125 g polohrubej múky
  • 5 PL rastlinného oleja
  • štipka soli
  • 125 ml vlažnej vody
  • 1 ČL octu
  • olej na potretie
  • 1 vajíčko (na potretie)
Plnka
  • 150 g mozzarelly
  • 200 g kozieho syra
  • 300 g prosciutta (prošuta)
  • 7 čerstvých fíg
  • soľ
  • mleté čierne korenie
Na ozdobu
  • 3 čerstvé figy
  • vločky morskej soli (voliteľné)

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 160 °C a plech vystelieme papierom na pečenie.
  2. Cesto: Múky preosejeme do misy, pridáme olej, soľ, vlažnú vodu a ocot. Vypracujeme mäkké, pružné cesto, ktoré sa odliepa od stien misy. Vytvarujeme bochník, jemne potrieme olejom a necháme odpočívať 25 minút.
  3. Plnka: Mozzarellu zmiešame s kozím syrom, dochutíme soľou a korením. Figy nakrájame na kolieska, jemne poprášime cukrom (voliteľné) a krátko zapečieme pri 160 °C asi 5 minút.
  4. Ťahanie: Odpočinuté cesto prenesieme na čistý obrus. Od stredu jemne rozťahujeme do tenkého okrúhleho plátu.
  5. Cesto potrieme tenkou vrstvou oleja. Po strede rozložíme plátky prosciutta, navrstvíme syrovú plnku a priložíme pečené figy. Pomocou obrusu zvinieme do rolády, konce dôkladne uzatvoríme, povrch popicháme vidličkou a potrieme rozpusteným maslom.
  6. Pečieme najprv pri 190 °C 15 minút, potom znížime na 170 °C a pečieme ďalších ~20 minút dozlatista. Po dopečení ešte potrieme maslom.
  7. Servírovanie: Necháme mierne vychladnúť, dozdobíme čerstvými figami a vločkami morskej soli. Krájame na porcie a podávame teplé.
Cesto
  • 125 g hladkej múky
  • 125 g polohrubej múky
  • 5 PL rastlinného oleja
  • štipka soli
  • 125 ml vlažnej vody
  • 1 ČL octu
  • olej na potretie
  • 1 vajíčko (na potretie)
Plnka
  • 150 g mozzarelly
  • 200 g kozieho syra
  • 300 g prosciutta (prošuta)
  • 7 čerstvých fíg
  • soľ
  • mleté čierne korenie
Na ozdobu
  • 3 čerstvé figy
  • vločky morskej soli (voliteľné)
  1. Rúru predhrejeme na 160 °C a plech vystelieme papierom na pečenie.
  2. Cesto: Múky preosejeme do misy, pridáme olej, soľ, vlažnú vodu a ocot. Vypracujeme mäkké, pružné cesto, ktoré sa odliepa od stien misy. Vytvarujeme bochník, jemne potrieme olejom a necháme odpočívať 25 minút.
  3. Plnka: Mozzarellu zmiešame s kozím syrom, dochutíme soľou a korením. Figy nakrájame na kolieska, jemne poprášime cukrom (voliteľné) a krátko zapečieme pri 160 °C asi 5 minút.
  4. Ťahanie: Odpočinuté cesto prenesieme na čistý obrus. Od stredu jemne rozťahujeme do tenkého okrúhleho plátu.
  5. Cesto potrieme tenkou vrstvou oleja. Po strede rozložíme plátky prosciutta, navrstvíme syrovú plnku a priložíme pečené figy. Pomocou obrusu zvinieme do rolády, konce dôkladne uzatvoríme, povrch popicháme vidličkou a potrieme rozpusteným maslom.
  6. Pečieme najprv pri 190 °C 15 minút, potom znížime na 170 °C a pečieme ďalších ~20 minút dozlatista. Po dopečení ešte potrieme maslom.
  7. Servírovanie: Necháme mierne vychladnúť, dozdobíme čerstvými figami a vločkami morskej soli. Krájame na porcie a podávame teplé.