250 g neochutenej smotanovej nátierky (napr. Lučina)
250 g hladkej múky
štipka soli
Marhuľová náplň
700 g čerstvých alebo mrazených marhúľ
1/4 hrnčeka brandy
1/2 hrnčeka strúhaného kokosu
1/4 hrnčeka kryštálového cukru
1 vanilkový struk
1 PL roztopeného masla
2 PL práškového cukru
50 g sušených marhúľ
50 g sušených kokosových plátkov
Marhuľová omáčka
300 g čerstvých marhúľ
100 g kryštálového cukru
2 g pektínu
0,4 ml brandy
Postup
Cesto: Studené maslo nastrúhame na hrubom strúhadle. Pridáme múku, smotanovú nátierku a soľ. Vypracujeme hladké cesto, ktoré rozvaľkáme a stočíme do slimáka. Cesto rozdelíme na štyri časti, každú vyvaľkáme a poukladáme na seba. Znova vyvaľkáme, preložíme na trikrát a necháme odpočívať v chladničke 20 minút.
Plnka: Marhule nakrájame na kocky a spolu s cukrom, vydlabaným vanilkovým strukom a brandy varíme 5–10 minút. Necháme vychladnúť a primiešame kokos.
Cesto rozdelíme na dve časti a každú natenko rozvaľkáme. Potrieme roztopeným maslom a posypeme opraženým kokosom. Plnku rozložíme na dve tretiny cesta a zrolujeme.
Štrúdľu potrieme maslom a rozšľahaným vajíčkom, popicháme vidličkou a prenesieme na plech s papierom na pečenie. Pečieme v predhriatej rúre pri 190 °C (s ventilátorom) približne 30 minút dozlatista.
Po upečení štrúdľu potrieme maslom, posypeme práškovým cukrom a dozdobíme sušenými marhuľami a kokosovými plátkami.
Marhuľová omáčka: Marhule nakrájame na kocky, pridáme cukor a varíme do zmäknutia. Podľa chuti môžeme zmes rozmixovať a prepasírovať cez sitko. Pridáme pektín a krátko povaríme. Na záver prilejeme brandy. Podávame ako prílohu k štrúdli.
250 g neochutenej smotanovej nátierky (napr. Lučina)
250 g hladkej múky
štipka soli
Marhuľová náplň
700 g čerstvých alebo mrazených marhúľ
1/4 hrnčeka brandy
1/2 hrnčeka strúhaného kokosu
1/4 hrnčeka kryštálového cukru
1 vanilkový struk
1 PL roztopeného masla
2 PL práškového cukru
50 g sušených marhúľ
50 g sušených kokosových plátkov
Marhuľová omáčka
300 g čerstvých marhúľ
100 g kryštálového cukru
2 g pektínu
0,4 ml brandy
Cesto: Studené maslo nastrúhame na hrubom strúhadle. Pridáme múku, smotanovú nátierku a soľ. Vypracujeme hladké cesto, ktoré rozvaľkáme a stočíme do slimáka. Cesto rozdelíme na štyri časti, každú vyvaľkáme a poukladáme na seba. Znova vyvaľkáme, preložíme na trikrát a necháme odpočívať v chladničke 20 minút.
Plnka: Marhule nakrájame na kocky a spolu s cukrom, vydlabaným vanilkovým strukom a brandy varíme 5–10 minút. Necháme vychladnúť a primiešame kokos.
Cesto rozdelíme na dve časti a každú natenko rozvaľkáme. Potrieme roztopeným maslom a posypeme opraženým kokosom. Plnku rozložíme na dve tretiny cesta a zrolujeme.
Štrúdľu potrieme maslom a rozšľahaným vajíčkom, popicháme vidličkou a prenesieme na plech s papierom na pečenie. Pečieme v predhriatej rúre pri 190 °C (s ventilátorom) približne 30 minút dozlatista.
Po upečení štrúdľu potrieme maslom, posypeme práškovým cukrom a dozdobíme sušenými marhuľami a kokosovými plátkami.
Marhuľová omáčka: Marhule nakrájame na kocky, pridáme cukor a varíme do zmäknutia. Podľa chuti môžeme zmes rozmixovať a prepasírovať cez sitko. Pridáme pektín a krátko povaríme. Na záver prilejeme brandy. Podávame ako prílohu k štrúdli.