Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Štrúdľa do práce

Štrúdľa do práce

Popis

Ingrediencie

Cesto
  • 250 g masla
  • 250 g neochutenej smotanovej nátierky (napr. Lučina)
  • 250 g hladkej múky
  • štipka soli
Marhuľová náplň
  • 700 g čerstvých alebo mrazených marhúľ
  • 1/4 hrnčeka brandy
  • 1/2 hrnčeka strúhaného kokosu
  • 1/4 hrnčeka kryštálového cukru
  • 1 vanilkový struk
  • 1 PL roztopeného masla
  • 2 PL práškového cukru
  • 50 g sušených marhúľ
  • 50 g sušených kokosových plátkov
Marhuľová omáčka
  • 300 g čerstvých marhúľ
  • 100 g kryštálového cukru
  • 2 g pektínu
  • 0,4 ml brandy

Postup

  1. Cesto: Studené maslo nastrúhame na hrubom strúhadle. Pridáme múku, smotanovú nátierku a soľ. Vypracujeme hladké cesto, ktoré rozvaľkáme a stočíme do slimáka. Cesto rozdelíme na štyri časti, každú vyvaľkáme a poukladáme na seba. Znova vyvaľkáme, preložíme na trikrát a necháme odpočívať v chladničke 20 minút.
  2. Plnka: Marhule nakrájame na kocky a spolu s cukrom, vydlabaným vanilkovým strukom a brandy varíme 5–10 minút. Necháme vychladnúť a primiešame kokos.
  3. Cesto rozdelíme na dve časti a každú natenko rozvaľkáme. Potrieme roztopeným maslom a posypeme opraženým kokosom. Plnku rozložíme na dve tretiny cesta a zrolujeme.
  4. Štrúdľu potrieme maslom a rozšľahaným vajíčkom, popicháme vidličkou a prenesieme na plech s papierom na pečenie. Pečieme v predhriatej rúre pri 190 °C (s ventilátorom) približne 30 minút dozlatista.
  5. Po upečení štrúdľu potrieme maslom, posypeme práškovým cukrom a dozdobíme sušenými marhuľami a kokosovými plátkami.
  6. Marhuľová omáčka: Marhule nakrájame na kocky, pridáme cukor a varíme do zmäknutia. Podľa chuti môžeme zmes rozmixovať a prepasírovať cez sitko. Pridáme pektín a krátko povaríme. Na záver prilejeme brandy. Podávame ako prílohu k štrúdli.
Cesto
  • 250 g masla
  • 250 g neochutenej smotanovej nátierky (napr. Lučina)
  • 250 g hladkej múky
  • štipka soli
Marhuľová náplň
  • 700 g čerstvých alebo mrazených marhúľ
  • 1/4 hrnčeka brandy
  • 1/2 hrnčeka strúhaného kokosu
  • 1/4 hrnčeka kryštálového cukru
  • 1 vanilkový struk
  • 1 PL roztopeného masla
  • 2 PL práškového cukru
  • 50 g sušených marhúľ
  • 50 g sušených kokosových plátkov
Marhuľová omáčka
  • 300 g čerstvých marhúľ
  • 100 g kryštálového cukru
  • 2 g pektínu
  • 0,4 ml brandy
  1. Cesto: Studené maslo nastrúhame na hrubom strúhadle. Pridáme múku, smotanovú nátierku a soľ. Vypracujeme hladké cesto, ktoré rozvaľkáme a stočíme do slimáka. Cesto rozdelíme na štyri časti, každú vyvaľkáme a poukladáme na seba. Znova vyvaľkáme, preložíme na trikrát a necháme odpočívať v chladničke 20 minút.
  2. Plnka: Marhule nakrájame na kocky a spolu s cukrom, vydlabaným vanilkovým strukom a brandy varíme 5–10 minút. Necháme vychladnúť a primiešame kokos.
  3. Cesto rozdelíme na dve časti a každú natenko rozvaľkáme. Potrieme roztopeným maslom a posypeme opraženým kokosom. Plnku rozložíme na dve tretiny cesta a zrolujeme.
  4. Štrúdľu potrieme maslom a rozšľahaným vajíčkom, popicháme vidličkou a prenesieme na plech s papierom na pečenie. Pečieme v predhriatej rúre pri 190 °C (s ventilátorom) približne 30 minút dozlatista.
  5. Po upečení štrúdľu potrieme maslom, posypeme práškovým cukrom a dozdobíme sušenými marhuľami a kokosovými plátkami.
  6. Marhuľová omáčka: Marhule nakrájame na kocky, pridáme cukor a varíme do zmäknutia. Podľa chuti môžeme zmes rozmixovať a prepasírovať cez sitko. Pridáme pektín a krátko povaríme. Na záver prilejeme brandy. Podávame ako prílohu k štrúdli.