Logo Pečie celé Slovensko

Popis

Ingrediencie

Korpus
  • 125 g sušených datlí bez kôstok, nasekaných
  • 3 g sódy bikarbóny
  • 190 ml vriacej vody
  • 55 g masla
  • 65 g kryštálového cukru
  • 65 g tmavého cukru
  • 1 vajce
  • 225 g hladkej múky
  • 4 g prášku do pečiva
  • štipka soli
Toffee omáčka
  • 95 g tmavého cukru
  • 30 g kryštálového cukru
  • 125 g masla
  • 125 ml smotany na šľahanie
  • štipka soli
Pri servírovaní
  • smotana na šľahanie
  • kyslá smotana

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 170 °C. Plech vystelieme papierom na pečenie.
  2. Datle nasekáme, posypeme sódou bikarbónou a zalejeme vriacou vodou. Prelejeme do hrnca, 2–3 minúty povaríme, odstavíme a necháme 7 minút stáť.
  3. Maslo vyšľaháme s bielym aj tmavým cukrom do peny. Zašľaháme vajce. Primiešame múku zmiešanú s práškom do pečiva a štipkou soli.
  4. Datľovú zmes krátko premixujeme (nie úplne dohladka) a primiešame do cesta. Dobre premiešame.
  5. Cesto nalejeme do plechu a pečieme približne 25 minút (skúška špajdľou).
  6. Toffee omáčka: V hrnci spojíme oba cukre, maslo, smotanu a štipku soli. Na miernom ohni miešame, kým sa cukor a maslo nerozpustia, potom mierne zvýšime teplotu a varíme asi 5 minút do zhustnutia.
  7. Upečený korpus popicháme špajdľou a ešte horúci rovnomerne polejeme časťou toffee omáčky, aby vsiakla.
  8. Servírovanie: Porcie prelejeme ďalšou toffee omáčkou a podávame so šľahačkou a lyžicou kyslej smotany.
Korpus
  • 125 g sušených datlí bez kôstok, nasekaných
  • 3 g sódy bikarbóny
  • 190 ml vriacej vody
  • 55 g masla
  • 65 g kryštálového cukru
  • 65 g tmavého cukru
  • 1 vajce
  • 225 g hladkej múky
  • 4 g prášku do pečiva
  • štipka soli
Toffee omáčka
  • 95 g tmavého cukru
  • 30 g kryštálového cukru
  • 125 g masla
  • 125 ml smotany na šľahanie
  • štipka soli
Pri servírovaní
  • smotana na šľahanie
  • kyslá smotana
  1. Rúru predhrejeme na 170 °C. Plech vystelieme papierom na pečenie.
  2. Datle nasekáme, posypeme sódou bikarbónou a zalejeme vriacou vodou. Prelejeme do hrnca, 2–3 minúty povaríme, odstavíme a necháme 7 minút stáť.
  3. Maslo vyšľaháme s bielym aj tmavým cukrom do peny. Zašľaháme vajce. Primiešame múku zmiešanú s práškom do pečiva a štipkou soli.
  4. Datľovú zmes krátko premixujeme (nie úplne dohladka) a primiešame do cesta. Dobre premiešame.
  5. Cesto nalejeme do plechu a pečieme približne 25 minút (skúška špajdľou).
  6. Toffee omáčka: V hrnci spojíme oba cukre, maslo, smotanu a štipku soli. Na miernom ohni miešame, kým sa cukor a maslo nerozpustia, potom mierne zvýšime teplotu a varíme asi 5 minút do zhustnutia.
  7. Upečený korpus popicháme špajdľou a ešte horúci rovnomerne polejeme časťou toffee omáčky, aby vsiakla.
  8. Servírovanie: Porcie prelejeme ďalšou toffee omáčkou a podávame so šľahačkou a lyžicou kyslej smotany.