Logo Pečie celé Slovensko

Popis


Ingrediencie

Cesto
  • 12 vajec
  • 340 g hladkej múky
  • 300 g práškového cukru
  • 160 g mletých vlašských orechov
  • 12 g prášku do pečiva
  • štipka soli
  • 50 g masla
Plnka
  • 600 ml smotany na šľahanie (33 %)
  • 750 g mascarpone
  • 350 g práškového cukru
  • 12 PL holandského kakaa
Ovocie
  • 600 g mrazených kyslých višní
  • 350 ml tuzemského rumu (40 %)
Preliv
  • višňový likér
  • voda
  • cukor
Obmaz
  • 250 g masla
  • 100 g práškového cukru
Ozdoby
  • 250 g modelovacej hmoty Saracino
  • 100 ml vodky
  • jedlé práškové farby – čierna, strieborná, červená, hnedá

Postup

  1. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. V kuchynskom robote vyšľaháme žĺtky s práškovým cukrom do peny.
  2. Do žĺtkovej zmesi vmiešame preosiatu hladkú múku, mleté vlašské orechy, prášok do pečiva a nakoniec aj tuhý sneh.
  3. Formy na pečenie vymastíme maslom a vysypeme múkou. Cesto rozdelíme na dve časti a nalejeme do foriem.
  4. Pečieme približne 45 minút pri 165 °C.
  5. Medzitým si pripravíme plnku: višne namočíme do rumu a necháme ich luhovať. Smotanu vyšľaháme s cukrom, pridáme mascarpone a holandské kakao. Krém uložíme do chladničky.
  6. Upečené korpusy necháme chvíľu vo forme, potom ich vyklopíme a po vychladnutí rozrežeme každý na dve časti – vzniknú nám štyri pláty.
  7. Plníme nasledovne:
    • korpus – pokvapkaný zmesou z vody, cukru a višňového likéru
    • čokoládový krém
    • rozmiestnime višne z rumu
    • korpus – pokvapkaný rovnakou zmesou
    • čokoládový krém
    • korpus – pokvapkaný zmesou z vody a cukru
    • čokoládový krém
    • višne z rumu
    • záverečný korpus
  8. Tortu vystužíme výstuhami.
  9. Obmažeme ju krémom z masla a práškového cukru a dáme zachladiť.
  10. Časť obmazu si odložíme bokom na záverečné zdobenie.
  11. Počas chladenia torty pripravíme ozdoby: zo Saracina vymodelujeme špachtľu, tehly, kladivo a prilbu, ktoré nafarbíme jedlými práškovými farbami a necháme ich zatuhnúť v chlade.
  12. Tortu vyberieme z chladničky, dokončíme obmaz, nainštalujeme ozdoby a môžeme servírovať.
Cesto
  • 12 vajec
  • 340 g hladkej múky
  • 300 g práškového cukru
  • 160 g mletých vlašských orechov
  • 12 g prášku do pečiva
  • štipka soli
  • 50 g masla
Plnka
  • 600 ml smotany na šľahanie (33 %)
  • 750 g mascarpone
  • 350 g práškového cukru
  • 12 PL holandského kakaa
Ovocie
  • 600 g mrazených kyslých višní
  • 350 ml tuzemského rumu (40 %)
Preliv
  • višňový likér
  • voda
  • cukor
Obmaz
  • 250 g masla
  • 100 g práškového cukru
Ozdoby
  • 250 g modelovacej hmoty Saracino
  • 100 ml vodky
  • jedlé práškové farby – čierna, strieborná, červená, hnedá
  1. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. V kuchynskom robote vyšľaháme žĺtky s práškovým cukrom do peny.
  2. Do žĺtkovej zmesi vmiešame preosiatu hladkú múku, mleté vlašské orechy, prášok do pečiva a nakoniec aj tuhý sneh.
  3. Formy na pečenie vymastíme maslom a vysypeme múkou. Cesto rozdelíme na dve časti a nalejeme do foriem.
  4. Pečieme približne 45 minút pri 165 °C.
  5. Medzitým si pripravíme plnku: višne namočíme do rumu a necháme ich luhovať. Smotanu vyšľaháme s cukrom, pridáme mascarpone a holandské kakao. Krém uložíme do chladničky.
  6. Upečené korpusy necháme chvíľu vo forme, potom ich vyklopíme a po vychladnutí rozrežeme každý na dve časti – vzniknú nám štyri pláty.
  7. Plníme nasledovne:
    • korpus – pokvapkaný zmesou z vody, cukru a višňového likéru
    • čokoládový krém
    • rozmiestnime višne z rumu
    • korpus – pokvapkaný rovnakou zmesou
    • čokoládový krém
    • korpus – pokvapkaný zmesou z vody a cukru
    • čokoládový krém
    • višne z rumu
    • záverečný korpus
  8. Tortu vystužíme výstuhami.
  9. Obmažeme ju krémom z masla a práškového cukru a dáme zachladiť.
  10. Časť obmazu si odložíme bokom na záverečné zdobenie.
  11. Počas chladenia torty pripravíme ozdoby: zo Saracina vymodelujeme špachtľu, tehly, kladivo a prilbu, ktoré nafarbíme jedlými práškovými farbami a necháme ich zatuhnúť v chlade.
  12. Tortu vyberieme z chladničky, dokončíme obmaz, nainštalujeme ozdoby a môžeme servírovať.