Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Šťastný štvorlístok

Šťastný štvorlístok

Popis

Ingrediencie

Korpus
  • Na veľkosť 30:
  • 10 vajec
  • 332 g hladká múka
  • 332 g kryštálový cukor
  • 65 ml plnotučné mlieko
  • 58 ml rastlinný olej
  • 16 g prášok do pečiva
  • 80 g mleté grécke orechy
  • 40 g kakao


  • Na veľkosť 18:
  • 4 vajcia
  • 132 g hladká múka
  • 132 g kryštálový cukor
  • 26 ml plnotučné mlieko
  • 23 ml rastlinný olej
  • 6,4 g prášok do pečiva
  • 32 g mleté grécke orechy
  • 40 g kakao
Krém
  • 1 l plnotučné mlieko
  • 300 g kryštálový cukor
  • 120 g Zlatý klas
  • 4 žĺtka
  • 300 g mliečna čokoláda
  • 3 PL karamelové Salko
  • 800 g maslo
  • 300 g sušené slivky
  • 30 g rum
  • 100 ml teplá voda
Sirup
  • 200 ml voda
  • 100 g kryštálový cukor
  • aróma rum
  • 1 PL rum
Ozdobný krém
  • 750 g maslo
  • 570 g biele Salko
  • vanilkový extrakt
  • potravinárska farba
  • fondán

Postup

  1. Korpus: Vajcia vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme múku s práškom do pečiva a orechy, ručne premiešame. Nakoniec prilejeme teplé mlieko s olejom. Cesto rozdelíme do dvoch foriem (napr. 24 cm a 18 cm) a pečieme pri 180 °C približne 45 minút.
  2. Krém: 600 ml mlieka s cukrom dáme na oheň a privedieme do varu. V 400 ml studeného mlieka rozmiešame žĺtky a Zlatý klas. Túto zmes vlejeme do vriaceho mlieka a varíme, kým nezhustne. Do horúceho krému vmiešame nasekanú čokoládu a necháme vychladnúť. Maslo vyšľaháme do peny a postupne po lyžiciach pridávame vychladený puding a karamelové Salko. Sušené slivky zalejeme vriacou vodou s rumom, necháme vychladnúť a nakrájame na malé kocky.
  3. Sirup: Vodu, cukor, arómu a rum dáme variť, necháme prejsť varom a vychladnúť. Používame na pokropenie korpusov.
  4. Ozdobný krém: Mäkké maslo vyšľaháme do peny a po lyžiciach zašľahávame biele Salko a vanilkový extrakt. Môžeme pridať farbu podľa potreby. Použijeme na obtretie a zdobenie torty, doplníme fondánom.
Korpus
  • Na veľkosť 30:
  • 10 vajec
  • 332 g hladká múka
  • 332 g kryštálový cukor
  • 65 ml plnotučné mlieko
  • 58 ml rastlinný olej
  • 16 g prášok do pečiva
  • 80 g mleté grécke orechy
  • 40 g kakao


  • Na veľkosť 18:
  • 4 vajcia
  • 132 g hladká múka
  • 132 g kryštálový cukor
  • 26 ml plnotučné mlieko
  • 23 ml rastlinný olej
  • 6,4 g prášok do pečiva
  • 32 g mleté grécke orechy
  • 40 g kakao
Krém
  • 1 l plnotučné mlieko
  • 300 g kryštálový cukor
  • 120 g Zlatý klas
  • 4 žĺtka
  • 300 g mliečna čokoláda
  • 3 PL karamelové Salko
  • 800 g maslo
  • 300 g sušené slivky
  • 30 g rum
  • 100 ml teplá voda
Sirup
  • 200 ml voda
  • 100 g kryštálový cukor
  • aróma rum
  • 1 PL rum
Ozdobný krém
  • 750 g maslo
  • 570 g biele Salko
  • vanilkový extrakt
  • potravinárska farba
  • fondán
  1. Korpus: Vajcia vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme múku s práškom do pečiva a orechy, ručne premiešame. Nakoniec prilejeme teplé mlieko s olejom. Cesto rozdelíme do dvoch foriem (napr. 24 cm a 18 cm) a pečieme pri 180 °C približne 45 minút.
  2. Krém: 600 ml mlieka s cukrom dáme na oheň a privedieme do varu. V 400 ml studeného mlieka rozmiešame žĺtky a Zlatý klas. Túto zmes vlejeme do vriaceho mlieka a varíme, kým nezhustne. Do horúceho krému vmiešame nasekanú čokoládu a necháme vychladnúť. Maslo vyšľaháme do peny a postupne po lyžiciach pridávame vychladený puding a karamelové Salko. Sušené slivky zalejeme vriacou vodou s rumom, necháme vychladnúť a nakrájame na malé kocky.
  3. Sirup: Vodu, cukor, arómu a rum dáme variť, necháme prejsť varom a vychladnúť. Používame na pokropenie korpusov.
  4. Ozdobný krém: Mäkké maslo vyšľaháme do peny a po lyžiciach zašľahávame biele Salko a vanilkový extrakt. Môžeme pridať farbu podľa potreby. Použijeme na obtretie a zdobenie torty, doplníme fondánom.