Logo Pečie celé Slovensko

Popis

Ingrediencie

Cesto (brownies)
  • 200 g horkej čokolády (aspoň 70 % kakaa)
  • 200 g masla
  • štipka soli
  • 200 g kryštálového cukru
  • 3 vajcia
  • 3 PL hladkej múky
  • 1 KL kypriaceho prášku
  • 2 PL kakaa
Pistáciová ganache
  • 55 g bielej čokolády
  • 15 g pistáciovej pasty 100 %
  • 50 ml smotany na šľahanie 33% (horúca)
  • 50 ml smotany na šľahanie 33% (studená)
Čokoládový mousse
  • 100 g mliečnej čokolády (40 %)
  • 150 g smotany 40 %
  • 1 plátok želatíny
Čokoládová ganache
  • 104 g smotany (min. 33 %)
  • 16 g glukózy
  • 90 g horkej čokolády (50 – 60 %)
  • 26 g masla
  • kôra z polovice pomaranča
Pistáciový sponge
  • 95 g vajec
  • 35 g kryštálového cukru
  • 1,5 g matchy
  • 20 g hladkej múky
  • 18 g pistáciovej pasty 100 %
Zrkadlová poleva
  • 20 ml vody
  • 125 g glukózy
  • 60 g kryštálového cukru
  • 63 g izomaltu
  • 125 g čučoriedkového pyré
  • 125 g bielej čokolády
  • 60 ml studenej vody
  • 10 g želatíny
Crumble
  • 100 g hladkej múky
  • 70 g masla
  • 60 g kryštálového cukru
  • 2 PL mletých pistácií
  • štipka soli
Kandizovaný pomaranč
  • 1 pomaranč
  • 150 g vody
  • 150 g kryštálového cukru

Postup

  1. Brownies: Čokoládu spolu s maslom rozpustíme vo vodnom kúpeli. Keď je hmota tekutá a lesklá, odložíme ju bokom, aby trochu vychladla. Rúru rozohrejeme na 180 °C. Vo väčšej miske spolu vyšľaháme celé vajcia s cukrom do peny. Potom do misky preosejeme múku, kypriaci prášok a kakao a zľahka zapracujeme tak, aby sme stratili čo najmenej vzduchu. Proces opatrného zamiešania opakujeme aj s čokoládovo-maslovou zmesou. Vymiešané cesto nalejeme do hlbšieho plechu (20 × 20 cm), ktorý sme vystlali papierom na pečenie. Brownies pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C zhruba 30 minút. Okraje by mali byť pevné a stred by sa mal ešte trochu triasť, keď vyberáme koláč z rúry.
  2. Čokoládový mousse: Čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli. Želatínu namočíme do studenej vody. V hrnci privedieme pod bod varu 75 g smotany. Prilejeme ku čokoláde, pridáme vyžmýkaný plátok želatíny a prejdeme ponorným mixérom. Ďalších 75 g smotany vyšľaháme do skoro tuha a primiešame k čokoláde. Túto zmes už len jemne zamiešame.
  3. Pistáciová ganache: Na čokoládu nalejeme pistáciovú pastu. Zalejeme ju horúcou smotanou. Prilejeme k nej ďalších 50 ml studenej smotany a prejdeme ponorným mixérom. Na zmes dáme fóliu a vložíme do chladničky. Po stuhnutí vyšľaháme.
  4. Čokoládová ganache: Na ganache zohrejeme smotanu s glukózou, pridáme čokoládu na 3× a vždy premiešame. Nakoniec pridáme maslo, premixujeme a necháme kryštalizovať pri izbovej teplote.
  5. Pistáciový sponge: V miske zmiešame matchu s vajíčkami. Pridáme cukor a vyšľaháme do peny. Pridáme múku a pistáciovú pastu a prepracujeme ručne. Naplníme do papierových pohárov a dáme na 1,5 minúty do mikrovlnky na plný výkon.
  6. Zrkadlová poleva: Studenú vodu a želatínu necháme napučať. Vodu, glukózu, izomalt a cukor uvaríme. Pridáme pyré, odstavíme a vmiešame čokoládu. Pri teplote celej zmesi 70 °C pridáme napučanú želatínu. Môžeme prifarbiť potravinárskou farbou a rozmixujeme. Používame pri teplote 40 °C.
  7. Crumble: Všetko zmiešame v mixéri s lopatkovým nadstavcom a dáme na plech. Pečieme v rúre na 180 °C 15 minút.
  8. Kandizovaný pomaranč: Vodu a cukor zohrejeme v hrnci, kým sa cukor nerozpustí. Pridáme šupky z pomaranča a varíme pomaly na miernom ohni 45–60 minút.
  9. Zdobenie: Na tanier pomocou štetca natrieme čokoládovú ganache, poukladáme malé kúsky z brownies, pomedzi to nastriekame pistáciovú ganache, dozdobíme pistáciovým sponge a striedavo dozdobíme kandizovanou pomarančovou kôrou a mikrozeleninkou. Vedľa nej na tanieri položíme väčší kúsok brownies, na ktorý natrieme čokoládovú ganache a položíme čokoládový mousse. Na vrch dáme ozdobu z kandizovaného pomaranča.
Cesto (brownies)
  • 200 g horkej čokolády (aspoň 70 % kakaa)
  • 200 g masla
  • štipka soli
  • 200 g kryštálového cukru
  • 3 vajcia
  • 3 PL hladkej múky
  • 1 KL kypriaceho prášku
  • 2 PL kakaa
Pistáciová ganache
  • 55 g bielej čokolády
  • 15 g pistáciovej pasty 100 %
  • 50 ml smotany na šľahanie 33% (horúca)
  • 50 ml smotany na šľahanie 33% (studená)
Čokoládový mousse
  • 100 g mliečnej čokolády (40 %)
  • 150 g smotany 40 %
  • 1 plátok želatíny
Čokoládová ganache
  • 104 g smotany (min. 33 %)
  • 16 g glukózy
  • 90 g horkej čokolády (50 – 60 %)
  • 26 g masla
  • kôra z polovice pomaranča
Pistáciový sponge
  • 95 g vajec
  • 35 g kryštálového cukru
  • 1,5 g matchy
  • 20 g hladkej múky
  • 18 g pistáciovej pasty 100 %
Zrkadlová poleva
  • 20 ml vody
  • 125 g glukózy
  • 60 g kryštálového cukru
  • 63 g izomaltu
  • 125 g čučoriedkového pyré
  • 125 g bielej čokolády
  • 60 ml studenej vody
  • 10 g želatíny
Crumble
  • 100 g hladkej múky
  • 70 g masla
  • 60 g kryštálového cukru
  • 2 PL mletých pistácií
  • štipka soli
Kandizovaný pomaranč
  • 1 pomaranč
  • 150 g vody
  • 150 g kryštálového cukru
  1. Brownies: Čokoládu spolu s maslom rozpustíme vo vodnom kúpeli. Keď je hmota tekutá a lesklá, odložíme ju bokom, aby trochu vychladla. Rúru rozohrejeme na 180 °C. Vo väčšej miske spolu vyšľaháme celé vajcia s cukrom do peny. Potom do misky preosejeme múku, kypriaci prášok a kakao a zľahka zapracujeme tak, aby sme stratili čo najmenej vzduchu. Proces opatrného zamiešania opakujeme aj s čokoládovo-maslovou zmesou. Vymiešané cesto nalejeme do hlbšieho plechu (20 × 20 cm), ktorý sme vystlali papierom na pečenie. Brownies pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C zhruba 30 minút. Okraje by mali byť pevné a stred by sa mal ešte trochu triasť, keď vyberáme koláč z rúry.
  2. Čokoládový mousse: Čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli. Želatínu namočíme do studenej vody. V hrnci privedieme pod bod varu 75 g smotany. Prilejeme ku čokoláde, pridáme vyžmýkaný plátok želatíny a prejdeme ponorným mixérom. Ďalších 75 g smotany vyšľaháme do skoro tuha a primiešame k čokoláde. Túto zmes už len jemne zamiešame.
  3. Pistáciová ganache: Na čokoládu nalejeme pistáciovú pastu. Zalejeme ju horúcou smotanou. Prilejeme k nej ďalších 50 ml studenej smotany a prejdeme ponorným mixérom. Na zmes dáme fóliu a vložíme do chladničky. Po stuhnutí vyšľaháme.
  4. Čokoládová ganache: Na ganache zohrejeme smotanu s glukózou, pridáme čokoládu na 3× a vždy premiešame. Nakoniec pridáme maslo, premixujeme a necháme kryštalizovať pri izbovej teplote.
  5. Pistáciový sponge: V miske zmiešame matchu s vajíčkami. Pridáme cukor a vyšľaháme do peny. Pridáme múku a pistáciovú pastu a prepracujeme ručne. Naplníme do papierových pohárov a dáme na 1,5 minúty do mikrovlnky na plný výkon.
  6. Zrkadlová poleva: Studenú vodu a želatínu necháme napučať. Vodu, glukózu, izomalt a cukor uvaríme. Pridáme pyré, odstavíme a vmiešame čokoládu. Pri teplote celej zmesi 70 °C pridáme napučanú želatínu. Môžeme prifarbiť potravinárskou farbou a rozmixujeme. Používame pri teplote 40 °C.
  7. Crumble: Všetko zmiešame v mixéri s lopatkovým nadstavcom a dáme na plech. Pečieme v rúre na 180 °C 15 minút.
  8. Kandizovaný pomaranč: Vodu a cukor zohrejeme v hrnci, kým sa cukor nerozpustí. Pridáme šupky z pomaranča a varíme pomaly na miernom ohni 45–60 minút.
  9. Zdobenie: Na tanier pomocou štetca natrieme čokoládovú ganache, poukladáme malé kúsky z brownies, pomedzi to nastriekame pistáciovú ganache, dozdobíme pistáciovým sponge a striedavo dozdobíme kandizovanou pomarančovou kôrou a mikrozeleninkou. Vedľa nej na tanieri položíme väčší kúsok brownies, na ktorý natrieme čokoládovú ganache a položíme čokoládový mousse. Na vrch dáme ozdobu z kandizovaného pomaranča.