Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Sladké pohladenie

Sladké pohladenie

Popis

 

Ingrediencie

Vanilkové cesto
  • 2 vajcia
  • 80 g kryštálového cukru
  • 10 g vanilkového cukru
  • štipka soli
  • 100 ml plnotučného mlieka
  • 160 g hladkej múky
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 50 g masla (roztopené)
Jahodovo-mätová plnka
  • 250 g čerstvých jahôd
  • 110 ml smotany na šľahanie 33 %
  • 260 g bielej čokolády
  • 50 g kryštálového cukru
  • 20 g kukuričného škrobu
  • mätová esencia (podľa chuti)
Maslový krém na ozdobu
  • 435 g masla (izbová teplota)
  • 225 g bielkov
  • 225 g kryštálového cukru
  • 2 g kyseliny citrónovej
  • potravinárske farby: modrá, fialová, zelená, biela

Postup

  1. Cesto – Vajcia vyšľaháme s kryštálovým a vanilkovým cukrom a štipkou soli do peny. Prilejeme mlieko a následne ručne vmiešame preosiatu múku s práškom do pečiva a roztopené maslo. Cesto rozdelíme do formičiek (3/4 výšky) a pečieme v rúre predhriatej na 180 °C približne 25 minút. Necháme úplne vychladnúť.
  2. Jahodová plnka (časť 1) – 140 g jahôd rozmixujeme s cukrom tyčovým mixérom. Zmes zohrejeme a zahustíme škrobom rozmiešaným v studenej vode. Varíme krátko do zhustnutia, necháme vychladnúť.
  3. Jahodovo-mätový krém (časť 2) – Zvyšné jahody (110 g) rozmixujeme spolu so smotanou. Zmes zohrejeme, pridáme bielu čokoládu a necháme ju úplne rozpustiť. Dochutíme mätovou esenciou, zakryjeme fóliou v kontakte a necháme vychladiť aspoň 1 hodinu v chladničke. Nakoniec vmiešame do krému z mascarpone alebo použijeme ako ganache.
  4. Maslový krém – Bielky s cukrom a kyselinou citrónovou zohrejeme nad parou do 60 °C (kým sa cukor rozpustí). Potom šľaháme na vysokých otáčkach do pevného snehu. Po vychladnutí postupne pridávame zmäknuté maslo a vyšľaháme hladký, hustý krém. Rozdelíme ho na 4 časti a zafarbíme – modrá, fialová, zelená a biela.
  5. Plnenie a zdobenie – Do vychladnutých cupcakov vytvoríme dierku, ktorú pokvapkáme trochou silnej kávy alebo necháme čistú. Naplníme ju jahodovou plnkou, zvrchu zakryjeme tenkou vrstvou jahodovo-mätovej zmesi. Povrch cupcakov zarovnáme a potom zdobíme farebným maslovým krémom – pomocou zdobiacich špičiek vytvárame kvety, lupene a listy podľa vlastnej fantázie.
Vanilkové cesto
  • 2 vajcia
  • 80 g kryštálového cukru
  • 10 g vanilkového cukru
  • štipka soli
  • 100 ml plnotučného mlieka
  • 160 g hladkej múky
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 50 g masla (roztopené)
Jahodovo-mätová plnka
  • 250 g čerstvých jahôd
  • 110 ml smotany na šľahanie 33 %
  • 260 g bielej čokolády
  • 50 g kryštálového cukru
  • 20 g kukuričného škrobu
  • mätová esencia (podľa chuti)
Maslový krém na ozdobu
  • 435 g masla (izbová teplota)
  • 225 g bielkov
  • 225 g kryštálového cukru
  • 2 g kyseliny citrónovej
  • potravinárske farby: modrá, fialová, zelená, biela
  1. Cesto – Vajcia vyšľaháme s kryštálovým a vanilkovým cukrom a štipkou soli do peny. Prilejeme mlieko a následne ručne vmiešame preosiatu múku s práškom do pečiva a roztopené maslo. Cesto rozdelíme do formičiek (3/4 výšky) a pečieme v rúre predhriatej na 180 °C približne 25 minút. Necháme úplne vychladnúť.
  2. Jahodová plnka (časť 1) – 140 g jahôd rozmixujeme s cukrom tyčovým mixérom. Zmes zohrejeme a zahustíme škrobom rozmiešaným v studenej vode. Varíme krátko do zhustnutia, necháme vychladnúť.
  3. Jahodovo-mätový krém (časť 2) – Zvyšné jahody (110 g) rozmixujeme spolu so smotanou. Zmes zohrejeme, pridáme bielu čokoládu a necháme ju úplne rozpustiť. Dochutíme mätovou esenciou, zakryjeme fóliou v kontakte a necháme vychladiť aspoň 1 hodinu v chladničke. Nakoniec vmiešame do krému z mascarpone alebo použijeme ako ganache.
  4. Maslový krém – Bielky s cukrom a kyselinou citrónovou zohrejeme nad parou do 60 °C (kým sa cukor rozpustí). Potom šľaháme na vysokých otáčkach do pevného snehu. Po vychladnutí postupne pridávame zmäknuté maslo a vyšľaháme hladký, hustý krém. Rozdelíme ho na 4 časti a zafarbíme – modrá, fialová, zelená a biela.
  5. Plnenie a zdobenie – Do vychladnutých cupcakov vytvoríme dierku, ktorú pokvapkáme trochou silnej kávy alebo necháme čistú. Naplníme ju jahodovou plnkou, zvrchu zakryjeme tenkou vrstvou jahodovo-mätovej zmesi. Povrch cupcakov zarovnáme a potom zdobíme farebným maslovým krémom – pomocou zdobiacich špičiek vytvárame kvety, lupene a listy podľa vlastnej fantázie.