Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Sladká spomienka

Sladká spomienka

Popis

Ingrediencie

Ťahané cesto
  • 250 g hladkej múky
  • 1 vajce (veľkosť M)
  • 100 ml teplej vody
  • 20 ml oleja
  • 7 ml octu
  • 1 ČL soli
Jablkovo-hrušková plnka
  • 400 g jabĺk (nakrájané na kocky)
  • 400 g hrušiek (nakrájané na kocky)
  • 200 g kryštálového cukru
  • 30 g mletej škorice
  • 150 g roztopeného masla (na plnku)
  • 1 citrón (šťava a kôra)
  • 100 g roztopeného masla (na potretie cesta)
Ozdoba
  • vajíčko zmiešané so smotanou (na potretie)
  • nasekané orechy (voliteľné na posypanie)
  • zvyšky cesta na vytvorenie mašle

Postup

  1. Cesto: V mise zmiešame múku, vajce, teplú vodu, olej, ocot a soľ. Vymiesime hladké, pružné cesto. Zakryjeme fóliou a necháme odpočívať pri izbovej teplote aspoň 30 minút.
  2. Plnka: Jablká a hrušky ošúpeme a nakrájame na kocky. Pridáme cukor, škoricu, citrónovú šťavu a kôru. Premiešame a zalejeme roztopeným maslom. Necháme chvíľu odstáť.
  3. Ťahanie cesta: Stôl prekryjeme čistou bielou plachtou a jemne pomúčime. Cesto rozvaľkáme a rukami opatrne vyťahujeme, kým nebude tenké ako papier. Po celej ploche rovnomerne rozotrieme ovocnú plnku.
  4. Cesto zvinieme do valca a vytvarujeme do tvaru kruhu. Presunieme na plech vystlaný papierom na pečenie.
  5. Zo zvyškov cesta vytvoríme mašľu a položíme ju navrch kruhovej štrúdle ako dekoráciu.
  6. Celý koláč potrieme vajíčkom zmiešaným so smotanou, môžeme posypať nasekanými orechmi.
  7. Pečieme v predhriatej rúre na 190 °C približne 35 minút – dozlatista.
Ťahané cesto
  • 250 g hladkej múky
  • 1 vajce (veľkosť M)
  • 100 ml teplej vody
  • 20 ml oleja
  • 7 ml octu
  • 1 ČL soli
Jablkovo-hrušková plnka
  • 400 g jabĺk (nakrájané na kocky)
  • 400 g hrušiek (nakrájané na kocky)
  • 200 g kryštálového cukru
  • 30 g mletej škorice
  • 150 g roztopeného masla (na plnku)
  • 1 citrón (šťava a kôra)
  • 100 g roztopeného masla (na potretie cesta)
Ozdoba
  • vajíčko zmiešané so smotanou (na potretie)
  • nasekané orechy (voliteľné na posypanie)
  • zvyšky cesta na vytvorenie mašle
  1. Cesto: V mise zmiešame múku, vajce, teplú vodu, olej, ocot a soľ. Vymiesime hladké, pružné cesto. Zakryjeme fóliou a necháme odpočívať pri izbovej teplote aspoň 30 minút.
  2. Plnka: Jablká a hrušky ošúpeme a nakrájame na kocky. Pridáme cukor, škoricu, citrónovú šťavu a kôru. Premiešame a zalejeme roztopeným maslom. Necháme chvíľu odstáť.
  3. Ťahanie cesta: Stôl prekryjeme čistou bielou plachtou a jemne pomúčime. Cesto rozvaľkáme a rukami opatrne vyťahujeme, kým nebude tenké ako papier. Po celej ploche rovnomerne rozotrieme ovocnú plnku.
  4. Cesto zvinieme do valca a vytvarujeme do tvaru kruhu. Presunieme na plech vystlaný papierom na pečenie.
  5. Zo zvyškov cesta vytvoríme mašľu a položíme ju navrch kruhovej štrúdle ako dekoráciu.
  6. Celý koláč potrieme vajíčkom zmiešaným so smotanou, môžeme posypať nasekanými orechmi.
  7. Pečieme v predhriatej rúre na 190 °C približne 35 minút – dozlatista.