Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Škriatok Dobby

Škriatok Dobby

Popis

Ingrediencie

Korpus so škoricou
  • 240 g práškového cukru
  • 240 g zmäknutého masla
  • 4 vajcia
  • 240 g hladkej múky
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • 4 polievkové lyžice vlažného mlieka
  • 1 čajová lyžička mletej škorice
Karamelová omáčka
  • 200 g kryštálového cukru
  • 100 ml vody
  • 50 ml mlieka
  • 70 g masla
  • 150 ml smotany na šľahanie
  • ½ čajovej lyžičky vanilkovej esencie
  • 50 ml brandy
  • štipka soli

Postup

  1. Korpus: V miske vyšľaháme práškový cukor so zmäknutým maslom do svetlej nadýchanej hmoty. Po jednom zašľahávame vajcia. Pridáme vlažné mlieko a krátko premiešame. V druhej miske preosejeme múku, prášok do pečiva a škoricu, a potom túto zmes opatrne zapracujeme do cesta.
  2. Maľovanie obrázku: Hotové cesto rozdelíme do viacerých misiek a zafarbíme potravinárskymi farbami podľa obrázku škriatka Dobbyho. Pripravíme si kontúry (napr. biela, čierna, tmavohnedá) a odtiene podľa potreby – napríklad viacero béžových a zelených tónov, fialové pozadie. Najprv na papier na pečenie nanesieme tmavé kontúry, potom biele a nakoniec vyplníme ostatné farby od svetlejších po tmavšie. Celý obrázok zakryjeme zvyškom nezafarbeného cesta – ideálne naneseného pomocou cukrárskeho vrecka, aby sme nepoškodili motív.
  3. Pečieme v predhriatej rúre na 180 °C približne 25 minút. Po upečení necháme korpus krátko vychladnúť, potom ho opatrne vyklopíme z formy a odstránime papier na pečenie.
  4. Karamelová omáčka: V hrnci rozpustíme cukor s vodou a varíme, kým nezíska jantárovú farbu. Zohrejeme smotanu s mliekom a pomaly vlejeme do karamelu (pozor na bublanie). Povaríme, kým sa zmes nespojí, pridáme maslo, vanilkovú esenciu, štipku soli a napokon brandy. Ešte chvíľu povaríme, kým omáčka nezhustne.
  5. Servírovanie: Korpus môžeme podávať samotný alebo preliať teplou karamelovou omáčkou. Výborne sa hodí ako zábavný a zároveň lahodný dezert pre fanúšikov Harryho Pottera.
Korpus so škoricou
  • 240 g práškového cukru
  • 240 g zmäknutého masla
  • 4 vajcia
  • 240 g hladkej múky
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • 4 polievkové lyžice vlažného mlieka
  • 1 čajová lyžička mletej škorice
Karamelová omáčka
  • 200 g kryštálového cukru
  • 100 ml vody
  • 50 ml mlieka
  • 70 g masla
  • 150 ml smotany na šľahanie
  • ½ čajovej lyžičky vanilkovej esencie
  • 50 ml brandy
  • štipka soli
  1. Korpus: V miske vyšľaháme práškový cukor so zmäknutým maslom do svetlej nadýchanej hmoty. Po jednom zašľahávame vajcia. Pridáme vlažné mlieko a krátko premiešame. V druhej miske preosejeme múku, prášok do pečiva a škoricu, a potom túto zmes opatrne zapracujeme do cesta.
  2. Maľovanie obrázku: Hotové cesto rozdelíme do viacerých misiek a zafarbíme potravinárskymi farbami podľa obrázku škriatka Dobbyho. Pripravíme si kontúry (napr. biela, čierna, tmavohnedá) a odtiene podľa potreby – napríklad viacero béžových a zelených tónov, fialové pozadie. Najprv na papier na pečenie nanesieme tmavé kontúry, potom biele a nakoniec vyplníme ostatné farby od svetlejších po tmavšie. Celý obrázok zakryjeme zvyškom nezafarbeného cesta – ideálne naneseného pomocou cukrárskeho vrecka, aby sme nepoškodili motív.
  3. Pečieme v predhriatej rúre na 180 °C približne 25 minút. Po upečení necháme korpus krátko vychladnúť, potom ho opatrne vyklopíme z formy a odstránime papier na pečenie.
  4. Karamelová omáčka: V hrnci rozpustíme cukor s vodou a varíme, kým nezíska jantárovú farbu. Zohrejeme smotanu s mliekom a pomaly vlejeme do karamelu (pozor na bublanie). Povaríme, kým sa zmes nespojí, pridáme maslo, vanilkovú esenciu, štipku soli a napokon brandy. Ešte chvíľu povaríme, kým omáčka nezhustne.
  5. Servírovanie: Korpus môžeme podávať samotný alebo preliať teplou karamelovou omáčkou. Výborne sa hodí ako zábavný a zároveň lahodný dezert pre fanúšikov Harryho Pottera.