Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Šípková Ruženka

Šípková Ruženka

Popis

Ingrediencie

Korpus
  • 5 vajcia (veľkosť L)
  • 300 g kryštálový cukor
  • 240 g oleja
  • 375 g hladkej múky
  • 1,2 lyžičky sódy bikarbóny
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 3 lyžičky škorice
  • 1 lyžička perníkového korenia
  • 375 g mrkvy
  • 150 g pekanové orechy
  • 120 g ananásu z konzervy
  • Vanilková pasta
Mandarinkový vklad
  • 350 g mandarinkové pyré
  • 120 g kryštálového cukru
  • 200 g 100% pomarančového džúsu
  • 50 g domácej zázvorovice
  • 50 g limetkovej šťavy
  • 60 g zlatého klasu
Krém
  • 1 kg mascarpone
  • 300 g smotana na šľahanie
  • 350 g práškového cukru
  • 2 lyžičky vanilkovej pasty
Krém na obter
  • 140 g bielok
  • 300 g kryštálového cukru
  • 400 g masla

Postup

  1. Vyšľaháme vajcia s cukrom, na slabých otáčkach do svetlej peny nalejeme olej so zázvorovicou. Postupne po lyžiciach pridáme suché prísady – bez orechov (predtým zmiešané).
  2. Nastrúhame mrkvu, pridáme pomleté orechy.
  3. Do cesta ručne vmiešame mrkvu a orechy.
  4. Rúru zohrejeme na 160 °C, cesto rozdelíme do dvoch foriem o priemere 20 cm a pečieme cca 40–50 minút. Skúšame pichnutím špáradla.
  5. MANDARINKOVÝ VKLAD: Do hrnca dáme mandarinky a kryštálový cukor, necháme zovrieť.
  6. Do misky nalejeme džús, zázvorovicu, limetkovú šťavu a zlatý klas, dôkladne premiešame.
  7. Zmes prilievame za stáleho miešania do mandariniek a necháme variť do hustého pudingu.
  8. KRÉM: Suroviny dáme do robota a necháme miešať do zhustnutia.
  9. KRÉM NA OBTER: Nad parou vymiešame bielka s cukrom, kým nedosiahnu teplotu 73 °C.
  10. Premiestnime do robota a šľaháme na stredných otáčkach.
  11. Po vychladnutí pridáme maslo izbovej teploty a necháme miešať do hladkého krému.
  12. SKLADANIE: Korpusy rozdelíme na 2 časti (aby sme mali 4 kusy).
  13. Skladáme: cesto, krém, mandarínkový vklad – na všetky poschodia.
  14. Nakoniec potrieme krémom na obter torty.
Korpus
  • 5 vajcia (veľkosť L)
  • 300 g kryštálový cukor
  • 240 g oleja
  • 375 g hladkej múky
  • 1,2 lyžičky sódy bikarbóny
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 3 lyžičky škorice
  • 1 lyžička perníkového korenia
  • 375 g mrkvy
  • 150 g pekanové orechy
  • 120 g ananásu z konzervy
  • Vanilková pasta
Mandarinkový vklad
  • 350 g mandarinkové pyré
  • 120 g kryštálového cukru
  • 200 g 100% pomarančového džúsu
  • 50 g domácej zázvorovice
  • 50 g limetkovej šťavy
  • 60 g zlatého klasu
Krém
  • 1 kg mascarpone
  • 300 g smotana na šľahanie
  • 350 g práškového cukru
  • 2 lyžičky vanilkovej pasty
Krém na obter
  • 140 g bielok
  • 300 g kryštálového cukru
  • 400 g masla
  1. Vyšľaháme vajcia s cukrom, na slabých otáčkach do svetlej peny nalejeme olej so zázvorovicou. Postupne po lyžiciach pridáme suché prísady – bez orechov (predtým zmiešané).
  2. Nastrúhame mrkvu, pridáme pomleté orechy.
  3. Do cesta ručne vmiešame mrkvu a orechy.
  4. Rúru zohrejeme na 160 °C, cesto rozdelíme do dvoch foriem o priemere 20 cm a pečieme cca 40–50 minút. Skúšame pichnutím špáradla.
  5. MANDARINKOVÝ VKLAD: Do hrnca dáme mandarinky a kryštálový cukor, necháme zovrieť.
  6. Do misky nalejeme džús, zázvorovicu, limetkovú šťavu a zlatý klas, dôkladne premiešame.
  7. Zmes prilievame za stáleho miešania do mandariniek a necháme variť do hustého pudingu.
  8. KRÉM: Suroviny dáme do robota a necháme miešať do zhustnutia.
  9. KRÉM NA OBTER: Nad parou vymiešame bielka s cukrom, kým nedosiahnu teplotu 73 °C.
  10. Premiestnime do robota a šľaháme na stredných otáčkach.
  11. Po vychladnutí pridáme maslo izbovej teploty a necháme miešať do hladkého krému.
  12. SKLADANIE: Korpusy rozdelíme na 2 časti (aby sme mali 4 kusy).
  13. Skladáme: cesto, krém, mandarínkový vklad – na všetky poschodia.
  14. Nakoniec potrieme krémom na obter torty.