Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Silvestrovské prekvapenie

Silvestrovské prekvapenie

Popis

Korpus
  • 22 vajec
  • 732 g kryštálový cukor
  • 952 g hladká múka
  • 36 g prášok do pečiva
  • 220 g olej
  • 550 g mlieko
  • vanilka mletá
  • liofilizované jahody
Sirup
  • 450 g šampanské
  • 300 g kryštálový cukor
  • 3 ČL mletá vanilka
  • 3 ČL citrónová šťava
Vklad
  • 250 g pyré z liči
  • 250 g jahodové pyré
  • 60 g kryštálový cukor
  • 8 g pektín
  • kompót z liči
  • čerstvé jahody
  • 15 g citrónová šťava
Chrumkavá zložka
  • 150 g biela čokoláda
  • 30 g olej
  • 25 g liofilizované jahody
  • 30 g sušená palacinka
Sušená palacinka
  • 50 g hladká múka
  • 50 g práškový cukor
  • 50 g rozpustené maslo
  • 50 g bielok
Krém
  • 12 vajec
  • 192 g kryštálový cukor
  • 1200 g maslo
  • 540 g biela čokoláda
  • liofilizované jahody
Krém na obtier
  • 1 kg maslo
  • 1 kg biela čokoláda
  • 200 g biela čokoláda (na velúr)
  • 200 g kakaové maslo (na velúr)
  • farba podľa potreby
Dekor
  • izomalt
  • fondán

Ingrediencie

Postup
  1. Vajcia vyšľaháme s cukrom.
  2. Múku preosejeme s práškom do pečiva.
  3. Olej a mlieko zohrejeme na ohni.
  4. Do vyšľahaných vajec pridáme polovicu múky, potom zalejeme olejom s mliekom a ručne vmiešame zvyšnú múku.
  5. Cesto rozdelíme do foriem podľa potreby – ja som použila 3×22 cm, 2×16 cm a 2×12 cm. Pečieme pri 180 °C, čas pečenia prispôsobíme veľkosti foriem.
  6. Na sirup spojíme všetky suroviny, uvaríme a necháme schladiť.
  7. Na vklad: jahody a liči uvaríme, pridáme cukor s pektínom, zohrejeme, aby zmes zovrela. Zlejeme do foriem, do ktorých pridáme na kúsky nakrájaný kompót z liči a čerstvé jahody. Dáme schladiť do chladničky alebo zamraziť. Ja som použila jednu formu veľkosti 20 cm a dve formy 15 cm. Z jednej pätnásťky som vykrojila krúžok s priemerom 10 cm.
  8. Sušenú palacinku pripravíme zmiešaním všetkých surovín. Cesto natrieme na papier na pečenie a pečieme pri 200 °C cca 7 minút. Po vychladnutí palacinku rozdrobíme na malé kúsky.
  9. Na chrumkavú zložku rozpustíme čokoládu s olejom, pridáme sušenú palacinku a liofilizované jahody. Natrieme na papier a necháme vychladnúť.
  10. Na krém vyšľaháme vajcia s cukrom nad parou do 74 °C. Pridáme bielu čokoládu. Ochladenú hmotu pridáme k vyšľahanému maslu. Do polovice krému pridáme liofilizované jahody.
  11. Na krém na obtier vyšľaháme maslo, pridáme rozpustenú bielu čokoládu, zafarbíme podľa potreby a potrieme tortu.
  12. Na velúr: 200 g bielej čokolády a 200 g kakaového masla rozpustíme do 40 °C a nastriekame na tortu pomocou velúrovacej pištole.
  13. Z rozpusteného izomaltu nalejeme do polgúľ, roztočíme a vytvoríme guličky ako šampanské bublinky. Dozdobíme fondánom.

Postup

Postup
  1. Vajcia vyšľaháme s cukrom.
  2. Múku preosejeme s práškom do pečiva.
  3. Olej a mlieko zohrejeme na ohni.
  4. Do vyšľahaných vajec pridáme polovicu múky, potom zalejeme olejom s mliekom a ručne vmiešame zvyšnú múku.
  5. Cesto rozdelíme do foriem podľa potreby – ja som použila 3×22 cm, 2×16 cm a 2×12 cm. Pečieme pri 180 °C, čas pečenia prispôsobíme veľkosti foriem.
  6. Na sirup spojíme všetky suroviny, uvaríme a necháme schladiť.
  7. Na vklad: jahody a liči uvaríme, pridáme cukor s pektínom, zohrejeme, aby zmes zovrela. Zlejeme do foriem, do ktorých pridáme na kúsky nakrájaný kompót z liči a čerstvé jahody. Dáme schladiť do chladničky alebo zamraziť. Ja som použila jednu formu veľkosti 20 cm a dve formy 15 cm. Z jednej pätnásťky som vykrojila krúžok s priemerom 10 cm.
  8. Sušenú palacinku pripravíme zmiešaním všetkých surovín. Cesto natrieme na papier na pečenie a pečieme pri 200 °C cca 7 minút. Po vychladnutí palacinku rozdrobíme na malé kúsky.
  9. Na chrumkavú zložku rozpustíme čokoládu s olejom, pridáme sušenú palacinku a liofilizované jahody. Natrieme na papier a necháme vychladnúť.
  10. Na krém vyšľaháme vajcia s cukrom nad parou do 74 °C. Pridáme bielu čokoládu. Ochladenú hmotu pridáme k vyšľahanému maslu. Do polovice krému pridáme liofilizované jahody.
  11. Na krém na obtier vyšľaháme maslo, pridáme rozpustenú bielu čokoládu, zafarbíme podľa potreby a potrieme tortu.
  12. Na velúr: 200 g bielej čokolády a 200 g kakaového masla rozpustíme do 40 °C a nastriekame na tortu pomocou velúrovacej pištole.
  13. Z rozpusteného izomaltu nalejeme do polgúľ, roztočíme a vytvoríme guličky ako šampanské bublinky. Dozdobíme fondánom.